Ben jij een chocoladeliefhebber net als ik en op zoek naar kennis en inspiratie voor mooie chocolade? Dan is het CacaoLab in Zaandam een adresje wat je moet noteren om eens te bezoeken. Onlangs is de winkel fors uitgebreid en natuurlijk wilde ik dat met eigen ogen zien. Ik was er net voordat we in de Corona-Lockdown gingen, maar inmiddels zijn ze gelukkig weer open. Een heerlijke plek in alle opzichten. Prachtige locatie, heerlijke producten én mensen die vol enthousiasme de liefde voor chocolade (én drop) met je willen delen.

Wanneer je dol bent op chocolade en je meer en meer gaat verdiepen in de wereld van craftchocolade, dan is het soms lastig om daarvoor adressen te vinden die je daar bij kunnen helpen. Echte bean-to-bar chocolade vind je nu eenmaal niet in de supermarkt en informatie daarover al helemaal niet. En dus moet je even verder kijken dan dat. CacaoLab is zo’n adres waar ik al een paar keer ben geweest en ik elke keer weer blij wordt van de dames die enthousiast je het mooie van de craftchocolade met je kunnen delen. De smaken, de kennis en de achtergrond verhalen, ze hebben het allemaal. Een prachtig pand in de Zaanse Schans, vol met mooie repen chocolade waar je bovendien veel kunt leren over de historie van cacao en het maken van chocolade.

Is CacaoLab niet gewoon een toeristische attractie?

CacaoLab is gevestigd in de Zaanse Schans, tussen de molens, musea en locaties waar de nederlandse ambachten bij elkaar gebracht zijn als klompen maken, kaasmaken of tingieten. Eén van de plekken die heel veel buitenlandse toeristen op hun route hebben staan wanneer ze in slechts een paar dagen Nederland bezoeken. Ondanks dat CacaoLab jaarlijks veel bezoekers trekt is dit toch de juiste plek voor een zaak die échte chocolade verkoopt, want Zaandam heeft een belangrijke plek in de Nederlandse cacao- en chocolade geschiedenis. Hier ligt heel veel historie en dus is dit de juiste plek om dat verhaal te vertellen en daarmee kracht bij te zetten aan het bijzondere van de bean-to-bar chocolade.

CacaoLab is voor mij absoluut niet een toeristische attractie. De winkel ligt vol met écht goede chocolade, veel gewaardeerde internationale craftchocolade merken staan in de rijk gevulde schappen, waarbij er tevens een duidelijke plek is voor de Nederlandse chocolademakers. Als chocoladeliefhebber kun je er echt veel te weten komen over cacao, chocolade én de rijke Nederlandse historie op dit vlak. Wanneer de winkel op een andere plek had gestaan, was deze wat mij betreft net zo waardevol als nu, ware het niet dat deze unieke locatie natuurlijk wél heel veel charme als extra heeft en op deze plek ook zo’n soort zaak hoort te staan. Ik ben dan ook blij dat ze de zaak ‘ingericht’ hebben zoals dit, waarbij de complete focus op de goede chocolade ligt en het niet als een toeristische winkel met het verkopen van mainstream massa chocolade.

Waarom zou je het CacaoLab bezoeken?

Naast dat het een prima plek is om je chocolade-voorraad weer aan te vullen, is de winkel ook een ware beleving. Allereerst kun je niet om de grote tafel heen waar je zelf je eigen chocolademelk kunt maken mét echt goede cacao. Een cacaomelange die ze zelf hebben samengesteld, waarbij je duidelijk het verschil proeft met de chocolademelk-poeders die we kennen uit de supermarkt. Een chocolademelk die bovendien amper suiker nodig heeft omdat deze gewoon écht goed van smaak is. In de zaak kijk je je ogen uit naar allerlei materialen die te maken hebben met het verwerken van de cacao tot aan chocolade en bonbons. Het achterste gedeelte, waar tevens de demonstraties en workshops plaatsvinden, is een pláátje! Een hele wand vol met oude chocoladevormen en traditionele materialen om te zien en ervaren hoe je van cacaobonen chocolade maakt.

Wanneer je de mazzel hebt om op een rustig moment de winkel in te stappen, dan kunnen de dames (en heer) je alles vertellen over het proces én de chocolademerken die ze hebben liggen. Ze hebben regelmatig contact met de mensen van wie ze de merken in de winkel hebben liggen en indien de makers in Nederland zijn kunnen ze ook zeker rekenen op hun bezoek. Iets wat mijn inziens aangeeft hoe hun verbondenheid is met het product wat ze leveren. Bovendien zie ik de oprichtsters elk jaar weer op Chocoa.

Naast de winkel bezoeken is er ook veel te doen in het CacaoLab. Zo zijn er regelmatig workshops, zoals het zelf maken van chocolade, het proeven van chocolade of het maken van bonbons. Iets wat zeker op mijn lijstje staat is de Chocolate River Tour. Check voor je bezoek zeker hun agenda even, want voor sommige workshops moet je echt je plek reserveren. In verband met corona is de planning dat deze activiteiten vanaf oktober weer plaats kunnen gaan vinden.

Ook leuk: Dit is óók DropLab!

Naast chocolade heeft CacaoLab ook een heel stuk met drop en is het daarmee ook direct DropLab. Ook in drop zit heel veel verschil in smaak én is er duidelijk verschil in massa-gemaakte drop en drop gemaakt op de ambachtelijke manier (net zoals bij de craft chocolade). Er ging een wereld voor me open! Laat drop nu ook nog eens prima met chocolade combineren. Ondanks dat mijn voorkeur niet uitgaat naar chocolade met inclusions (toegevoegde smaken) liet ik me overhalen om deze reep mee te nemen en jawel… het heeft mijn kijk op dit soort chocolade veranderd!

Waar vind je CacaoLab?

Een voordeel van de corona-periode is dat CacaoLab nu ook een webshop heeft. Je kunt je voorraad chocolade dus ook zonder bezoek aanvullen door simpel weg online een keuze te maken uit hun aanbod. Tevens kun je online je kennis verbreden op de website.
Maar wanneer je er weer op uit wil, dan zijn dit de bezoekgegevens:

CacaoLab / DropLab
Kalverringdijk 25
1509 BT Zaandam

Iedere dag geopend van 10.00 – 17.00
(behalve nieuwjaarsdag en koningsdag)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.