Een tijdje geleden bezochten we Quito, de hoofdstad van Ecuador en het is duidelijk dat de stad aan het veranderen is. Er is steeds meer trots op de locale koffie en chocoladeproducten en dat zie je in Quito nu echt terug! Hippe koffiecafe’s en veel plekken waar je steeds betere chocolade kunt krijgen. Maar wat is nu goede chocolade en waar krijg je het? Een zaak die mij direct in het oog sprong was het Chocolab. Op een prachtige locatie, hartje Quito aan het belangrijke plein “La Plaza Grande”.  Vandaag vertel ik je hier meer over.

Chocolab in Quito

Het Chocolab is gevestigd in een soort verzamelgebouw met interessante kleine bedrijven voor toeristen en bezoekers van de hoofdstad. Ik werd al direct hartelijk welkom geheten door Liz, de dame die vandaag in Chocolab aanwezig was. Chocolab is een onderdeel van Hoja Verde Chocolade en Vélez Koffie, dus nam ik eerst maar even een lekkere kop koffie. Ik was daar wel aan toe na een flinke wandeling door Quito met zijn soms flink stijle straten!

Chocolab, patesserie, hoja verde, ecuador, chocoladereep maken
Lekkere chocolade voor bij de koffie!

Ondertussen vertelde Liz mij van alles over de Chocolade van Hoja Verde. Er was direct een klik tussen ons en zodra het over chocolade gaat, kan ik wel uren praten. Liz weet veel en ik hou ervan dat mensen oprecht enthousiast zijn over hun producten. De cacao die ze gebruikt voor de chocolade wordt bij allemaal verschillende kleine boeren uit Ecuador ingekocht en wordt dan geproduceerd tot een prachtige chocolade. In hun fabriek in Cayambe worden van deze chocolade heerlijke producten gemaakt en om alvast wat te proeven moest ik me inhouden niet teveel  te snoepen uit de schaaltjes die op de balie stonden. Eindelijk eens echt lekkere chocolade!

Chocolab, patesserie, hoja verde, ecuador, chocoladereep maken
Je zou verwachten in een land als Ecuador dat de chocolade hier allemaal goed is, maar eerlijkheid dient mij te zeggen dat dit absoluut niet het geval is. De beste chocolade is vaak voor de export en omdat veel boeren zelf niet echt weten wat je allemaal met de cacaoboon kunt, gaat er best wel eens wat mis in het fermentatieproces, waardoor lokale chocolade soms een modderige smaak heeft. Bij deze chocolade is dit absoluut niet het geval en ik krijg dan ook te horen dat er goed gelet wordt op het hele proces van de productie. Hoja Verde heeft niet voor niets Premium Cacao en daar betalen ze ook goed voor, zodat de kwaliteit goed is en de boeren gewaardeerd worden voor hun werk. Dit heeft duidelijk een effect op goede cacao en heerlijke chocolade!

Chocolab, patesserie, hoja verde, ecuador, chocoladereep maken
Een kleine greep uit de lekkere chocoladeproducten van Hoja Verde

 

Aan de slag in het chocolab!

Ik had de koffie inmiddels op en ging met Liz aan de slag om met chocolade aan het werk te gaan. Allereerst gingen we chocolade tempereren. Ondanks dat ik de techniek ken, is het leuk om een professional het weer te zien doen. Het is namelijk alweer een tijd geleden dat ik zelf met chocolade gewerkt heb. Liz deed het op de manier die ik ook het liefste doe, op een marmeren ondergrond.

Chocolab, patesserie, hoja verde, ecuador, chocoladereep maken
Liz vertelt de tips en trucs van het tempereren van chocolade

Daarna maakten we onze eigen chocoladereep. Naast een gewone pure chocoladereep kun je hem natuurlijk nog lekkerder maken door er gedroogd fruit, noten of andere lekkere smaken aan toe te voegen. Uit de ruime keuze van locale vullingen koos ik voor gedroogde papaya en gepofte Amaranth (vergelijkbaar met gepofte quinoa, alleen dan van een ander graan). Omdat de chocolade-reep even moest uitharden had ik mooi even de tijd om rond te kijken in de shop en kennis te maken met alle chocoladeproducten van Hoja Verde.

Chocolab, patesserie, hoja verde, ecuador, chocoladereep maken
Een mooie glanzende getempereerde en zelfgemaakte chocoladereep!

 

Ik stapte even later de zaak weer uit met een heerlijke reep chocolade en compleet geïnspireerd! Chocolab is absoluut een aanrader om te bezoeken wanneer je in Quito bent. Je leert, ziet en ervaart hoe je met chocolade werkt, eigenlijk krijg je gewoon een Masterclass chocoladereep maken. Naast Liz, kun je ook de Chocolatiers Matías Rosero of Andrés Azanza ontmoeten.

Waar vind je het Chocolab?

Hoja Verde’s Chocolab
La Plaza Grande
(+593) 601 7050
www.hvg.com.ec
De meeste gratis masterclasses worden gegeven op werkdagen tussen 11.00-12.00 uur.

Ja en ben je nu zelf ook nieuwsgierig geworden naar deze chocolade? Ik heb heugelijk nieuws, want deze chocolade is nl ook in Nederland verkrijgbaar! Je kunt het bestellen bij de webshop van Ecuador’s Fine Taste!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.