Toen ik het boek Bonen! van Joke Boon las, kwam ik er al snel achter dat je van peulvruchten ook meel kon maken. Kikkererwten zijn momenteel erg populair bij ons.  Kikkererwten-burgers staan iedere maand minstens twee keer op het menu, maar ik gebruik ze ook in een salade en ze zitten natuurlijk in mijn Indiase favoriet Chana Masala. Geroosterd als borrelnootje doen ze het trouwens ook leuk en sinds kort bak er dus ook mee.

Meel maken van kikkererwten is niet moeilijk, je hebt er alleen een goede maler voor nodig.

Welke maler heb ik nodig?

Om zelf meel te malen kun je kiezen voor

  • Handmatige molen:
    Deze zie ik hier veel in Zuid Amerika, waar ze gebruikt worden om koffie te malen of bijvoorbeeld maïsmeel te maken. Een moderne variant is best wel prijzig en bovendien is handmatig malen fysiek best zwaar.
  • Keukenmachine/blender/foodprocessor:
    Je keukenmachines zijn op zich prima te gebruiken om meel te maken, maar pas op. Kikkererwten zijn keihard en als ze rondzwiepen in de machine zijn het net kogels. Mijn blenderkom (okay, een goedkope van plastic) was hier niet sterk genoeg voor en binnen 10 seconden zaten er scheuren in. Ik weet ook niet of mijn magimixkom hier tegen bestand is. Havervlokken, quinoa… prima ingrediënten om in de keukenmachines te maken, maar voor de hardere varianten zou ik het zekere voor het onzekere nemen en deze machines niet gebruiken
  • Elektrische Koffiemaler of graanmaler.
    Mijn keuze! Een koffiemaler (zoals bv deze) heb je tegenwoordig al voor een paar tientjes. Maal je meer dan kun je voor een duurdere graanmaler gaan. De koffiemaler doet prima zijn werk en door de metalen binnenkant is hij prima bestand tegen zwaardere granen of peulvruchten (zoals kikkererwten). Een koffiemolen maalt misschien niet altijd even fijn (fijn – in de context van structuur-), maar zeef je meel en doe de dikkere korrels gewoon nog een keer in de maler…

IMG_4531

Hoe maak ik kikkererwtenmeel

  • Doe kikkererwten in je (elektrische) molen en maal voor ongeveer 30 seconden.
  • Zeef het meel
  • Doe de dikkere stukjes die in de zeef achterblijven nog een keer in de molen totdat ze fijn zijn.

Het meel kun je in een afgesloten pot wel een tijdje bewaren, maar ik maal eigenlijk altijd alleen de hoeveelheid meel die ik op dat moment nodig heb.

IMG_4518

Mijn kikkererwten meel heeft zoals je ziet nog wat dikkere korrels. Mijn plastic blenderkom was niet bestand tegen de harde rondvliegende erwten. Toch heb ik er prima mee kunnen bakken en gaf het zelfs een extra bite aan het recept. Ik gebruik nu een koffiemolen om te malen, dat gaat stukken beter, maar hiermee wil ik je laten zien dat je zelf kunt experimenteren met de dikte van je meel.

Bron: recept komt uit Bonen! van Joke Boon

13 REACTIES

  1. Leuk; maar WAT bak je ermee? Ik wil graag meer into the bonen komen en dit is ook een kant die ik aan het verkennen ben. Wat kun je ermee bakken?

  2. Ooit maalde ik mijn ‘verzameling’ kaneelstokjes. Resultaat: een oorverdovend lawaai, plastiek kommetje volledig beschadigd en een kaneelstofwolk van jewelste. Maar het molentje doet het nog steeds en vandaag gebruikte ik het voor de kikkererwten. Het moet een zicht zijn: kikkererwten malen in de keuken met je oordempers op je hoofd. Maar het lukte! Ik heb een tweede molentje dat ik bewaar voor het fijnere werk.
    Ik zeef de bloem en laat de korreltjes nog een keer fijn malen in mijn tweede molentje. Tegelijkertijd kan nr 1 wat afkoelen. Want het is zwoegen, hoor, die harde kikkererwten!

    • Om heel eerlijk te zijn weet ik dat niet. Kikkererwtenmeel is volgens mij glutenvrij, dus als je het wil gebruiken dan zou ik een recept kiezen voor een glutenvrij brood. Om goed brood te kunnen bakken heb je echter wel gluten nodig.

  3. Ik heb in het weekend falafel gemaakt met een recept waar je kikkererwten en havermout bloem gebruikt. Ik heb geen sterke molen maar het is wl gelukt met geduld en de falafel bolletjes waren heerlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.