In Woudsend staat een prachtige oude korenmolen, Molen ‘t Lam, die al sinds jaren in bedrijf is. Er wordt veel graan vermalen tot meel en in de bijbehorende bakkerswinkel kun je zowel die meel als zelfgemaakte bakmixen kopen. In de periode dat ik in Woudsend was kocht ik hier natuurlijk mijn meel. Wat een rijkdom om dit zo dicht bij huis te hebben. Als de molen in bedrijf is mag je vaak ook wel even in de molen kijken. Dat deed ik op een rustige dag en raakte zo in een prachtig gesprek met molenaar Cees Nootenboom. 

Geschiedenis
Molen Het Lam is een monumentale korenmolen waarvan de vroege geschiedenis niet helemaal duidelijk is. Er zijn in Woudsend een aantal molens geweest en van deze molen is bekend dat hij in de tweede helft van de 17e eeuw is gebouwd. De eerste vermelding van de molen is uit 1698. De Molen is eerst in handen geweest van de familie Tromp, waarna het in 1849 overgegaan is naar de Duitse molenaarsfamilie Siegert. In 1960 werd de molen eigendom van de gemeente. Molenaars Cees Nootenboom en Siemen Jager zijn sinds 1980 molenaar geworden op Molen het Lam, eerst vrijwillig, maar na restauratie van de molen in 1995 als beroeps. Sinds 200o is de Cees Nootenboom de enige molenaar op Molen ‘t Lam. Naast deze molen, werkt hij ook nog op een andere molen.

Molen 't lam,patesserie, woudsend

Biologisch lokaal graan
De molen wordt gebruikt voor het pellen van gerst (gort) en het malen van graan. Molenaar Cees Nootenboom is al sinds jonge knaap werkzaam op molens en is een gepassioneerd molenaar en verteller. Hij vind het spel met de wind prachtig en werkt graag met natuurlijke producten. Daarom is hij de afgelopen jaren steeds meer overgestapt op mooie granen, die lokaal verbouwd worden en bovendien biologisch zijn. Nootenboom weet precies te vertellen waar zijn granen vandaan komen, van welke boeren en hoe er wordt verbouwd. Nootenboom liet mij bovendien prachtig spelt zien, wat echt vlakbij verbouwd wordt.  Doordat de molen volledig op wind draait is de productie afhankelijk van de hoeveelheid wind. Ik was er op een dag met wat een wisselvallige wind en je kon in de molen direct merken wanneer de wind weer wat aanhaalde of ging liggen. Het meel wat wordt gemalen wordt niet alleen gebruikt voor in de molenaarswinkel, maar men is inmiddels ook leverancier voor diverse bakkerijen en wordt het graan uit de molen ook verkocht aan bierbrouwers.

Molen 't lam,patesserie, woudsend

De Molenaarswinkel

Sinds 2000 is de molenaarswoning aangekocht en omgetoverd tot winkel. Molenaarsvrouw Marion staat in de winkel, wat tevens een informatiecentrum voor de molen is. Je vindt er naast veel informatie ook diverse soorten meel. Naast de gewone bloem en tarwemeel, vind je er ook producten van rogge, spelt, emmer, kamut, ommelander en boekweit. Daarnaast maken ze hun eigen mixen voor brood, koekjes en gebak.  Omdat ze biologische en lokaal hoog in het vaandel hebben, kun je er ook nog een aantal andere lokale biologische producten kopen die handig zijn bij het bakken, zoals eieren, honing en kaas.

Molen 't lam,patesserie, woudsend

Waar te vinden en openingstijden

De molen het Lam geeft prachtig weer hoe op traditionele en authentieke wijze biologisch graan tot meel wordt gemaald. Dat is natuurlijk schitterend om te zien en de molen is meestal op donderdagmiddag en zaterdag open voor bezoekers. Echter, staat de molendeur op een andere dag open, dan mag je de molenaar altijd even vragen of je binnen mag kijken en hij zal je, wanneer hij tijd heeft, je maar wat graag alles over de molen en het molenaarsvak vertellen. Je vindt de molen in het centrum van Woudsend.

De openingstijden van de bakkerwinkel zijn:
Woensdagmiddag                          :   13.00 – 17.00 uur
Donderdag, vrijdag en zaterdag  : 10.00 – 17.00 uur

Wil je graag meel of bloem van deze molen gebruiken om mee te bakken, dan kun je het bestellen. Men doet dit niet direct via de winkel, maar via

  •  De Streekboer met ophaalpunten in  Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Groningen
  •  BeterBio.nl voor bezorging van de bakmixen
  • Voor grote of specifieke bestellingen kun je altijd contact opnemen met Molenaarsvrouw Marion en vragen naar de mogelijkheden

bron: molendatabase en info van de heer Nooteboom
Molen 't lam,patesserie, woudsend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.