Het reizen zorgt soms wel eens voor wat bak-uitdagingen, aangezien ik lang niet altijd die ingrediënten kan krijgen wat ik graag zou willen. Ook is niet lang niet overal een koelkast beschikbaar, laat staan een oven. Toch maak ik ook prachtige dingen mee, zoals het zelf zout winnen in Salineras, een uniek dorp in de Heilige Vallei van Peru.

We zijn al een tijdje in de Heilige Vallei van Peru en het is een bijzonder gebied. Collega Senia haar familie woont in het nabije Salineras en dat dorp staat bekend om zijn bijzondere zoutvijvers. Onder de bergen zit een zoutwater bron en sinds de tijd van de Inca’s wordt dat zoute water gebruikt om zout te winnen. Het water wordt naar ondiepe vijvers geleid, waar het in de zon kan verdampen en de zoutkristallen zich kunnen vormen. Eens in de 4-6 weken zijn er voldoende kristallen om te oogsten en toen het zover was, mochten wij een dag meehelpen.

Het is een uniek landschap daar in Salineras. Tegen de helling van de berg zijn allemaal kleine zoutvijvers gemaakt en het witte zout tegen de rode aarde van de bergen geeft een bijzonder landschap. Tussen de meer dan 3000 vijvers wist Senia natuurlijk feilloos de vijvers van haar familie te vinden en dus gingen we aan de slag!

salted karamel snoepjes, patesserie.com, zout, peru, salineras

Op blote voeten stampten we de zoutlaag stuk en de zoutkristallen los. Door het zout goed door het water te bewegen met de voeten, was je het als het ware en met een paar planken schoven we al die kristallen op een grote hoop. Met plastic vergieten lieten we het laatste water uit het zout lopen en dan werd het op een grote berg naast de vijvers gestort.  Een tijdje drogen in de zon en daarna in grote zakken, zodat het naar het coöperatie gebouw kan voor registratie. Het zout wordt door een grote coöperatie van alle eigenaren verhandeld, waardoor het geld van deze zoutwinning ook daadwerkelijk bij de lokale gezinnen terecht komt.

Er wordt in drie categorieën geoogst. De beste wordt als kwaliteiten grofzout verkocht, de tweede categorie is voor consumptiezout en de laatste categorie is voor veevoer, badzout etc. Ik mocht van Senia wel een hand van dit prachtige zout meenemen en gebruikte dat voor deze heerlijke karamel snoepjes.

Deze salted karamel snoepjes zijn eenvoudig te maken, alleen een pan op het vuur. Ook heb je er heel weinig voor nodig. Slechts drie ingrediënten!  Ik sta er iedere keer weer versteld van, wat men hier van gecondenseerde melk weet te maken!

Recept: Salted  Karamel snoepjes

Ingrediënten
1 blikje gecondenseerde melk
2 el (gezouten) boter
grof zeezout of ander grof zout

Bereidingswijze

 1. Leg op een bakplaat of snijplank een vel pakpapier of een siliconenmatje.
 2. Neem een pan met anti-aanbak-laag (bv een koekenpan) en doe daarin een eetlepel boter en de inhoud van het blikje gecondenseerde melk.
 3. Zet de pan op het vuur en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen steeds goed roeren met een houten lepel.
 4. Laat het mengsel al roerend langzaam inkoken. Op een gegeven moment zal het mengsel loslaten van de randen van de pan en compacter worden. Let nu goed op en blijf goed roeren!
 5. Zodra het mengsel een mooie lichte karamelkleur heeft en een compacte bal vormt, haal je de pan van het vuur.
 6. Doe nog 1 el boter in de pan en roer dit goed door het karamelmengsel. Dit is misschien even lastig, maar blijf goed en stevig doorroeren totdat alle boter opgenomen is en je karamel mooi glanzend wordt.
 7. Stort de karamel uit op de bakplaat of siliconenmat en strijk het met de bolle kant van een lepel glad tot maximaal 1 cm. (pas op het is nog gloeiend heet!)
 8. Strooi direct het zeezout over de karamel en druk het er met de lepel lichtjes in.
 9. Laat de karamel iets afkoelen en snij dan met een scherp mes de karamel voorzicht in kleine blokjes. Het mengsel kan nog steeds heet zijn, dus pas op. Wacht niet te lang met snijden aangezien de karamel hard wordt.
 10. Laat volledig afkoelen en bewaar de snoepjes in een afgesloten pot.
salted karamel snoepjes, patesserie.com, zout, peru, salineras

Salted caramel snoepjes

Gang: Snoepjes
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 2 el gezouten boter
 • grof zeezout of ander grof zout

Bereidingswijze

 • Leg op een bakplaat of snijplank een vel pakpapier of een siliconenmatje.
 • Neem een pan met anti-aanbak-laag (bv een koekenpan) en doe daarin een eetlepel boter en de inhoud van het blikje gecondenseerde melk.
 • Zet de pan op het vuur en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen steeds goed roeren met een houten lepel.
 • Laat het mengsel al roerend langzaam inkoken. Op een gegeven moment zal het mengsel loslaten van de randen van de pan en compacter worden. Let nu goed op en blijf goed roeren!
 • Zodra het mengsel een mooie lichte karamelkleur heeft en een compacte bal vormt, haal je de pan van het vuur.
 • Doe nog 1 el boter in de pan en roer dit goed door het karamelmengsel. Dit is misschien even lastig, maar blijf goed en stevig doorroeren totdat alle boter opgenomen is en je karamel mooi glanzend wordt.
 • Stort de karamel uit op de bakplaat of siliconenmat en strijk het met de bolle kant van een lepel glad tot maximaal 1 cm. (pas op het is nog gloeiend heet!)
 • Strooi direct het zeezout over de karamel en druk het er met de lepel lichtjes in.
 • Laat de karamel iets afkoelen en snij dan met een scherp mes de karamel voorzicht in kleine blokjes. Het mengsel kan nog steeds heet zijn, dus pas op. Wacht niet te lang met snijden aangezien de karamel hard wordt.
 • Laat volledig afkoelen en bewaar de snoepjes in een afgesloten pot.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.