membrillo, kweepeer pasta, patesserie.com

Het meest bekende recept met kweepeer is volgens mij wel de pasta. De blokjes die je ervan kunt snijden voor op bijvoorbeeld een borrel of kaasplank. Het wordt vaak Membrillo genoemd, maar eigenlijk klopt die naam die helemaal. De herkomst is spaans en dus noem ik het altijd Dulce de Membrillo, zoet van kweepeer.

De spaanse naam voor kweepeer is Membrillo en dus klopt het feitelijk niet dat deze pasta vaak kortweg Membrillo genoemd wordt. Toch snap ik het ook wel, want het is wel de meest gangbare vorm waarin de kweepeer verwerkt wordt en verkocht. Als jam of gelei is het natuurlijk ook heerlijk, maar wanneer men voor jam kiest, kiest men toch vaak voor gangbaardere smaken als aardbei of abrikoos en hoevaak gebruik je eigenlijk gelei (en waarvoor?). Membrillo is dus een spaanse delicatesse, wat inmiddels op heel veel andere plekken in de wereld ook wordt gemaakt. Zo lag het bij ons in het dorp in Ecuador ook gewoon in de winkel. Verpakt in bladeren en een touwtje erom heen en daar heette het Dulce de Membrillo. Ik had toen geen idee wat ik er mee moest.

membrillo, kweepeer pasta, patesserie.com

Wat kun je met Dulce de Membrillo?

Dulce de Membrillo is een flink ingedikte en ge-geleerde moes van de kweepeer. Als je deze nog even laat drogen dan kun je ‘m in mooie zachte blokjes snijden. Rol het door de suiker en je hebt je eigen gemaakte snoepgoed. Maar het is ook heerlijk bij een stukje kaas. Op een kaasplankje doet wat zoetigheid het altijd goed, dus probeer dit eens. De combinatie met manchego (spaanse harde schapenkaas) is een klassieker.

membrillo, kweepeer pasta, patesserie.com

Voor het maken van Membrillo bestaan er verschillende manieren. Van het uit laten lekken van de moes in kaasdoeken tot het drogen in de droogoven. Ik heb het echter simpel gehouden. Gewoon ontzettend lang inkoken tot het dik genoeg is. En als je denkt dat het dik genoeg is, dan is dat het nog niet. Het moet echt al als een soort samenhangende pasta loslaten van de bodem als je roert. Dan storten in een bakblik, laten drogen in de oven, af laten koelen zodat het verder opstijft en klaar. De mijne was nog redelijk kleverig, dus ik heb ‘m verder laten drogen in de oven. 

membrillo, kweepeer pasta, patesserie.com
membrillo, kweepeer pasta, patesserie.com

Dulce de Membrillo

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Gang: Snack
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 2 kilo kweepeer
 • 1 citroen in grove stukken gesneden
 • 1 kilo suiker (schatting, je weegt het later af)

Bereidingswijze

 • Veeg de kweeperen schoon zodat ze niet meer dat donzige laagje hebben en snij ze in vieren. Laat de schil en de klokhuizen zitten, daarin zit veel smaak én pectine en dat laatste heb je nodig voor Dulce de Membrillo
 • Doe de stukken kweepeer in een grote diepe pan. Pak je grootste (soeppan) zodat je straks tijdens het koken geen last hebt van het spetteren. Zet de kweepeer onder water, voeg de citroen toe en breng het geheel aan de kook.
 • Kook de kweeperen in ca 1 uur gaar.
 • Laat de kweeperen uitlekken in een vergiet, verwijder de citroen, de klokhuizen en evt grote stukken schil en doe de uitgelekte kweeperen dan in de keukenmachine of blender en pureer tot een fijne massa.
 • Weeg de hoeveelheid kweepeer puree en voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe. Doe alles weer terug in de pan en breng aan de kook. Laat op een zacht vuur een paar uur koken tot het flink ingekookt is. Roer het regelmatig even door om aankoeken of verbranden te voorkomen. Let op met het doorroeren, want het wil dan ineens flink gaan spetteren en de massa is echt ontzettend heet (kokende suiker hè 😉 ). Heel voorzichtig dus en daarom ook een diepe pan gebruiken. Spettert het al teveel dan zit niet je hele keuken eronder.
 • Laat net zolang inkoken totdat het een flink stevige massa is die ook loslaat van de bodem.
 • Stort in een met bakpapier beklede bakvorm of bakplaat en laat het afkoelen en evt een dag of drie drogen. Je kunt het ook nog ruim 1-2 uren in de hete lucht oven zetten op 50C om het nog wat te laten indrogen.
 • Snij het in blokjes en bewaar het in een afgesloten blikje met bakpapier of vetvrij papier ertussen. Traditioneel zit het in een houten kistje met een laurierblad ertussen.
 • Wil je er liever snoepjes van maken? Haal de blokjes dan nog even door kristalsuiker.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Deel het en tag me @tessa_patesserie of gebruik de hashtag #patesserie . Dan kan ik het ook zien. Vind ik leuk 😉


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.