Nu we de steenoven toch “aan de praat” hebben, besluiten we nog een keer brood te maken. Omdat er veel as van het vuur op de vloer van de oven ligt, vind ik het geen smakelijk idee om daar de broodjes op te bakken. Ik zie nog een paar lege tonijnblikjes liggen en besluit die als vorm te gebruiken voor mijn volgende serie broodjes uit de Jungle oven: Broodjes uit blik met oregano, olijf en tomaat.

Ik besluit voor deze broodjes mijn favoriete brooddeeg te gebruiken. Het is iets rijker van smaak door de toevoeging van boter en ik vind het een fijn deeg om mee te werken. Gelukkig zijn er net boodschappen gedaan en heb ik een kuipje met margarine mee kunnen nemen. Lang bewaren zonder koelkast kan niet, dus direct maar aan de slag met het brood. Omdat we het brood bij de warme lunch gaan eten, maak ik er een hartig broodje van. In Peru zijn veel zwarte en groene olijven te vinden, dus daar snij ik een paar van in kleine stukjes, ik doe wat oregano erbij en doe bovenop het brood een stukje van de heerlijke pruimtomaten die hier zijn.

Het kleine bolletje deeg rijst letterlijk de pan uit met de warme temperaturen hier in de jungle en dus zet ik de broodjes eigenlijk iets te snel in de hete houtoven. De oven is goed heet en ik moet de blikjes flink draaien om de broodjes aan alle kanten bruin in plaats van zwart te krijgen. Maar het is een prachtig gezicht om te zien hoe de broodjes in de oven ook nog rijzen. Je kunt ze letterlijk zien groeien. In slechts een paar minuten zijn ze gebakken, gaar en ruiken heerlijk.

We halen ze snel uit het blikje en hebben moeite om te wachten tot ze volledig zijn afgekoeld om ze op te eten. We eten ze dan ook nog enigszins warm op en ze zijn heerlijk!

brood uit blik, patesserie.com

Recept: Broodjes uit blik met oregano, olijf en tomaat

Ingrediënten
voor 12 broodjes
Voor het deeg
500 gr tarwebloem
7 gr (droge) gist
10 gr zout
10 gram suiker
30 gr boter
30 gr margarine
ca 275 gr melk

Voor de vulling
1-2 el gedroogde oregano
10 zwarte olijven in stukjes
2 pruimtomaten in plakjes
extra: kleine lege blikjes van bijvoorbeeld tonijn

Bereidingswijze
Deeg maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng alles goed door elkaar.
Stort het deeg op je werkblad en kneed het in ca 20 minuten tot een mooie en soepel deeg. Zodra je een vliesje kunt trekken is je deeg goed gekneed.

1e rijs
Bol het deeg goed op.Doe het in een, met olie ingevette, kom, draai het deeg even rond zodat het overal met een klein beetje olie bedekt is. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg in ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Het deeg is leidend ipv de tijd dus wanneer je met je vinger in het deeg drukt en het gat blijft staan, dan is het voldoende gerezen.

Vormen
Keer de kom om op een met olie ingesmeerde werkplek en duw de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Doe op elk stukje deeg een beetje oregano en wat stukjes olijf en maak er weer opnieuw een bolletje van. Bol goed op en doe de bolletjes in de met olie ingevette blikjes. Leg er een plakje tomaat op en druk dit even goed in het deeg. Dek de blikjes af met ingevette plasticfolie

2e rijs
Laat de broodjes in ca 45-60 min rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220C (boven- en onderwarmte) of op 200C in een hetelucht oven.

Bakken
Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken uit de blikjes en zet ze op een rooster om volledig af te laten koelen.

broodjes uit blik, patesserie.com, peru, steenoven
brood uit blik, patesserie.com

Broodjes uit blik met oregano, olijf en tomaat

Voorbereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 2 uur 45 minuten
Gang: brood
Porties: 12
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • Voor het deeg
 • 500 gr tarwebloem
 • 7 gr droge gist
 • 10 gr zout
 • 10 gram suiker
 • 30 gr boter
 • 30 gr margarine
 • ca 275 gr melk

Voor de vulling

 • 1-2 el gedroogde oregano
 • 10 zwarte olijven in stukjes
 • 2 pruimtomaten in plakjes
 • extra: kleine lege blikjes van bijvoorbeeld tonijn

Bereidingswijze

Deeg maken

 • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng alles goed door elkaar.
 • Stort het deeg op je werkblad en kneed het in ca 20 minuten tot een mooie en soepel deeg. Zodra je een vliesje kunt trekken is je deeg goed gekneed.

1e rijs

 • Bol het deeg goed op.Doe het in een, met olie ingevette, kom, draai het deeg even rond zodat het overal met een klein beetje olie bedekt is. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg in ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Het deeg is leidend ipv de tijd dus wanneer je met je vinger in het deeg drukt en het gat blijft staan, dan is het voldoende gerezen.

Vormen

 • Keer de kom om op een met olie ingesmeerde werkplek en duw de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Doe op elk stukje deeg een beetje oregano en wat stukjes olijf en maak er weer opnieuw een bolletje van. Bol goed op en doe de bolletjes in de met olie ingevette blikjes. Leg er een plakje tomaat op en druk dit even goed in het deeg. Dek de blikjes af met ingevette plasticfolie

2e rijs

 • Laat de broodjes in ca 45-60 min rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld.
 • Verwarm de oven voor op 220C (boven- en onderwarmte) of op 200C in een hetelucht oven.

Bakken

 • Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken uit de blikjes en zet ze op een rooster om volledig af te laten koelen
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.