Ja, dat is even schrikken hè, even geen lekkere taart of ander baksel in de titel. Wat is dit, zul je je afvragen, nou dat zal ik uitleggen… Bij de aankondiging van mijn nieuwe logo liet ik al weten dat dit blog ook voor mij voor heel veel inspiratie zorgt. Niet alleen voor het bakken, maar ook over het bloggen; het delen van mijn verhaal met jullie. Want mijn verhaal is niet gewoon wat recepten maken, foto maken, verhaal bedenken en plaatsen maar…  Nee, om heel eerlijk te zijn, zit hier een heel ander verhaal achter. En dat verhaal, dat ga ik jullie nu vertellen. 

Reizen
Zoals een aantal van jullie wel weten heb ik de afgelopen jaren heel veel gereisd. Naast alle fantastische ervaringen over het ontmoeten van mensen, het zien van schitterende landschappen en wereldwonderen en het ervaren van alle mooie verschillen in cultuur, was het natuurlijk ook één groot culinair avontuur. Van lokale heerlijkheden tot dingen die je ècht niet elke dag wilt eten. En op zulke momenten was je als reiziger blij dat er ergens een “German Bakery” of een “Starbucks” was. Een plek waar je weer even een “normaal” broodje kon halen of gewoon een goede bak koffie kon drinken met een “normaal” gebakje.

Buitenlandse plannen
Eenmaal thuis is het besluit gevallen om in de toekomst te gaan emigreren. Een andere manier van leven in een andere omgeving. Dat is nog een hele onderneming, maar een eigen zaak in het buitenland die gaat er komen! Nu is het niet de bedoeling om ergens de “Friet van Piet” te starten, maar wel een zaak waar we de lokale producten en westerse producten combineren. Zodat de reiziger (en ook wij) niet altijd afhankelijk zijn van een vis-met-rijst ontbijt of andere locale “lekkernijen”. Voor ons een combinatie van het nieuwe land met een thuisgevoel en voor de reiziger een beetje de ‘Home Away From Home’ beleving.

Ecuador
Voor nu zijn onze pijlen gericht op Ecuador. Een prachtig divers land in Zuid-Amerika, maar ook het land van de koffie, cacao en tropisch fruit. En daar gaat mijn banketbakkershart natuurlijk wel een sprongetje van maken. Al weet ik inmiddels uit ervaring dat zelf koken daar een hele uitdaging was. De omstandigheden zijn daar heel anders: andere producten, de warme zilte zeelucht, andere/geen apparatuur. Hoe komt dat straks met het bakken? Ik kan moeilijk een koffer met Nederlands zelfrijzend bakmeel meenemen. Ook is het bestellen van buitenlandse producten, waarvan je bekend bent met de kwaliteit, prijstechnisch geen optie. Bovendien: wat doet temperatuur en luchtvochtigheid met bakken? Waarschijnlijk veel! En dus zal ik zelf op onderzoek uit moeten.

Product- en techniekkennis van de Patisserie
Dat onderzoek start nu hier al in Nederland. Ik hoor mijn moeder nog steeds zeggen: Waarom lukken mijn cakes in de nieuwe oven nooit meer zo mooi als in mijn oude fornuis? Jullie hebben mijn strubbelingen met brood al gezien. Dus ik start vanaf nu mijn zoektocht: Hoe zorg ik ervoor dat mijn baksels lukken, hier of ergens anders in de wereld.
Wat heeft een geslaagde taart, cake of brood nodig? Naast ingrediënten, technieken en apparatuur natuurlijk ook heel veel DOEN. Dus ik zal zoveel mogelijk blijven bakken, maar nu dus ook met oog voor de aanverwante zaken.

Oproep
Het wiel opnieuw uitvinden is niet de bedoeling, maar het snappen van wat er gebeurd tijdens het bakken wel. Waarschijnlijk hebben jullie heel veel tips en trucs. Misschien woon je zelf in het buitenland en herken je dit of weet je iemand die hier ervaring mee heeft. Heb jij geen buitenlandse plannen, maar wil je ook gewoon meer weten over het bakken in je eigen Nederlandse keuken en/of mij helpen met mijn zoektocht? Het kan allemaal!

  • Meld je met je e-mailadres aan via onderstaande link en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in mijn zoektocht.
  • Deel je ervaringen via onderstaand reactieformulier of op mijn facebook-pagina
  • Wil je het persoonlijk houden, deel je ervaringen of vragen dan hier met mij

Dus, nee.. ik wil niet naar het buitenland én alle vertrouwde Nederlandse producten meenemen. Maar ik wil wèl in andere omstandigheden kunnen bakken en soms eens iets Nederlands op tafel kunnen zetten!

5 REACTIES

    • Hoi Paula, waar ben jij precies geweest in Ecuador? Bananenmeel heb ik nog niet gezien hier, of bedoel je de platanos, de groene waar ze ook de Bolon de Verde, chifles etc van maken?

      • Hoi Tessa, ik was o.a. in Quito. Daar lag het in zakjes in de supermarkten. Harina de platanos. In het kinderdagverblijf waar ik vrijwilligerswerk deed, kookten ze er een soort pap van als ontbijt. Lijkt mij heel lekker om er gebak van te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.