Wanneer er nieuwe chocolade op de markt komt, ben ik natuurlijk altijd direct benieuwd. Hoe is het gemaakt, waar komt het vandaan en vooral… hoe smaakt het? EARTH kwam deze maand met chocolade op de markt. Vier verschillende repen met het doel om de cacaoboeren in Kameroen te steunen. Dat soort initiatieven wekt natuurlijk direct mijn interesse, en helemaal als het komt van een organisatie die niet direct bekend is om hun chocoladeproducten. Wat is het verhaal achter EARTH chocolade?

Wie is EARTH Concepts

Je hebt ze vast wel eens gezien denk ik. Die prachtige flessen bronwater van EARTH. Of hun koffie en thee in diverse horeca. Met de verkoop van deze producten wil EARTH de volledige netto winst investeren in wereldwijde drinkwater projecten. Want schoon drinkwater is niet voor iedereen toegankelijk en het is eigenlijk onvoorstelbaar dat er dagelijks zo’n 6000 (!) mensen sterven door het gebrek aan schoon drinkwater. Eén van die drinkwater projecten van EARTH is in Kameroen. Daar zijn een aantal dorpen waar (via de Stichting Livebuild) geïnvesteerd wordt in water- en onderwijsvoorzieningen zodat de dorpsbewoners kunnen voorzien in hun eigen basisbehoeftes. In één van die dorpen (Kake II) wonen een aantal cacaoboeren en die zijn de basis voor de nieuwe EARTH chocolade.

EARTH chocolade, patesserie.com

Cacaoboeren in Kameroen

Om deze cacaoboeren een goede levenstandaard te kunnen geven zullen ze zelf een goed product moeten kunnen maken/verbouwen. Goede grond en optimale processen voor fermenteren en het drogen van de cacao zijn belangrijk voor een goed product en daarvoor zijn investeringen nodig. Om deze te kunnen doen betaalt EARTH deze boeren ongeveer 2,5x de marktwaarde van de cacao. Hiermee kunnen de boeren benodigde investeringen doen voor het proces van drogen en fermenteren en hun leefomstandigheden verbeteren, zodat ze kunnen blijven boeren en hopelijk de komende jaren steeds betere kwaliteit kunnen leveren.

EARTH chocolade, patesserie.com

EARTH chocolade repen maken

Maar met deze cacao uit Kameroen heb je nog niet direct een lekkere chocolade reep. Vier bekende EARTH ambassadeurs kwamen met hun favoriete smaakcombinatie en daarmee gingen de Chocolate Explorers aan de slag om vier heerlijke repen te maken. En laat dat maar over aan Per en Luc van die Chocolate Explorers, want zij maken onder hun eigen merk Mesjokke al prachtige en bijzondere chocolade repen. Bovendien werken zij met direct-trade cacao en doen zij alle stappen voor het chocolade maken vanaf die cacaoboon zelf in eigen fabriek. Een mooie match dus met EARTH Chocolade.

Vier bijzondere smaken

Resultaat? Deze vier bijzondere EARTH Chocolade repen:

Melkchocolade 50% met munt en citroen
Pure chocolade 55% met koffie
Melkchocolade 50% met peper en zout
Melkchocolade 50%  met speculaaskruiden en sinaasappel

De repen zijn 40 gram en gemaakt van de cacaobonen uit Kameroen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van cacaoboter uit de Dominicaanse Republiek voor een goede balans in structuur en smaak van de repen.

Alle vier repen zijn heerlijk, de munt/citroen is heerlijk subtiel aanwezig, de speculaas/sinaasappel is echt iets voor dit moment en de peper/zout variant heeft net die kleine kick en smaakversterking waardoor ook dat een fantastische reep is. Maar de puur met koffie is mijn persoonlijke favoriet. Er zijn veel chocolade repen met koffie en vaak is die koffiesmaak erg overheersend. Zoals bij al deze repen hebben de mannen van de Chocolate Explorers de juiste balans weten te vinden. De smaak zit er absoluut in, maar overtreft niet de chocoladesmaak.

Waar te koop?

Wil jij ook je steentje bijdragen én goede lekkere chocolade eten? Deze EARTH Chocolade repen zijn verkrijgbaar bij oa Bagels and Beans, via de webshop van Konkeltje of rechtstreeks via EARTH. Daarnaast is het voor de horeca ook via de groothandel (Hanos, Bidfood, Sligro etc) verkrijgbaar dus hou je ogen en oren open in de lokale horeca of specialiteiten zaakjes voor deze bijzondere chocoladerepen.

EARTH chocolade, patesserie.com

PaTESSerie is altijd nieuwsgierig naar nieuwe chocolades met een goed verhaal. Ik kreeg deze  repen toegestuurd (zonder enige verplichting) waarvoor dank! Voor meer informatie over samenwerkingen verwijs ik naar mijn disclaimer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.