Empanadas, je kunt er in Chile niet om heen. Natuurlijk zijn ze in meer Zuid-Amerikaanse landen te vinden, maar hier in Chile zijn ze echt populair. Met name de empanadas met kaas, pizzasaus of gehaktvulling. Je ziet overal op straat verkopers met platen empanadas staan en vaak worden ze in een rap tempo ook verkocht. Het is dan ook een ideale lunchsnack. Iets waar we wel achter kwamen toen we een dag naar Valparaiso gingen.
Valparaiso is een prachtige stad aan de kust van Chile, kleurrijk met heel veel kunst op de muren van de huizen. Veel te zien dus en je wandelt daar wat af op een dag! Na een paar uren hadden we dan ook flink trek, maar geen zin om ergens te gaan lunchen. Empanadas, dat leek ons wel wat. Maar zoals het zo vaak gaat… wanneer je iets niet hoeft zie je het overal en wanneer je het wilt is het opeens in geen velden of wegen te bekennen.
Na lang zoeken zagen we een groot uithangbord van een empanada-bakkerij. Een soort eetschuur waar je empanadas kon eten, maar het leek meer op een afhaalzaak. De deur van het bakkerijgedeelte stond echter wagenwijd open en jullie snappen natuurlijk wel dat ik het niet konden laten om even binnen te kijken! Gelukkig was de bakker een vriendelijke jonge vent die wel open stond voor een praatje. Ondertussen ging het werk wel gewoon door en zag ik met verbazing hoe hij in een rap tempo de ene plaat empanadas na de andere maakte!
Ondanks dat ik het vaak lastig vind om naar recepturen te vragen, ben ik vaak genoeg verbaasd dat men hier in Zuid Amerika totaal geen problemen heeft met het delen van de recepten. Toen de platen empanadas in de oven stonden, had hij even een paar tellen rust en krabbelde snel hun succesrecept voor me op een stuk papier! Zo blij als een kind ging ik dus met een recept èn natuurlijk een paar heerlijke gekochte empanadas de deur uit!
Het deeg voor de empanadas is zowel te gebruiken voor de oven- als de frituurvariant. Ik geef zelf de voorkeur aan het bakken van de empanadas in de oven, al zijn de kaasempanadas ook erg lekker uit de frituur. Vandaag het recept voor het deeg, waar je dus alle kanten mee op kunt. Afhankelijk van de grootte van de empanadas haal je 10-30 stuks uit je deeg. Ik gebruik qua grote het liefst een schotel en dan haal je rond de 20 uit dit recept.
Let op:
In Zuid-Amerika wordt veel met dierlijk vet (“lard“) gewerkt in plaats van boter. Indien je dit kunt krijgen heeft dat de voorkeur bij het empanada deeg. Voor een iets rijker deeg kun je ook eidooiers toevoegen. Ik gebruik dan bij dit recept 2 eidooiers, je voegt het toe tegelijk met de boter. In dat geval heb je wel iets minder vocht nodig.
In Chile maken ze er soms een hele kunst van om de empanadas dicht te vouwen. Je ziet soms echt de mooiste randjes voorbijkomen en vaak herkennen ze daaraan ook de vulling. Ben je er zelf niet zo handig in, dan is deze deegvormer heel handig, die je ook voor bv appelflappen of ravioli kunt gebruiken.
Geen inspiratie voor een vulling? Wat dacht je van deze traditionele Chileense Empanada de Pino! Ook ham en kaas, of tomaat, mozzarella en basilicum zijn lekkere eenvoudige vullingen.
Recept: Deeg voor empanadas
Ingrediënten
1 kilo bloem
125 gr margarine
125 gr boter
250 ml melk
400 ml water
15 gr zout
1 eigeel
Bereidingswijze
- Doe de bloem en het zout in een grote kom en roer het met een garde even goed los en door elkaar.
- Voeg het vet (de boter en de margarine) toe en verdeel dit met de vingers goed door de bloem zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Meng de melk met het water en voeg dit in delen toe, kneed de massa tot een mooi en soepel deeg en voeg zoveel vocht toe als nodig is. Afhankelijk van de bloemsoort heb je wellicht iets meer of minder vocht nodig.
4. Laat het deeg in de kom onder een stuk folie of een vochtige doek een half uur rusten.
5. Rol het deeg uit tot een grote dunne lap en snij hier met behulp van een schotel mooie ronde deegplaatjes uit.
6. Leg 1-2 el vulling iets boven het midden van elk deegplaatje, vouw ze dubbel en druk de randen goed aan of vouw ze om, zodat er tijdens het bakken geen vulling uit kan lopen. - Bakken in de oven:
- Bestrijk de bovenkant van de empanadas met eidooier, wat je met een klein scheutje melk hebt losgeklopt.
- Verwarm de oven voor op 200C. Leg de empanadas op een ingevette bakplaat, een stuk bakpapier of gebruik een siliconenmatje. Bak de empanadas in ca 30 minuten gaar en goudbruin
- Frituren
- Verwarm het frituurvet tot 200C en bak de empanadas in een paar minuten aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Ingrediënten
- 1 kilo bloem
- 125 gr margarine
- 125 gr boter
- 250 ml melk
- 400 ml water
- 15 gr zout
- 1 eigeel om te bestrijken
Bereidingswijze
- Doe de bloem en het zout in een grote kom en roer het met een garde even goed los en door elkaar.
- Voeg het vet (de boter en de margarine) toe en verdeel dit met de vingers goed door de bloem zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Meng de melk met het water en voeg dit in delen toe, kneed de massa tot een mooi en soepel deeg en voeg zoveel vocht toe als nodig is. Afhankelijk van de bloemsoort heb je wellicht iets meer of minder vocht nodig.
- Laat het deeg in de kom onder een stuk folie of een vochtige doek een half uur rusten.
- Rol het deeg uit tot een grote dunne lap en snij hier met behulp van een schotel mooie ronde deegplaatjes uit.
- Leg 1-2 el vulling iets boven het midden van elk deegplaatje, vouw ze dubbel en druk de randen goed aan of vouw ze om, zodat er tijdens het bakken geen vulling uit kan lopen.
Bakken in de oven:
- Bestrijk de bovenkant van de empanadas met eidooier, wat je met een klein scheutje melk hebt losgeklopt.
- Verwarm de oven voor op 200C. Leg de empanadas op een ingevette bakplaat, een stuk bakpapier of gebruik een siliconenmatje. Bak de empanadas in ca 30 minuten gaar en goudbruin.
Frituren
- Verwarm het frituurvet tot 200C en bak de empanadas in een paar minuten aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Handige tips
In Zuid-Amerika wordt veel met dierlijk vet (“lard”) gewerkt in plaats van boter. Indien je dit kunt krijgen heeft dat de voorkeur bij het empanada deeg. Voor een iets rijker deeg kun je ook eidooiers toevoegen. In dat geval gebruik ik bij dit recept 2 eidooiers, voeg het toe tegelijk met de boter. In dat geval heb je iets minder vocht nodig.
Is het ook mogelijk om zelfrijzend bakmeel te gebruiken ipv bloem?
Hoi Dennis, dat is niet gebruikelijk. Voor dit deeg heb je geen extra rijsmiddel nodig dus ik zou gewoon bloem gebruiken.
Hi Tessa,
Leuk recept, ik ga het zeker proberen. Wat ik me alleen afvraag: Voor hoeveel empanadas is jouw recept (ongeveer)? En als je ze maakt, kun je ze dan ook invriezen en opnieuw opwarmen?
Oei, ik zag net al voor hoeveel stuks dit recept was (te snel gelezen). Maar ik heb dus nog wel de vraag of je ze kunt invriezen en opwarmen.
Empanadas kun je zeker invriezen en weer opwarmen!
Dankjewel!
Oh, dit is dus veel makkelijker dan ik dacht! Ik MOET en ga dus ook, dit een keer proberen. Ik heb nu al zin om ze te vullen met allerlei verschillende dingen. 🙂
Super recept, thanx voor het delen ervan. Ik kreeg uit het recept zelfs 40 empanades. Deeg is goed te maken en smaakt heerlijk.
Hey Tessa!
Leuk je site te ontdekken!
Gebruiken ze in Zuid-Amerika niet meestal maïsbloem voor het maken van empanadas? Ik heb ook al gezien dat ze er vaak wat jus van het vlees bij doen om het deeg een nog hartiger smaak te geven.
Hoi Jeroen, in colombia en venezuela wordt inderdaad vaak maisbloem gebruikt. In Chili weer niet. Mooi om te zien hoeveel verschillen er in de diverse landen zijn. Jus erin durf ik ‘nog’ niet aan, toch bang dat het dan wat klef wordt qua deeg. Wellicht dat dát met maisbloem juist wél goed gaat?
Een truc van de chef is uw jus in de gewenste porties invriezen en dan ontdooien ze tijdens het bakken binnen in het deeg,in “Master chef Australië” was er dit jaar een profesional kok die zo dumplins met noedelsoep erin maakte.ps dank voor het recept, mijn vader komt van Chili maar kende het recept niet en volgens zijn broer is het deeg voor empanadas de queso anders dan die voor enpanadas con carne.ik wilde al lang eens dit recept proberen maar de andere deeg variante die ik al heb gebruikt ondanks dat het leker was,miste ik het tipise deegsmaak van daar.
Hallo Maydene, dank voor de tip! Empanadas de queso worden vaak gefrituurd en dan krijg je wel een anders smaak aan het deeg, het ziet er dan ook anders uit. Maar met dit deeg kun je ze beide maken. Mocht je nog een ander recept voor de empanadas de queso krijgen dan vind ik het altijd leuk om ze even naast elkaar te leggen (ik ben nooit uitgeleerd)
[…] Empanadas, een basisrecept voor het deeg […]
Dag tessa,
moogt de margarine ook vervangen door reuzel?
Of is dit enkel voor de boter van toepassing.
Mercikes!
mvg
Maarten
volgens mij kan dat prima Maarten
! ? Op een kilo bloem, 650 vocht en nog een 250 boter/margarine, het beslag moet vooral droog zijn voor hartig bakken
Vraagje, als je lard gebruikt, doe je dan 125 gram lard en 125 margarine, of 250 gram lard?
En kun je ze ongebakken invriezen?
kan beide!
Klopt het voor de deeg 125 gr magarine en 125 gr boter voor het deeg te maken ?
ja
Hoe groot is de schotel die je gebruik?
Ik heb een schotel van een koffiekop gebruikt dus dat zat zo rond de 12 cm zijn geweest.
Hoi! Mijn deegje was een uitdaging maar uiteindelijk heel mooi en licht elastisch geworden. Hoe komt het dat de randen die je afsnijdt om rondjes te maken en dan weer tot bal kneed, een hele andere textuur krijgt? En kan ik de helft van het deeg bewaren in de koelkasr en morgen genruiken? Of invriezen…? Thanks!!!!!
Hoi Marissa,
meer kneden is meer glutenvorming en dus een andere structuur. Tussentijds laten rusten kan daarbij helpen. En je kunt het deeg invriezen en ook 1-2 dagen goed verpakt in de koelkast bewaren
Hallo Tessa, In het recept hierboven staan de ingredienten zoals bloem, margarine, boter, melk, water allemaal dubbel genoemd. Is die hoeveelheid zout voor deze hoeveelheden ? Dus 2 kg bloem etc. ? Ik hoor het graag en ben benieuwd.
door een update zijn de ingredienten in de receptkaart idd allemaal dubbel erin komen te staan. ik zal een komende tijd (handmatig) aanpassen, maar het is dus 15 gram zout op 1 kilo bloem
Je weet toch dat het woord grootte in de functie van een zelfstandig naamwoord geschreven moet worden met dubbel o en dubbel d?
jazeker, ik heb de fout aangepast. Dank je wel