Er wordt op het internet veel gezegd en geschreven over suiker en de suikervervangers. Net als bij de boter, ga ik hier niet in op de gezondheidsaspecten. Ik ben geen expert op dit gebied. Aangezien ik in het bakken natuurlijk wel veel suiker gebruik, wil ik hier de verschillen soorten gebruikte suiker op een rijtje zetten. Hierdoor weet je het verschil tussen de soorten suiker die ik gebruik in de verschillende recepten.

Kristal suiker

De meest gebruikte suiker. Meestal gemaakt van suikerbieten, maar het kan ook van suikerriet of de suikerpalm worden gemaakt. De suiker wordt uit o.a. de bieten gehaald en dit suikersap ondergaat een volledig gefabriceerd proces, raffineren,  waarbij er veel stoffen uit de suiker worden gehaald. Daarna wordt het zover ingekookt dat er bruine suikerkristallen ontstaan. De suikerstroop wordt van de witte suikerkristallen gescheiden. De witte suikerkristallen worden voldoende gedroogd en gemalen tot grove, normale of fijne kristalsuiker. Kristalsuiker is dus een geraffineerde suiker.

suiker, patesserie.com

Riet suiker

Deze suiker wordt gemaakt van rietsuiker. Het sap van het suikerriet ondergaat een volledig gefabriceerd proces, waarbij heel veel stoffen uit de suiker worden gehaald. Het is dus een geraffineerde suiker. Vaak wordt er nog wat suikerstroop aan toegevoegd, waardoor het de lichtbruine kleur krijgt en een iets intensere, kruidige smaak. Rietsuiker is derhalve dan ook niet veel beter of gezonder dan gewone suiker, aangezien het beide geraffineerde suikers betreft.

Poeder suiker

Bij poedersuiker is de suikerkorrel volledig vermalen, waardoor je het poedereffect krijgt. Om het poedereffect nog wat te vergroten, wordt er soms ook nog wat zetmeel aan de poedersuiker toegevoegd.

Basterd suiker

Een combinatie van fijngemalen kristalsuiker en invertsuiker (een suiker die 50/50 bestaat uit glucose/druivensuiker en fructose/fruitsuiker). Je kunt basterdsuiker in de witte, gele en bruine variant krijgen. De gekleurde varianten bevatten karamel of melasse/suikerstroop.

suiker, panela, patesserie.com

Panela

Een suiker wat ik in Ecuador leerde kennen. Het wordt op de markt verkocht in harde blokken, in de supermarkt is het inmiddels ook gemalen verkrijgbaar.  Panela is ongeraffineerde, gedroogde rietsuiker. Het sap uit het suikerriet wordt gedroogd (ingekookt) en zo verkocht. Omdat het alle voedingstoffen en mineralen van het suikerriet nog bevat wordt gezegd dat het een gezondere variant is voor gewone rietsuiker. Panela is caramelkleurig en heeft een specifieke smaak. Naar mijn idee heeft het de smaak van lichte caramel gecombineerd met een vleugje zoethout. Panela wordt ook wel oersuiker of oerzoet genoemd. Je vindt panela mn in Centraal- en Zuid-Amerika.

palmsuiker, patesserie

Palm suiker

Suiker gewonnen uit o.a. de kokospalm. Deze suiker komt mn uit Azië, zoals bijvoorbeeld Thailand of Indonesië. Net als bij panela, wordt het suikersap ingekookt. Palmsuiker is dus ook een ongeraffineerde suiker. Het wordt in Indonesie vaak kleinschalig gemaakt en je kunt het in verschillende diktes/hardheden krijgen, afhankelijk van hoe lang het is ingekookt. Ook deze suiker heeft een lichte kruidige- en karamelsmaak.

7 REACTIES

  1. Ik ben heel nieuwsgierig naar Panela. Palmsuiker en rietsuiker zijn hier de favorieten in huis.
    Wat heb je een superleuke blog! Door mijn roots herken ik veel gerechten, echt liefde!

    • Hoi Madelon, dank je wel :-). Dan moet je Panela ook eens proberen. Heeft wel een uitgesprokenere smaak maar dat is juist ook weer leuk om mee te werken! Ik ga binnenkort je Arepas eens proberen!

  2. Hallo Tessa, Als ik het mij goed herinner is basterd suiker eigenlijk een afval of bij product van kristalsuiker. Na de eerste kook wordt er grove kristalsuiker gewonnen en bij de tweede castormelis. en bij de derde koop een nog fijnere kristalsuiker. Basterd ontstaat doordat de suiker steeds opnieuw wordt gekookt en doordoor verkleurd. Dus lichte gele basterd, gele basterd, bruine basterd, donker bruine basterd. Wat dan overblijft is melisse. Door het steeds opnieuw opkoken wordt de kristelvorming namelijk minder. Klaas

  3. Hoi ik kwam een oud receptje tegen daar moet melissuiker in, maar wat is dat eigenlijk en waardoor kan ik het vervangen, groetjes carola

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.