Na mijn bezoek aan de Hummingbird Bakery in Londen wilde ik natuurlijk zelf aan de slag met de red velvet cupcakes. Raar, maar waar: Ik heb deze populaire cake nog nooit gemaakt. De red velvet dankt zijn naam natuurlijk aan de prachtige rode kleur, maar ook aan de zijdezachte cake.

Traditioneel hoort er een roomkaas-icing op te zitten, wat ook een erg goede combinatie is met de chocoladesmaak die aan deze red velvet cupcakes zit. De rode kleur van de red velvet schijnt te ontstaan door de combinatie van cacao en karnmelk in het recept. Dat schijnt zo op elkaar te reageren dat de kleur rood wordt. Echter met de verse karnemelk uit de winkel kreeg ik dat resultaat niet en je ziet dan ook dat in bijna alle recepten ook een rode kleurstof gebruikt wordt. Dat kan uit een potje, maar ook van bietensap gemaakt worden. Het is maar net waar je zelf liever voor kiest. Doe net zoveel kleurstof in het beslag totdat je de kleur mooi vindt en dat is voldoende. Met gelkleurstof zul je wat minder nodig hebben dan een kleurstof in vloeibare vorm. Een precieze maat is hier niet voor te geven. In het recept van de Hummingbird Bakery gaan ze uit van 40ml vloeibare kleurstof.

Je kunt van dit recept ook prima een taartje maken. Wil je een drielaags taart van 20 cm? Verdubbel dan het recept en verdeel het cakebeslag over 3 ronde bakvormen van 20cm. Die bak je dan ietsje langer, ca 25 minuten. De lagen vul je met de icing en natuurlijk een lekkere dot bovenop de cake!

Het onderstaande recept hebt ik aangepast nav het originele recept zoals dat via de Hummingbird Bakery te vinden is. Ik vond de cacaosmaak te hoog, dus dat heb ik verminderd. Daarnaast was de icing wat mij betreft te ruim in de poedersuiker ten opzichte van de roomkaas, waardoor deze enigszins hard werd aan de bovenkant. En zo had ik ze toch echt niet geproefd daar!

Recept: Red Velvet Cupcakes

Ingrediënten (voor 12 stuks) Voor de cupcakes 60 gr boter 150 gr suiker 1 ei 10 gr cacao rode kleurstof 1/2 tl vanille extract 120 ml karnemelk 160 gr bloem 1/2 tl bakingsoda 1,5 tl azijn Voor de icing 300 gr poedersuiker 20 gr boter 200 gr roomkaas Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 170C
 • Doe papieren cupcakevormpjes in een muffinvorm
 • Mix de boter met de suiker tot een crème en voeg dan het ei toe. Mix even op hoge stand tot het een homogeen mengsel is.
 • Meng ondertussen de cacao met de kleurstof en het vanille-extract door elkaar. Indien je een kleurengel gebruikt, voeg dan een beetje karnemelk toe om een glad papje er van te kunnen maken. Doe dit bij het botermengsel en meng het goed door elkaar.
 • Voeg de helft van de karnemelk toe en mix tot het volledig is opgenomen.
 • Voeg de helft van de bloem toe en mix tot het een homogene massa is.
 • Voeg dan de andere helft van de karnemelk toe en tot slot de laatste helft van de bloem als de stappen hiervoor.
 • Strooi dan de bakingsoda er overheen en de azijn en mix het red velvet cupcakes beslag even flink door op hoge stand zodat alles goed gemixt is.
 • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de red velvet cupcakes in de voorverwarmde oven in ca 20 minuten gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
 • Maak ondertussen de icing door de boter met de roomkaas luchtig te kloppen. Voeg de poedersuiker erbij en spatel dit even goed door elkaar. Zet de mixer dan hoog voor ca 5 minuten en klop het geheel luchtig. Klop het niet té lang, dan zal de icing vloeibaarder worden en is het lastiger aan te brengen op de cupcakes.
 • Zodra de cupcakes volledig zijn afgekoeld kun je ze decoreren met de icing. Het handigst gaat dit met een paletmes of kleine spatel. Wil je rode cupcake kruimels op je icing? Snij dan een klein beetje van de bovenkant van de cupcake af en verkruimel dit. (je hebt echt maar heel weinig nodig).

red velvet cupcakes, patesserie.com hummingbirdbakeyr

5.0 from 1 reviews
Red Velvet Cupcakes van de Hummingbird Bakery
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Cake
Serves: 12
Ingrediënten
Voor de cupcakes
 • 60 gr boter
 • 150 gr suiker
 • 1 ei
 • 10 gr cacao
 • rode kleurstof
 • ½ tl vanille extract
 • 120 ml karnemelk
 • 160 gr bloem
 • ½ tl bakingsoda
 • 1½ tl azijn
Voor de icing
 • 300 gr poedersuiker
 • 20 gr boter
 • 200 gr roomkaas
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 170C
 2. Doe papieren cupcakevormpjes in een muffinvorm
 3. Mix de boter met de suiker tot een crème en voeg dan het ei toe. Mix even op hoge stand tot het een homogeen mengsel is.
 4. Meng ondertussen de cacao met de kleurstof en het vanille-extract door elkaar. Indien je een kleurengel gebruikt, voeg dan een beetje karnemelk toe om een glad papje er van te kunnen maken. Doe dit bij het botermengsel en meng het goed door elkaar.
 5. Voeg de helft van de karnemelk toe en mix tot het volledig is opgenomen.
 6. Voeg de helft van de bloem toe en mix tot het een homogene massa is.
 7. Voeg dan de andere helft van de karnemelk toe en tot slot de laatste helft van de bloem als de stappen hiervoor.
 8. Strooi dan de bakingsoda er overheen en de azijn en mix het red velvet cupcakes beslag even flink door op hoge stand zodat alles goed gemixt is.
 9. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak de red velvet cupcakes in de voorverwarmde oven in ca 20 minuten gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
 10. Maak ondertussen de icing door de boter met de roomkaas luchtig te kloppen. Voeg de poedersuiker erbij en spatel dit even goed door elkaar. Zet de mixer dan hoog voor ca 5 minuten en klop het geheel luchtig. Klop het niet té lang, dan zal de icing vloeibaarder worden en is het lastiger aan te brengen op de cupcakes.
 11. Zodra de cupcakes volledig zijn afgekoeld kun je ze decoreren met de icing. Het handigst gaat dit met een paletmes of kleine spatel. Wil je rode cupcake kruimels op je icing? Snij dan een klein beetje van de bovenkant van de cupcake af en verkruimel dit. (je hebt echt maar heel weinig nodig).

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Waardeer dit recept:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.