Een Schwarzwälder kirsch is een echte klassieker onder de taarten. Hij heeft zijn oorsprong in Duitsland waardoor we de Schwarzwalder kirsch taart ook wel Schwarzwälder kirschtorte noemen of vertaald een zwarte woud taart met kersen. Wat de naam ook is, deze chocoladetaart met kersen en slagroom is ontzettend lekker en leuk om zelf te maken.

Taartklassiekers zijn altijd leuk om zelf eens te maken. Je weet al van te voren dat de smaakcombinaties hiervan goed zijn, anders was het niet een klassieker geweest.

Een favoriet is de Schwarzwalder kirsch taart, want zeg nou zelf, een combinatie van chocolade, slagroom en kersen is superlekker!

Wanneer je al wat bak-ervaring hebt is het zeker niet een moeilijke taart om te maken, maar ben je nog niet zo lang aan het bakken dan is het met wat geduld en aandacht prima mogelijk om de Schwarzwalder kirsch zelf eens te maken. Lees dan in elk geval alle tips even goed door en ga lekker aan de slag!

Schwarzwalder kirsch taart waar een punt taart uitgehaald wordt

SCHWARZWALDER KIRSCH TAART

De Schwarzwalder kirsch taart komt oorspronkelijk uit Duitsland. Al hoewel de naam van de taart naar het zwarte woud, een regio van Duitsland, lijkt te verwijzen, is dat waarschijnlijk niet de herkomst van de naam.

Er gaan verschillende verhalen hierover rond. De een zegt dat het een verwijzing is naar het kirschwasser wat erin gebruikt wordt, welke in het zwarte woud wordt gemaakt van zure kersen. Een ander verhaal geeft aan dat het chocolade schaafsel rondom de taart een verwijzing is naar een zwart woud.

De Duitse patissier Josef Keller lijkt de ontwikkelaar van dit recept te zijn, hij zegt de taart al in 1915 voor het eerst te hebben gemaakt. Hoe het precies zit is dus niet helemaal helder, maar wat wel duidelijk is, is dat het een heerlijke taart is die inmiddels overal ter wereld wel wordt gemaakt.

Een Schwarzwalder kirsch taart bestaat uit lagen luchtige chocoladebiscuit, gevuld met kersen, slagroom en kirschwasser. De decoratie bestaat uit rondom chocoladeschaafsel al zijn er ook witte varianten die rondom afgesmeerd zijn met slagroom en slechts een kleine chocoladeschaafsel decoratie hebben. Ieder maakt er op een gegeven moment toch zijn eigen versie van 😉

Schwarzwalder kirsch taart gedecoreerd met slagroom en verse kersen

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig voor deze taart?

De belangrijkste ingrediënten voor een Schwarzwalder kirsch taart zijn:

 • Chocolade biscuit
  Kennen we de gewone biscuit al, hier is ook prima een heerlijke chocolade variant mee te maken. Biscuit is een hele luchtige cake zonder extra vetstoffen (boter of olie) waardoor het ook een zeer lichte cake is. Heb je nog nooit eerder een biscuit gemaakt, bekijk dan ook even de tips voor het maken van biscuit bij mijn basis recept voor biscuit.
 • Slagroom
  Er gaat best veel slagroom in en rondom deze taart. Je gebruikt opgeklopte slagroom en mocht je moeite hebben met het stevig opkloppen van slagroom dan heb ik hier nog wat tips voor je zodat het jou ook zeker lukt zonder pakjes met verstevigingsmiddelen: Tips voor het opkloppen van slagroom –>
 • Kersen
  Voor de vulling van de taart maken we zelf een soort vlaaivulling van kersen. Je kunt het vervangen door gekochte kersenvlaaivulling, maar meestal zit daar meer gelei in dan echt veel kersen. Probeer het dus zelf te maken, zodat je er lekker veel kersen in hebt. Je kunt hiervoor gewoon kersen uit pot gebruiken die op siroop staan. Voor de decoratie van de taart is het wel zo mooi om verse kersen te gebruiken.
 • Kirschwasser
  Kirschwasser is een gedistilleerde drank van zure kersen (morellen). Hiermee besprenkel je de taartbodem, wat extra smaak geeft aan je gebak en ervoor zorgt dat je cake niet te droog wordt. Je koopt kirschwasser of kirsch bij de slijterij. Vaak kun je het wel in kleinere flesjes kopen. Verwar het niet met kirsch-aroma, dat geeft echt een andere smaak (chemisch) aan je taart. Liever geen alcohol? Dan kun je het ook vervangen door kersensiroop (uit de pot, geen limonade 😉 )
 • Chocoladeschaafsel
  Om de taart rondom te decoreren met chocolade heb je chocoladeschaafsel nodig. Je kunt dit zelf maken door chocolade te tempereren, dun uit te strijken op een marmeren of metalen plaat en er dan met een plamuurmes chocolade af te schaven. Ook kun je met een kaas schaaf chocolade van een reep afschaven. Liever niet zelf aan de slag? Dan kun je het ook (online bij baktotaal) bestellen. Mijn voorkeur gaat uit naar de couverture chocolade van Mesjokke, wat al in schaafselvorm verkocht wordt en bovendien superlekker van smaak is om dat het van bean-to-bar kwaliteitscacao gemaakt is.

Benodigde bakspullen

 • Bakvorm
  Voor de biscuit gebruik je 2 ronde bakvormen van 20cm diameter. Wil je deze taart in een andere maat maken, kijk dan bij deze omrekentabellen voor het omrekenen van het recept.
 • Paletmes
  Voor het decoreren en gladstrijken van de slagroom is een paletmes handig en een taartschraper voor het strak afsmeren van de zijkanten van de taart. Deze laatste is handig maar niet noodzakelijk, aangezien je toch chocolade rondom je taart aanzet. Hierdoor is superstrak afsmeren niet noodzakelijk.
 • Mixer met garde
 • Steelpan (om de kersenvulling te maken)
 • Draaibaar taartplateau
  Wil je vaker stapeltaarten maken, dan is een draaibaar taartplateau heel handig! Je kunt een officiële hiervoor bestellen, maar ook deze van Ikea wordt door veel taartenmakers gebruikt.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je een Schwarzwalder kirschtorte?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Stappenplan

 • Bak de biscuit
 • Maak ondertussen de kersenvulling
 • Klop de slagroom stevig en zet deze in de koelkast tot gebruik
 • Snij de taartlagen
 • Bouw de taart op
 • Decoratie aanbrengen

Chocolade biscuit maken

 • Start altijd met het voorverwarmen van de oven. Biscuit bak je in een voorverwarmde oven van 180C, onder- en bovenwarmte.
 • Om de biscuits goed te kunnen lossen uit de vorm, vet je ze in met bakspray en bekleed je de bodem met een stukje bakpapier. Lees hier hoe je dat handig doet: Ronde bakvorm met bakpapier bekleden –>
 • Voor een luchtige biscuit is het belangrijk om de eieren goed te scheiden. Zorg dat er geen vettigheid en totaal geen eigeel bij je eiwit komt, zodat je dit goed luchtig kunt opkloppen.
 • Spatel de droge bestanddelen (bloem, cacao, zout) tegelijk door het beslag. Spatel dit rustig door elkaar, spatel het niet te lang en klopt het niet op want daarmee haal je de luchtigheid er uit. Je beslag wordt dan dun en zal niet goed rijzen tijdens het bakken.
 • Je biscuit is voldoende gebakken wanneer het net weer wat krimpt tijdens het bakken (het begint los te laten van de rand).

Vulling maken

 • Maak eerst de kersenvulling want deze moet nog afkoelen.
 • Maak met een klein beetje kersenvocht een papje van de maizena, hiermee ga je de kersen en het vocht indikken door het even te laten koken. Breng de kersen met het vocht eerst licht aan de kook, doe daarna het maizenapapje erbij en laat dit ca 3 minuten op lage temperatuur voorzichtig doorkoken. In 3-4 minuten is het voldoende gebonden en raak je de stroeve maizena smaak kwijt. Kook het niet te lang of op te hoge warmte, want dan kook je de kersen stuk.
 • Klop de slagroom stevig op. Zorg ervoor dat de slagroom koud is, zodat je het goed stevig kunt opkloppen. Klop het eerst licht-lobbig, voeg daarna de poedersuiker toe en klop het dan tot een mooie stevige slagroom. Hou de slagroom koud tot gebruik.

Samenstellen

 • Snij de beide biscuits overlangs doormidden. Je kunt dit met een dun broodmes doen of met een speciale taartzaag voor mooie rechte taartlagen. De onderkant van beide biscuits is het meest recht, dus gebruik 1 ervan voor de onderkant van de taart en de andere voor de bovenkant van de taart (omgekeerd). Zo heb je altijd een mooie rechte bovenkant en geen kruimels in je slagroomlaag.
 • Besprenkel elke taartlaag met wat kirsch, wees niet te royaal (niet de hele laag hoeft ‘nat’ te worden) want dan smaakt je taart teveel naar alcohol.
 • Verdeel de slagroom steeds over de taart-lagen en laat dit iets ‘overhangen’ zodat je daarmee al een groot deel van de zijkanten van de taart kunt bestrijken en je geen luchtgaten tussen de taart-lagen krijgt.
 • Zorg er bij de kersenvulling voor dat je een rand rondom vrij houdt, zodat de kersenvulling niet door je slagroom kan lekken.
 • Strijk de taart rondom glad met slagroom, dit hoeft niet een hele dikke laag te zijn. Er gaat immers nog chocolade tegenaan. Hou wel wat slagroom over voor de toefjes bovenop de taart!
 • Het aanzetten van de slagroom rondom de taart kan wat een knoeiwerkje zijn, hou je taart dus altijd boven een groot bord of een bakplaat. Neem wat chocoladeschaafsel in je hand en duw dat tegen de zijkanten van de taart aan. Doe als laatste de bovenkant. De laag hoeft niet te dik, want hij moet wel blijven plakken. En de toefjes bovenop ook, als die op losse chocolade liggen kunnen ze van de taart vallen.
 • Decoreer de taart met de resterende slagroom door mooie rozetten op de taart te spuiten en leg er dan een verse kers op.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik het

Bewaar de taart in de koelkast en haal ‘m er iets voor serveren uit. Je kunt de taart enkele dagen in de koelkast bewaren. Indien de taart aangesneden is kun je de snijkanten afdekken met wat huishoudfolie om uitdroging te voorkomen. Je kunt de taart ook invriezen voor maximaal 1 maand (Langer kan ook, maar dan kan de slagroom een vriezersmaakje krijgen).

Ik wil geen alcohol gebruiken, kan ik de kirsch vervangen?

Ja dat kan, je kunt de kirsch helemaal weglaten of vervangen door kersen siroop (vocht van de kersen, niet kersenlimonadesiroop want dat wordt te zoet)

Hoe maak ik een glutenvrije Schwarzwalder kirsch?

Je kunt de chocoladebiscuit glutenvrij maken door de bloem te vervangen door een glutenvrije meelmix voor cakes (zonder bakpoeder!)

Op welke ovenstand bak je dit?

Ik bak het liefst met onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om deze cake te bakken.

De biscuit bak je op 180C, maar aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat.

Schwarzwalder kirsch taart met daaruit een punt taart gesneden zodat je vier lagen chocolade cake ziet gevuld met slagroom en kersen

Recept: Schwarzwalder kirsch taart

Schwarzwalder kirsch taart

Een ware klassieker! De Schwarzwalder kirsch taart is een heerlijk luchtige chocoladecake gevuld met slagroom en kersen en omhuld met heerlijke chocolade
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Gang: Taart
Keuken: duits
Porties: 8
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • 2 ronde bakvormen 20cm
 • bakpapier
 • Steelpan
 • taartsnijder of een scherp dun broodmes
 • 1 taartkarton 20-22cm optioneel
 • 1 draaiplateau
 • Paletmes
 • Spuitzak met kartel spuitmondje

Ingrediënten

Chocolade biscuit

 • 5 eieren gesplitst
 • 150 gram suiker
 • 100 gram bloem
 • 50 gram cacao
 • snuf zout

Vulling

 • 300 gram kersen uit pot op siroop uitgelekt
 • 30 gram suiker
 • 100 ml kersenvocht
 • 9 gram maizena (ca 1 eetlepel)
 • 750 ml slagroom
 • 75 gram poedersuiker
 • 2-3 eetlepel kirsch

Decoratie

 • 150 gram chocoladeschaafsel
 • 8 verse kersen

Bereidingswijze

Voorbereiding

 • Vet beide bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem met een stukje bakpapier
 • Verwarm de oven voor op 180C
 • Splits de eieren
 • Laat de kersen uitlekken, maar vang het vocht wel op.

Biscuit bakken

 • Klop de eiwitten stevig met de suiker. Voeg de eidooiers in 1x toe en mix deze kort door de eiwitten. Spatel de bloem, de cacao en het zout door het beslag.
 • Verdeel het chocolade biscuit beslag over beide bakvormen en strijk het glad.
 • Bak beide biscuits tegelijk in de voorverwarmde oven in ca 30-35 minuten gaar
 • Laat beide biscuits iets afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. Leg ze op een taartrooster om volledig af te koelen.

Taart vulling maken

 • Maak ondertussen de taartvulling door de kersen (uit pot) met het afgemeten kersenvocht en de suiker in een steelpan te verwarmen. Meng een beetje van het kersenvocht met de maizena en roer tot een glad papje. Meng het maizena papje met de warme kersen en laat dit in ca 3 minuten indikken tot vlaaivulling dikte. Laat volledig afkoelen.
 • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en zet deze koud weg tot gebruik.

Samenstellen

 • Snij beide biscuits horizontaal doormidden zodat je 4 kaartlagen hebt.
 • Leg een taartkarton op het draaiplateau en leg daarom de eerste taartlaag. Besprenkel deze met wat kirsch. Verdeel hierover een dunne laag slagroom en de helft van de kersenvulling. Dek af met de 2e taartlaag, besprenkel deze ook met wat kirsch.
 • Verdeel over de 2e taartlaag ook een dunne laag slagroom en de andere helft van de kersenvulling. Dek af met de derde cakelaag, welke je met wat kirsch besprenkeld.
 • Verdeel een dunne laag slagroom over de 3e taartlaag en dek af met de laatste cake-plak. Strijk de slagroom aan de zijkanten glad en verdeel daarna rondom nog wat slagroom zodat je taart helemaal bedenkt is met een dunne laag slagroom. Hou wel slagroom over voor de decoratie ;-).
 • Laat de taart in de koelkast even opstijven voordat je de chocoladeschaafsel laag aanbrengt.

Decoreren

 • Verdeel het chocoladeschaafsel over de zijkanten van de taart en bestrooi ook de bovenkant van de taart ermee.
 • Spuit toeven slagroom op de taart en zet daarop een kers.

Handige tips

Je kunt de taart 2-3 dagen in de koelkast bewaren zolang deze nog niet aangesneden is. Heb je de taart aangesneden dan kan de cake droog worden in de koelkast. Dek de snijkanten eventueel af met wat huishoud folie.
je kunt de taart ook invriezen tot ca 1 maand.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

De smaak van stapeltaarten maken te pakken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

2 REACTIES

 1. Beste,

  In uw recept van de Schwarzwalder kirschtorte schrijft u als laatste dat u de taart in de koeling plaatst om “ op te stijven” voordat u de taart afwerkt met chocolade schaafsel.
  Hoezo kan de taart opstijven ? Is er in de slagroom of de gebonden kersen gelatine verwerkt en heb ik dit niet goed begrepen ? Een product stijft slechts op bij koeling van items waar als bindmiddel een product dat reageert op kou ( koeling ).

  Graag uw reactie waarvoor dank,

  Leon.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.