Voor het bakken van cakes of biscuit gebruik ik vaak ronde bakvormen. Dat kan een gewone ‘taartpan’ zijn, maar ook een springvorm. Om er nu voor te zorgen dat je cake of biscuit er gemakkelijk uitkomt is het handig om de ronde bakvorm met bakpapier te bekleden. Zo hoef je de cake niet los te snijden van de rand, waardoor je je mooie taartvormen ook niet meer beschadigd, en weet je zeker dat ze mooi heel en gemakkelijk uit je vorm komen.

Vandaag deel ik een handige baktip met jullie. Het bekleden van een ronde bakvorm met bakpapier lijkt misschien wel iets meer werk, maar ik doe het inmiddels altijd als ik cake, biscuit of (appel)taart bak. Zo weet ik tenminste zeker dat het gebak goed loslaat uit de vorm en niet per ongeluk ergens een klein stukje blijft hangen en daardoor uit elkaar kan vallen. Goed invetten van de vorm is nl niet altijd voldoende voor een succesvol baksel.

Wanneer ik een ronde cake of taart gebakken heb, laat ik ‘m altijd eerst even een paar minuten afkoelen voordat ik de vorm omdraai en de taart uit de vorm los. Ten eerste omdat hij dan al iets afgekoeld is en dus minder heet, maar ook omdat de cake of taart direct uit de oven nog een beetje kwetsbaar is. Het bakpapier haal ik er meestal af wanneer de cake of taart nog lauwwarm is. Bij gebak waarvan je een droge brosse buitenkant wil (bv appeltaart) haal ik het er wel zo snel mogelijk vanaf.

Wanneer je niet alleen de bodem bekleed maar ook de zijkanten hoef je ze nooit meer los te snijden en sinds dien doe ik veel langer met mijn bakvormen, want met dat lossnijden krijg je toch beschadigingen.

Indien je het jezelf wel heel gemakkelijk wilt maken; er zijn tegenwoordig ook ronde vellen bakpapier te koop!

Hoe je nu gemakkelijk en zonder veel tekenwerk zo’n ronde bakvorm met bakpapier bekleed is eigenlijk heel simpel en laat ik je in  onderstaande stap voor stap foto’s zien. Ik vet de vorm altijd nog wel een klein beetje in, daarmee blijft het bakpapier ook mooi op zijn plek. Het laatste wat je wil is dat het verplaatst of dubbelvouwt tijdens het vullen van je vorm.

ronde bakvorm met bakpapier bekleden, patesserie.com, baktip ronde bakvorm met bakpapier bekleden, patesserie.com, baktip ronde bakvorm met bakpapier bekleden, patesserie.com, baktip

Het bekleden van een ronde bakvorm met bakpapier

  • Vouw een stuk bakpapier dubbel en daarna nog een keer dubbel.
  • Vouw het bakpapier daarna diagonaal tot een driehoek en vouw die net zo vaak dubbel totdat je een mooi dun taartpuntje krijgt. Hoe smaller je ‘m vouwt, deste ronder wordt je cirkel.
  • Leg de punt van het bakpapier tegen het middelpunt van de bakvorm en knip het bakpapier af op de juiste lengte (net binnen de rand van de bakvorm). Je kunt dit ook handig meten door de vorm om te draaien en het bakpapier op de onderkant van je bakvorm te leggen.
  • Vouw de cirkel open en leg deze in de licht ingevette bakvorm.
  • Knip voor de zijkant 1 of 2 lange stroken en ‘plak’ deze aan de binnenkant tegen de zijkanten van de licht ingevette bakvorm.

ronde bakvorm met bakpapier bekleden, patesserie.com, baktip ronde bakvorm met bakpapier bekleden, patesserie.com, baktip ronde bakvorm met bakpapier bekleden, patesserie.com, baktip

Ik laat de hoogte meestal redelijk uitsteken zodat je biscuit of cake de ruimte heeft om mooi recht omhoog te rijzen.

ronde bakvorm met bakpapier bekleden, patesserie.com, baktip

Bekleden jullie de bakvormen ook altijd als je taart of cake bakt?

1 REACTIE

  1. Even een vraagje:
    Ik gebruik al jaren een beschadigd bakblik, waarin ik bakpapier leg, om geen anti-aanbaklaag binnen te krijgen. Zou dit veilig zijn op deze manier?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.