Eén van de meest populaire witte Belgische bonbons is de Manon praline. De basis voor deze Manon bonbons is een hazelnootpraliné met daarop een luchtige vanille botercrème, een geroosterde hazelnoot en natuurlijk witte chocolade. Inmiddels zijn er allerlei lekkere variaties bedacht, maar vandaag gaan we de klassieke versie maken van deze Manon bonbon.

Pralines, of bonbons in het Nederlands, zijn er in verschillende soorten te maken. Zo kun je vormbonbons maken waarbij je bonbon mallen nodig hebt. Het is gemakkelijker om met ‘doorhaal’-bonbons te starten, wanneer je zelf bonbons wil gaan maken.

De Manon bonbon is zo’n doorhaal bonbon: Je maakt de vulling welke je door de chocolade dompelt en dan laat uitharden. Wanneer je wel vaker een botercrème gemaakt hebt én hazelnootpasta, dan is dit bonbon recept heel eenvoudig. Ben je een beginner? Neem dan alle stap voor stap aantekeningen door en ook dan kun jij deze populaire bonbons maken.

Manon bonbon en een Manon praline die dwars doormidden gesneden is

Wat is een Manon praline?

De Manon praline is de populairste witte Belgische bonbon. Het is de basis van het Leonidas assortiment, welke met de klassieker én de diverse variaties erop groot geworden is.

Wat is het verschil tussen een praline en een bonbon?

Het Belgische woord praline (dus zonder é) staat voor een gevulde chocolade bonbon. Een praline is dus hetzelfde als wat in Nederland een bonbon genoemd wordt. In Nederland kennen we ook de naam praliné, wat een hazelnootpasta is en vaak als vulling voor een bonbon gebruikt wordt.

schaal met Manon bonbons / Manon pralines

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om Manon bonbons te maken?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Hazelnoten
  De hazelnoten worden zowel als decoratie als in de chocolade-praliné laag gebruikt. Gebruik ongeroosterde en ontvelde hazelnoten. Je rooster de hazelnoten zelf nog voor extra smaak. Voor wat grotere hoeveelheden hazelnoten kun je beter online bestellen dan de kleine bakjes uit het bakschap van de supermarkt gebruiken.
 • Melk chocolade
  Hoe beter de melkchocolade deste lekkerder de chocolade-praliné laag. Kies een melkchocolade met redelijk hoog cacaopercentage voor een goede chocoladesmaak. Veel goedkope melkchocolades bevatten veel suiker, melkpoeder en andere ingrediënten waardoor de smaak minder goed tot zijn recht komt én lastiger te verwerken is. Ik gebruikte in dit recept couverture chocolade van de Nederlandse makers ‘Heinde en Verre’ uit Rotterdam. Hun ‘Lush Noble Bali’ melkchocolade bestaat uit maar liefst 55% cacaomassa.
 • Boter
  Voor een lekkere en luchtige botercrème gebruik je roomboter. Breng deze op kamertemperatuur voordat je ‘m op gaat kloppen. Iets warmer mag ook (tikje in de magnetron), maar laat de boter niet smelten, want dan verandert de structuur.
 • Suiker en glucose
  Voor het maken van de botercreme kun je poedersuiker en glucose gebruiken. Heb je geen glucose dan kun je het totaal aan suikers ook vervangen door witte basterdsuiker.
 • Vanille
  Voor een goede vanillesmaak gebruik je voldoende vanille en dus het merg uit 1 vette vanillepeul. Je kunt dit eventueel ook vervangen door vanillepoeder, -extract of -pasta.
 • Witte chocolade
  Voor het doorhalen van de bonbons gebruik je witte chocolade. Kies ook hier voor een kwalitief goede en lekkere couverture chocolade. Aangezien ik de melkchocolade van Heinde en Verre al gebruik voor de pralinébasis, heb ik ook de witte couverture uit hun assortiment gebruikt voor het maken van de bonbon. Deze witte chocolade vloeit heel mooi uit na het smelten en tempereren waardoor je een prachtig mooi dun chocoladelaagje over je bonbon krijgt.
 • Mycryo (optioneel)
  De witte chocolade voor het doorhalen moet je tempereren. Witte chocolade kan lastig zijn om op de traditionele manier te tempereren. Met mycryo (gevriesdroogde cacaoboter) is dat een stuk gemakkelijker. Je koopt mycryo online en je kunt het heel lang bewaren.

Benodigde bakspullen

 • Bakvorm
  Om een strakke vierkant te maken van de vulling kun je het beste een vierkante ‘bakring’ gebruiken van 20×20. Heb je deze niet dan kun je ook een bakvorm gebruiken. Het resultaat zal dan wellicht iets minder strak zijn, maar dat kun je altijd later bijsnijden.
 • Oven
  Voor het roosteren van de hazelnoten. Het kan eventueel ook in een pan, maar dat geeft een minder egaal (meer oppervlakkig) resultaat.
 • Hakmolen
  Voor het maken van de chocoladepraliné heb je een hakmolen nodig. Dit kan in de magimix, maar je kunt ook de hakmolen van je staafmixer gebruiken. Een sterke blender kan eventueel ook.
 • Bain-Marie
  Voor het smelten van de witte chocolade kun je het beste een bain-marie gebruiken: een kom op een pan met een laagje heet water.
 • Thermometer
  Voor het tempereren van de chocolade heb je een thermometer nodig.
 • Smeltbak
  Voor het op temperatuur houden van je getempereerde chocolade kan een smeltbak handig zijn.
 • Acetaatfolie
  Wanneer je niet wil dat de vulling aan de randen van je vorm plakt en een mooie strakke rand krijgt, dan kun je de randen bekleden met acetaatfolie. Ook ideaal om te gebruiken bij andere taarten die niet in de oven hoeven, zoals een Fraisier, een kwarktaart of een bavaroistaart.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

schaal met hazelnoten, witte suiker en blokken melk chocolade (heinde en verre, lush Noble Bali)

Hoe maak je Manon bonbons?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Stappenplan

 • Vorm klaarzetten.
 • Roosteren van de hazelnoten en daarmee de praline maken
 • Melkchocolade fijnhakken en meemalen in de praline
 • Botercreme maken en op laten stijven.
 • Chocolade tempereren
 • Bodem van de vulling voorzien van een chocoladelaagje
 • De bonbons snijden en doorhalen.
 • Zet al je ingrediënten klaar en zorg dat …. (juiste temperatuur vd ingredienten)

Voorbereiding

 • Omdat je de vulling-lagen van de bonbon in de koelkast op laat stijven, heb je een stevige ondergrond nodig waarop je de vierkante kaartring kunt zetten. De ondergrond moet in de koelkast kunnen, plat zijn én handig te verplaatsen. Een snijplank is hiervoor heel handig.
 • Leg een stuk bakpapier op de snijplank (of andere ondergrond), zet daar de taartvorm op en bekleed de randen aan de binnenkant met acetaatfolie. Deze kun je eventueel met wat olie of bakspray vastzetten.

Chocolade – Praliné maken

 • Rooster de hazelnoten in enkele minuten in een voorverwarmde oven.
 • Meng de nog warme hazelnoten met de suiker en doe dat in de hakmolen en maal dit tot een dikke pasta. Voeg dan de fijngehakte chocolade toe. Hoe fijner je de chocolade gehakt hebt, deste gemakkelijker je de chocolade-praliné kunt maken. Door de warmte van de hazelnoten en de warmte die de hakmolen tijdens het malen afgeeft zal de chocolade gaan smelten en krijg je een vloeibare praliné.
 • Giet deze praliné in de vorm en laat het in de koelkast opstijven. Je wil ongeveer een laagje van ca 5 mm hebben, wat als stevige bodem gaat dienen voor je Manon bonbon.

Botercreme maken

 • Botercrème maak je het gemakkelijkste met roomboter wat iets warmer is dan kamertemperatuur, maar nog niet gesmolten is. Je kunt het eventueel iets verwarmen door het op een warme plek neer te leggen of het even een ‘tikje’ in de magnetron te geven.
 • Doe het met de suikers en de vanille in de kom van je staande mixer. Je kunt de botercreme opkloppen met de garde, maar de v-klopper is hier steviger voor. Klop de boter in minstens 10-15 minuten op middelhoge snelheid tot een luchtige en gladde botercreme. Hoe langer je de botercreme draait deste witter en mooier hij zal worden.
 • Verdeel het in een strakke laag over de chocolade-praliné in de vorm en laat dit weer opstijven in de koelkast. Hoe luchtiger je botercreme is deste sneller de creme is opgesteven.

Chocolade tempereren

 • Tempereren van witte chocolade kan lastig zijn. Kies welke manier jij het gemakkelijkste vind om de witte chocolade te temperen. Mijn voorkeur gaat met dit soort recepten uit naar de mycryo methode, maar volg gerust je eigen methode. Meer informatie over tempereren vind je hier: Methodes om chocolade te tempereren –> en Tempereren met Mycryo –>
 • De getempereerde chocolade heb je in twee stappen nodig. Voor de onderkant van de bonbons en om ze door te halen. Het kan dan handig zijn om de getempereerde chocolade warm / op temperatuur te houden. Een smeltbak is hiervoor ideaal, maar. heb je deze niet, dan kun je ook de schaal met chocolade in de oven zetten, waarbij je alleen het lichtje hebt aangedaan (het wordt dan ongeveer 30C) of zet de kom op een pan met warm (niet heet!) water. Hou wel continue de temperatuur in de gaten, wanneer deze lager dan 26C wordt of hoger dan 34C moet je opnieuw tempereren.

Samenstellen van de bonbons

 • Haal de vulling uit de vorm en leg deze met de praliné kant naar boven. Hierop breng je een laagje witte chocolade aan. Op deze manier is de onderkant van je bonbon altijd volledig in de chocolade geseald, wat de houdbaarheid van je bonbon ten goede komt.
 • Wanneer de onderkant opgesteven is, draai je de vulling weer om en snij je het in blokjes van 2cm bij 2,5cm. Gebruik hiervoor een scherp mes wat je warm maakt in bv heet water. Een warm mes zal mooi strakke blokjes maken. Denk bij het snijden niet dat het te kleine blokjes worden, ze krijgen ook nog een laagje chocolade en moeten in één hap eetbaar kunnen zijn 😉 .
 • Druk een hazelnoot voorzichtig in de vulling en haal de bonbons dan per stuk door de witte chocolade met een vork. Laat de bonbons op een vel bakpapier opstijven. Snij eventuele rare randjes bij.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik het

Wanneer de bonbons goed en volledig ingesloten zijn door de chocolade laag kun je ze tot ca 2-3m weken buiten de koeling bewaren. Wil je ze langer bewaren doe ze dan in een luchtdichte doos in de koelkast. Serveer ze wel op kamertemperatuur.

een schaal met Manon bonbons / Manon pralines

Recept: Manon bonbon

schaal met Manon - bonbons

Manon bonbons

Een heerlijke bonbon op basis van hazelnoot, botercreme en witte chocolade
Gang: bonbons
Keuken: België
Porties: 80 stuks
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • 1 vierkante bakring 20×20
 • 1 Spatel
 • acetaatfolie
 • bakpapier

Ingrediënten

Voor de praline

 • 50 gram poedersuiker
 • 125 gram hazelnoten
 • 125 gram melkchocolade in fijne stukjes gehakt

Voor de botercreme

 • 250 gram boter
 • 150 gram poedersuiker
 • 30 gram glucose
 • vanille stokje
 • 80 stuks hazelnoten

Voor de chocolade laag

 • 600 gram witte chocolade
 • 6 gram mycryo

Bereidingswijze

Voorbereiding

 • Pak een snijplank of bakplaat die als stevige ondergrond kan fungeren (en in de koelkast past). Leg daarop een vel bakpapier en zet daarop de vierkanten bakring. Bekleed de binnenkant van de bakring met acetaatfolie.

Chocolade-Praline laag

 • Verwarm de oven op 180C en rooster alle hazelnoten in 10 minuten goudbruin. Verwijder de 80 hazelnoten voor de decoratie en leg deze apart.
 • Doe de hazelnoten met de poedersuiker in de keukenmachine/blender en maal dit tot een dikke pasta. Voeg de fijngehakte melkchocolade toe en blend net zolang totdat de chocolade gesmolten is en je een dunne praline hebt.
 • Doe de chocolade-praline in de vierkante bakring tot je een laag hebt van ca 5mm. Strijk glad en laat in de koelkast opstijven.

Vanille-crème laag

 • Doe de boter met de poedersuiker, glucose en het vanillemerg uit het vanillestokje in de kom van de staande mixer.
 • Klop de boter in ca 10-15 minuten tot een hele luchtige en zachte vanille botercreme.
 • Verdeel de botercreme over de chocolade-praline laag, strijk glad en laat dit in de koelkast in ca 45 minuten opstijven.

Chocolade tempereren

 • Smelt de witte chocolade en laat het afkoelen tot 33-34C.
 • Voeg de mycryo toe en roer dit er goed doorheen zodat het volledig oplost en goed gemengd is.
 • Wanneer de chocolade is afgekoeld is tot 29C kun je het verwerken. Probeer de chocolade op deze temperatuur te houden, zodat je niet weer opnieuw hoeft te tempereren.

Bonbons samenstellen en maken

 • Haal de vulling uit de koelkast en haal deze uit de vierkante bakring. Leg de vulling met de botercreme kant naar onderen. Smeer de onderkant in met een dunne laag chocolade en laat dit uitharden.
 • Draai de plak dan om en verdeel het in blokjes van ca 2 cm bij 2,5 cm. Leg op elk blokje een hazelnoot en druk deze lichtjes vast.
 • Haal elk blokje door de getempereerde witte chocolade, zet het op een vel bakpapier en laat ze volledig uitharden.

Handige tips

Je kunt de bonbons enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze iets langer bewaren doe ze dan in een afgelosten doos in de koelkast. Serveer ze wel op kamertemperatuur.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Wil nog meer met chocolade werken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.