een open blikje met dulce de leche waarbij er met een lepel wordt uitgeschept

In Ecuador kwam ik er voor het eerst mee in aanraking: Dulce de Leche. Letterlijk vertaald betekent dat ‘Zoet van melk’. Zoet is het zeker en ik vind het heerlijk! Het is een soort karamelachtige pasta die gemaakt is van gecondenseerde melk. Zijdezacht van structuur en een heerlijke smaak. De smaak van Dulce de Leche is wel iets anders dan ‘gewone’ karamel, je kunt het vergelijken met bebogeen. Het is fantastisch om te gebruiken in diverse soorten gebak, maar ook zo op de boterham is het superlekker.

Dulce de Leche is echt iets typisch Zuid-Amerikaans en je kunt het op verschillende manieren gebruiken: op brood, over de pannenkoeken of ijs, maar ook in koekjes en taarten. Waar je het in Zuid-Amerika overal kunt krijgen, het ligt daar gewoon in zakken in elke supermarkt, kun je het in Nederland beter zelf maken. Een blikje gecondenseerde melk (ik gebruik natuurlijk Friesche Vlag 😉 ), een grote pan water en tijd, meer heb je eigenlijk niet nodig. 

Over het maken van Dulce de Leche gaan nogal wat horror verhalen. Ontplofte blikjes en karamelpasta door je hele keuken…fraai. Ik schrik daar best van, aangezien het in Zuid-Amerika bijna door iedereen thuis gemaakt wordt. Zou het niet wat meevallen?

Inmiddels ben ik er wel achter dat er verschillende manieren zijn en heb ik er drie geprobeerd: 

 1. de “oven-methode”
 2. inkoken in een pan
 3. het koken van de afgesloten blikjes.

Die laatste methode, daar zit het risico in van ontploffende blikjes. Toch vind ik die methode, het koken in de afgesloten blikjes, het makkelijkst èn het lekkerst. En dat ontploffen? Dat valt reuze mee. Je moet er alleen voor zorgen dat de blikjes goed onder water staan. Ik gebruik hiervoor mijn grote pasta pan, want ik kan daarin 3 blikjes tegelijk koken. Bovendien past daar meer dan genoeg water in om de blikjes 3 uren onder water te houden. De geperforeerde inzet pan zorgt ervoor dat ik de blikjes zo uit het water kan halen, zonder mijn vingers te branden. Heel handig dus.

een open blikje met dulce de leche waarbij er met een lepel wordt uitgeschept

Hoe maak je Dulce de Leche

Kort door de bocht: Dulce de leche maak je door gecondenseerde melk gedurende een langere tijd te verwarmen, waardoor de structuur van de gecondenseerde melk verandert in een zijdezachte, karamelkleurige pasta. 

Omdat Dulce de Leche naar karamel smaakt zou je denken dat het een kwestie is van karameliseren van de suikers in de gecondenseerde melk. Dit is echter niet het geval, want om de suikers te laten karameliseren heb je een temperatuur nodig van zo’n 160-170C en dat haal je niet wanneer je de blikjes in een pan met water tegen de kook aan zet (100C). Door lange tijd te verwarmen krijg je een Maillard-reactie. Een lastige technische term in de keuken, maar het is een reactie die plaatsvindt tussen de aminozuren (van de melkeiwitten) en de suiker en die geven het een heerlijke karamel-achtige smaak. Voor de maillard reactie hebt je tijd en warmte nodig, waardoor het maken van een goede Dulce de Leche altijd tijd kost. Meer warmte zorgt er wel voor dat de reactie sneller op gang komt, waardoor de oven-methode en de inkook-methode sneller gaan dan wanneer je de blikjes in een pan met water kookt. 

Help mijn dulce de leche blijft licht van kleur?
In dat geval komt de Maillard-reactie niet goed op gang. Je moet het dan langer verwarmen. Indien je een methode gebruikt waarbij je geen gesloten blikjes gebruikt, kun je een beetje bakingsoda toevoegen om de reactie op gang te helpen.

Hoe bewaar je Dulce de Leche

Wanneer je Dulce de Leche in de gesloten blikjes maakt, kun je de ongeopende blikjes prima op een koele en donkere plek bewaren. Ik heb ze gewoon in mijn keukenkastje staan. Omdat het best wat tijd kost om te maken, maak ik er altijd een paar tegelijk en de ongeopende blikjes blijven prima een aantal maanden goed. 

Eenmaal geopend?
Voor sommige recepten heb je niet een heel blikje nodig. Heb je eenmaal een blikje geopend of heb je één van de andere methodes gebruikt? Dan bewaar je de Dulce de Leche in de koelkast. Het blijft dan zeker nog wel

Help ik heb suikerkristallen in mijn Dulce de Leche

Suiker heeft de neiging om te kristalliseren. Kijk maar eens hier. Wanneer de suiker niet voldoende is verwarmd en dus niet goed genoeg is opgelost krijgt het de neiging om weer terug te gaan naar zijn oorspronkelijke structuur. Nu zou je zeggen dat de suiker in de gecondenseerde melk al is opgelost, maar door het langdurig verwarmen en de reactie die ontstaat kan het gebeuren dat er weer suikerkristallen ontstaan. Wanneer je je dulce de leche lang bewaard kan het dus voorkomen dat er in je blikje dulce de leche suikerkristallen ontstaan. In dat geval: volgende keer langer koken en voor nu proberen door verwarmen ze weer te laten smelten al het er veel zijn. Anders door een zeef doen om die paar kristallen eruit te filteren.

Waar gebruik je Dulce de Leche voor?

Voor alles waar je een karamel voor wilt gebruiken. Het is een klassiek ingrediënt voor in de Banoffee Pie, het combineert fantastisch met chocolade en ook in botercrème is het een heerlijke smaakmaker. Vooral wanneer je iets een karamelsmaak wilt geven, maar iets minder zoetigheid wilt, is dulce de leche ideaal. Het is weliswaar zoet, maar minder zoet dan pure karamel. Daarnaast is het heerlijk om als pasta te gebruiken op brood, pannenkoeken of ijs. 

Enkele recept ideeën waarbij je Dulce de Leche gebruikt:

Recepten waar ik de Dulce de Leche zoal voor gebruik:
Brownies
Chocolade cupcakes
Tompouce met karamelvulling
Mil Hojas de Luxe
Banofee taart
Alfajores

Dit bewaren? Pin op Pinterest:

een open blikje met dulce de leche waarbij er met een lepel wordt uitgeschept
5 van 3 stemmen
Printen

Dulce de Leche (in dichte blikjes)

Dulce de Leche gemaakt in de gesloten blikjes. Hierdoor kun je er meerdere tegelijk maken en langer bewaren.

Soort maaltijd Dessert
Tijd 5 minuten
Baktijd 3 uur
Totaaltijd 3 uur 5 minuten
Auteur Tessa Couperus

Ingrediënten

 • Blikje gecondenseerde melk

Bereidingswijze

 1. Haal het etiket van het blik en verwijder ook zoveel mogelijk de lijmresten van het blikje. (De lijm kan nl neerslaan op je pan en deksel, dat is dan alleen met stickerverwijderaar eraf te krijgen).
 2. Zet de onderste pan van de pasta pan met flink water op het vuur.
 3. Zet het blikje gecondenseerde melk (eventueel meerdere tegelijk) in het inzetdeel van de pan en plaats dit deel in de pan.
 4. Let erop dat de blikjes ruim onder water staan.
 5. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag, deksel op de pan en laat het op laag vuur zo 3 uren héél rustig koken.
 6. Houd het waterpeil in de pan wel even in de gaten. (ik wil niet dat jij de eerste bent van wie ik moet horen dat ze inderdaad kunnen ontploffen!) De blikjes moeten ruim onder water blijven staan.
 7. Na 3 uren haal je de inzet uit de pan en kun je zo de blikjes af laten koelen.
 8. De afgesloten blikjes zijn geruime tijd te bewaren buiten de koelkast.

Maar je kunt ook deze methode voor in de oven gebruiken als je dat veiliger lijkt:

een open blikje met dulce de leche waarbij er met een lepel wordt uitgeschept
5 van 3 stemmen
Printen

Dulce de leche (oven methode)

Wil je dulce de leche niet in de blikjes maken, dan kun je deze oven methode gebruiken.

Tijd 5 minuten
Baktijd 2 uur
Totaaltijd 2 uur 5 minuten
Auteur Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 1 blikje gecondenseerde melk

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 220C.
 2. Giet de inhoud van een blikje gecondenseerde melk in een ovenschaal en dek deze goed af met aluminiumfolie.
 3. Zet deze ovenschaal in een andere ovenschaal/braadslee die net even wat groter is en giet in deze grotere ovenschaal een laag water die tot ongeveer tot de helft van de andere ovenschaal komt.
 4. Zet de schalen in de oven en laat de gecondenseerde melk zo in ongeveer anderhalf tot twee uur inkoken tot de dulce de leche.
 5. Houd wel regelmatig het waterniveau in de gaten, indien er water bij moet, vul je het gewoon aan tijdens het kookproces.
 6. Check vanaf ongeveer 1 uur en 15 minuten per kwartier de kleur van de gecondenseerde melk tot je het gewenste resultaat hebt. Wanneer je tevreden bent, haal je de schalen uit de oven.
 7. Laat de Dulce de Leche iets afkoelen en roer dan goed door elkaar.
 8. Doe de Dulce de Leche in een afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast.

En wil je snel? Doe het dan in een pan op het vuur:

een open blikje met dulce de leche waarbij er met een lepel wordt uitgeschept
5 van 3 stemmen
Printen

Dulce de leche (pan methode)

Wanneer je snel Dulce de Leche wilt maken is deze manier, in een pan op het vuur, het snelst.

Tijd 5 minuten
Baktijd 30 minuten
Totaaltijd 35 minuten
Auteur Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 1 blikje gecondenseerde melk

Bereidingswijze

 1. Doe de inhoud van een blikje gecondenseerde melk in een pan en laat al roerend inkoken tot de gewenste kleur en substantie. De mijne was in 20-30 minuten klaar.
 2. Doe in een afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.
 3. Ik vond dat de Dulce de Leche die op deze manier gemaakt is, behoorlijk aan de stevige kant. Het was bijna niet smeerbaar en ik moest het weer verwarmen om te kunnen verwerken. Om het wat dunner te houden, kun je tijdens het inkoken water toevoegen als compensatie van het verdampte vocht.

In dit artikel kunnen affiliatelinks opgenomen zijn.

35 REACTIES

  • Hallo Jess,
   je kunt de Dulce de Leche proberen wat los te roeren en als dat niet voldoende is dan kun je het inderdaad verwarmen. Ik verwarm meestal dat wat ik nodig heb in een pannetje op een laag vuur. Succes en ik ben benieuwd naar je bananentrifle.

 1. wat een heerlijk goedje 🙂 , ik heb het in een pannetje gemaakt,en ook met de blikjes een goede 3 uur in een pan kokend water,maar die is naar mijn idee te dun.. nu staat er een pannetje te pruttelen terwijl ik dit schrijf,en dat is een mengsel van gecondenseerde chocolade melk en de gewone gecondenseerde melk…
  die chocolade wordt net als gesmolten chocola, ik kan er niet vanaf blijven!
  probeer hiervan een soort chocolade noga van te maken..

  • gecondenseerde chocolademelk! Wow, daar had ik nog niet eerder van gehoord. Dat moet wel heel erg lekker zijn 😀 . Ben benieuwd naar je noga!

 2. wie niet horen wil,moet maar voelen…zit met een ijsblokje in mijn mond, kon dus de verleiding niet weerstaan om toch even te proeven…. de smaak is goed, maar wat is dat heet! morgen wat pindas branden en dan wat mengsels uitproberen.. daarna op zoek naar slagroom, wil jouw recept voor ijs eens uitproberen. met verse manga,banaan,belimbing…. lekkerrrrrrr

 3. hallo, nou die chocolade-noga is een echt succes!, daar kan geen fabrieksmerk aan tippen hoor.
  de grof gehakte pindas geven daar dan weer een silverqueen smaak aan( silverqueen is een merk chocola hier) als ik rozijnen heb,ga ik er zeker wat mee doen in combinatie met deze ervaring,maar de druiven zijn nog niet van plan om te verschijnen aan de struik 😉
  slagroom is echt een product wat hier in de grote stad of op bali te krijgen is. hier op het platteland is dat allemaal veel te duur,en veel mensen weten niet eens wat het is.
  misschien ook maar zelf maken van karbouw melk..

  p.s de geconseerde chocolademelk is hier van indofood, friesevlag is hier erg duur,en de mensen gaan toch liever voor een lokaal product

 4. En dan doe ik het sindskort op een nóg snellere manier. Met de snelkookpan. Papier van blikje en op z’n kant in de pan leggen. Dit om stuiteren tijdens het koken te voorkomen. Water tot max aanvullen. Deksel op de pan en aan de kook brengen. 40 min laten koken dan quick release. Blikjes uit het water halen en laten afkoelen. Ik kook er meestal 2 tegelijk. Ideaal.

  Xxx Tessa

 5. Hallo Tessa,

  Wat een fantastische site heb je Ik raak niet uitgekeken !
  Ik zou graag een keer zelf dulce de leche maken, maar vraag me af of ik het ook kan invriezen? Mijn man eet het niet en ik ben bang dat ik anders weg moet gaan gooien omdat ik niet alles in mijn eentje op kan/wil eten. En eten weggooien dat vind ik echt zonde, dus dan maak ik het liever maar niet. Hoor graag van je, alvast bedankt!

  Gr Christa

  • Hallo Christa, ja hoor je kunt het in kleine porties invriezen. In Zuid Amerika kon ik ook van die hele kleine blikjes (100ml) gecondenseerde melk krijgen. Wie weet kun je die ook krijgen. Dan kun je een paar tegelijk maken, zolang het blikje dicht zit kun je het heel lang bewaren.

 6. Dat is nieuws waar ik blij van word!
  Ik ga de kleine blikjes zoeken, maar mocht dat niet lukken dan weet ik dat ik het gewoon kan invriezen. Ik kan echt niet wachten haha. Dank je wel voor je antwoord!

 7. Het is mierzoet, maar oh zo lekker! Ik gebruik het vaak in Miljonairskoeken (soort shortbread, ken je vast wel), gaat eigenlijk altijd goed, nog nooit iets ontploft! Ik ga het maar weer eens maken, haha.

 8. Hooi Tessa, wat een súper leuk recept! Ik eet sinds ik gezonder eet geen gecondenseerde melk weer maar ik was er gek op in desserts vroeger.. Ga vanmiddag dus toch weer eens aan de slag maar dan met dit recept voor over een chocolade taart 😀 Liefs, Bo

 9. Misschien is het nuttig te vermelden waarom je het etiket zoveel mogelijk moet verwijderen. De lijm slaat namelijk neer op deksel en de bovenrand van de pan. En is alleen met stickerverwijderaar eraf te krijgen. Gelukkig is er een beloning: heerlijke dulce de levens!

 10. Ik kook ze tegenwoordig 2 uur en draai dan het gas uit, maar laat de blikjes in de pan tot water en blikjes echt hélemaal afgekoeld zijn. Kost wel een nachtje meestal, maar je hebt wel een uur gas bespaard en heerlijke dulce de letche

 11. Ik heb het bet voor t eerst geproefd in Brazilië, de zoon van vrienden maakte het in de pan met wat boter en chocolade, heerlijk. Met wat googelen kwam ik hier terecht. Ga ik zeker thuis proberen

 12. Dulce de leche word normaal gesproken ook niet met een blik gecondenseerde melk gemaakt maar met verse melk, suiker en evt baking soda. Je moet dan wel echt continue op een zeer laag vuurtje gaan roeren maar het heeft een andere smaak dan de snelle versie uit blik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.