Met een goed recept kun je prachtige baksels maken. Maar toch is de temperatuur in je oven enorm van belang. Je moet daarom je oven ook goed kennen, want klopt de temperatuur van je oven? En is de is de temperatuur in je oven ook overal gelijk? Dit heeft allemaal invloed op hoe je baksel uit de oven komt. Een groot verschil qua oventemperatuur is het verschil in de soort oven die je gebruikt. Daarom dit handige lijstje: De oventemperatuur omrekenen van heteluchtoven naar een conventionele (elektrische) oven.

De oventemperatuur omrekenen – Hetelucht vs conventioneel

Allereerst is het van belang om de temperatuur in je oven te kennen. Veel ovens hebben een digitale oventhermostaat en zullen dus nauwkeurig de temperatuur op je oven aangeven. Maar is dat ook daadwerkelijk de temperatuur in je oven?

Eerlijk? Dat kan nog wel eens verschillen!

Gebruik altijd eerst een goede oventhermometer om de daadwerkelijke temperatuur in je eigen oven te testen. Is 200C wel 200C in je oven? Het zou zomaar kunnen dat daar 10-20C verschil in kan zitten, soms nog wel meer!

Meet dit, zodat je weet hoe je oven bakt en je daarmee rekening kunt houden tijdens het bakken. Is het in je oven bijvoorbeeld 20C warmer dan wat hij aangeeft? Dan bak je dus bij 180C gewoon op 160C en is je resultaat zoals het recept dat ook bedoeld heeft.

Handige vuistregel bij het omrekenen: Bij de heteluchtovens de temperatuur van het recept met 10% verlagen.

CONVENTIONEEL / ELEKTRISCHHETE LUCHT OVEN
50 graden Celsius45 graden Celsius
100 graden Celsius90 graden Celsius
125 graden Celsius110 graden Celsius
150 graden Celsius135 graden Celsius
160 graden Celsius145 graden Celsius
175 graden Celsius155 graden Celsius
180 graden Celsius160 graden Celsius
190 graden Celsius170 graden Celsius
200 graden Celsius180 graden Celsius
225 graden Celsius200 graden Celsius
240 graden Celsius215 graden Celsius
250 graden Celsius225 graden Celsius
oventemperatuur omrekenen, conventionele oven, hetelucht oven, elektrische oven, patesserie.com

Waarom de temperatuur verlagen in een heteluchtoven?

Heteluchtovens hebben een ventilator die de warmte door de oven laat circuleren. Hierdoor is er een snellere hitteoverdracht en gaart je gebak sneller dan bij een elektrische oven.

Hierdoor wordt de oventemperatuur meestal met 20C lager ingesteld dan bij een gewone elektrische oven. Echter die 20C is natuurlijk een kleiner verschil in temperatuur als bij bij 220C bakt dan wanneer je bijvoorbeeld bij 150C bakt.

Het is dan ook nauwkeuriger om dit schema van oventemperatuur omrekenen aan te houden. Een handige vuistregel is 10-20% verlagen van de baktemperatuur. Omdat je beter iets heter dan kouder kunt bakken, hou ik altijd rond de 10% aan.

Ongeschreven regel bij recepten: Er wordt bij de baktemperatuur altijd uitgegaan van een oven met onder- en bovenwarmte (conventioneel dus). Heb je alleen een heteluchtoven, dan moet je de oventemperatuur omrekenen.

Waar bak je in een elektrische oven met boven- en onderwarmte?

Bij een conventionele (ook wel elektrische) oven de bakvorm of bakplaat in de oven zet heeft resultaat op je bakresultaat. De warmte komt natuurlijk van onder en van boven dus de temperatuur zal boven en onder in je oven anders zijn dan in het midden.

Voor het meest gelijkmatig resultaat plaats je je bakvorm in het midden van de oven. Dit wil niet altijd zeggen dat je daarvoor ook het rooster in het midden van de oven zet. Heb je een hoge bakvorm? Dan zet je het rooster iets lager.

Hou als stelregel aan dat het midden van je bakvorm ook in het midden van de oven staat.

Daarnaast kun je natuurlijk nog een beetje spelen hiermee. Wordt de bovenkant van je baksel wat te bruin? Dan voortaan iets lager in je oven plaatsen.

Pizza’s of ander plaatgebak waarbij je juist de oven goed wil bakken plaats je onderin de oven en gebak wat juist aan de bovenkant moet bakken (bv de meringue op een citroentaart) kun je juist weer even wat hoger zetten. Hou er met bv flink rijzende baksels (zoals brood) rekening mee dat deze flink hoger worden tijdens het bakken. Ook dan kan het nuttig zijn deze iets lager in de oven te plaatsen.

Ook handig:

  • Wil je weten wat precies het verschil is tussen de verschillende ovens? Lees dan eens dit artikel.
  • Heb je een oven die de combinatie van hete lucht èn onder- en bovenwarmte heeft? Lees hier dan wanneer je kiest voor welke stand.
  • Wil je omrekenen van Fahrenheit naar Celsius? Dat overzicht vind je hier.

8 REACTIES

  1. Hi!
    Ik ga binnenkort een oven kopen bij de ikea genaamd de Raffinerad heteluchtoven. Dit heeft zowel de stand hetelucht, boven- en onderwarmte en hetelucht met boven- en onderwarmte. Als ik bijvoorbeeld chocolate chip cookies wil maken, wat is dat de beste stand? In dit artikel staat bij “ook handig” dus de tweede kop geen link naar dat artikel die mijn vraag zou kunnen beantwoorden.

    Mvg,
    Stephanie

    • Hoi Stephanie, de link heb ik aangepast, dank voor je oplettendheid. Ik heb zelf geen oven waarbij je beide standen kunt combineren. Voor chocolatechip koekjes zou ik de onder en bovenwarmte gebruiken voor een mooi gelijkmatig resultaat. Bak je echter meerdere platen tegelijk in 1x dan is het beter om de hetelucht stand te gebruiken zodat de warmte goed tussen de platen kan komen. Veel bakplezier met je nieuwe oven!

  2. Hallo! Ik heb juist het probleem dat ik bepaalde instellingen mis. Zo moest ik laatst iets bakken op 150C maar is de aagtse stand op mijn oven 175C. Zijn hier nog tips voor, hoe je de bakduur dan omrekent? Groet, Jozina

    • Met een eenvoudige oventemperatuurmeter nagaan tot op welke temperatuur je de oven moet opjagen om na het afschakelen hoe lang de temperatuur van 150 graden C vast te houden. Sommige ovens zijn zo goed geisoleerd dat ze heel lang op Temp blijven zeker met een leisteen bodem of een leisteen tegel op de bodem. De opwarmtijd is dan wel langer. Het is wel tricky want je kunt NIET ff tussendoor je ovendeur open doen. Werkt goed bij cakes die je bij 150 C kunt gaar smoren zonder dat een ontsierende kattenrug ontstaat. M.a.w. een cake bak je met een geknepen oven. Op zich een hele kunst die het beste lukt met traditioneel recept, dus niet met de kant en klare doosjes van de buurtsuper.

  3. Ik heb een kleine losstaand oventje met hetelucht verwarming. Ik kan er niets mee en alles verbrand erin, zelfs in de laagste stand
    Martinet Nijveld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.