Plastic afval verminderen? Het blijft een lastig iets, maar gelukkig is er steeds meer mogelijk om zonder plastic verpakking spullen te kopen. Gelukkig maar. Brood daarentegen komt nog altijd in plastic. Ik bak al steeds vaker mijn eigen brood, maar ook dat werd vaak in plastic verpakt. Weliswaar in een bewaarde broodzak, maar toch… Totdat ik besloot zelf een broodzak te maken. En daarvoor kon ik ook nog eens iets gebruiken wat ik al had. Nieuw stofje is dus niet eens nodig!

Refuse, re-use, recycle… het is een mantra wat ik de laatste tijd steeds meer gebruik. Toch is het weigeren van plastic best wel lastig. Maar inmiddels heb ik de stap gezet naar het maken van een broodzak van katoen. En daarvoor kon ik mooi die katoenen tasjes gebruiken die ik best wel vaak krijg, maar eigenlijk niet veel gebruik. Tassen zat. Dat tasje wat ik tijdens Business Ingrediënts kreeg (hét foodbloggers seminar begin 2020) bleef me maar toelachen. Ik vind ‘m zo mooi en zonde om er niks mee te doen. Totdat ik op het lumineuze idee kwam om daar mijn broodzak van te maken! Mooi hergebruik van de tas én voortaan geen plastic meer. Het mooie is dat iedereen wel van die tasjes heeft liggen. Ga een broodzak maken daarmee! Je hebt er niet eens een naaimachine voor nodig!

broodzak maken van een linnen tas

Zo kun je een broodzak maken van een linnen / katoenen tas

Vandaag dus een ‘recept’ voor het maken van een katoenen broodzak. Het is enorm simpel. Het enige wat je nodig hebt is een fijn schaartje, naald en draad en een katoenen tas.

  • Knip voorzichtig de stiksels los van de handvaten van het tasje zodat je deze van de tas af kunt halen.
  • Naai de twee hengsels aan 1 kant aan elkaar zodat je een lange reep stof krijgt.
  • Dit soort linnen tasjes heeft aan de bovenkant een zoom. Check of deze aan de zijkanten van de tas open zijn, zo niet, haal de stiksels hier open en zorg dat je rondom een open zoom krijgt, waardoor de lange reep stof als ‘een touwtje’ doorheen kan.
  • Kies een punt waar je de zoom opent, zodat je daar de reep stof doorheen kunt rijgen. Vaak heb je al een stuk open waar het hengsel vanaf komt. Naai de overige ontstane openingen in de zoom wél even netjes dicht als het er meerdere zijn. Indien je niet een opening hebt, maak je die door het stiksel daar voorzichtig lost te maken.
  • Rijg de reep stof als een soort ‘touwtje’ door de opening rondom door de zoom en leg een knoop in de uiteinden.
  • That’s it!
Broodzak maken van een linnen tas

Hoe gebruik je een katoenen broodzak?

  • Neem je broodzak mee naar de bakker of de supermarkt en vraag of ze daar je brood in willen doen in plaats van een plastic zak
  • Je kunt het brood 2-3 dagen prima bewaren in een stoffen broodzak, je kunt het zelfs in de katoenen broodzak invriezen!
  • Gesneden brood bewaar je 1-2 dagen in de gemaakte broodzak, maar een heel brood is beter houdbaar.
  • Je kunt de katoenen broodzak gewoon wassen, maar dat hoeft niet elke keer. Kruimels eruit kloppen is voldoende na gebruik.

Ik bewaar nu mijn eigen gebakken brood tas en neem ‘m ook gerust mee naar de winkel. Zowel de bakker als de supermarkt heeft op gezette tijden wel brood wat nog niet in een plastic zak zit. Stem het even met ze af dat jij graag zonder plastic wil en dan vertellen ze je graag wanneer ze het brood nog niet in plastic hebben verpakt. En als je het van te voren besteld, bewaren ze een paar onverpakte broden met alle liefde voor je. Alleen maar leuke reacties op gehad, dus schaam je niet en maak ook zo’n leuke broodtas!

Wil je liever je eigen brood maken? Dan vind je hier al mijn heerlijke broodrecepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.