Zo rond Pasen kun je om één ding niet heen en dat is chocolade. De winkels liggen vol met paaseieren, chocolade paashazen en ook de chocolatiers maken prachtige creaties speciaal voor pasen. Maar weten we eigenlijk wel wat voor chocolade we eten? Denken jullie er wel eens bij na wat we nu eigenlijk in onze mond stoppen? Tijd om eens wat beter naar echte chocolade te gaan kijken en het verhaal erachter!

Zoals jullie wellicht wel weten ben ik de afgelopen twee jaar veel met chocolade bezig geweest. Ik woonde in een Ecuadoriaanse provincie waar veel cacao verbouwd werd, bezocht een lokale chocoladefabriek en leerde in Peru nog veel meer over de verbouw en het maken van chocolade. Toen ben ik er wel achter gekomen dat er veel is wat wij allemaal niet weten van chocolade. Het leven van de cacaoboeren is hard en de verdiensten zijn slecht. Waarom? Omdat veel cacao via grote organisaties op de wereldmarkt verhandeld wordt en er minder naar kwaliteit en meer naar prijs gekeken wordt. Niet alleen kwaliteit van de smaak, want dat valt wel te mengen en aan te passen met suiker, melkpoeder en smaakstoffen, maar ook naar de kwaliteit van de verbouw en de kwaliteit van de omstandigheden van de boer.

echte chocolade, patesserie.com, chocolade, cacao
Chocoladekunst van echte Colombiaanse chocolade bij Robèrt van Beckhoven


Zoals we inmiddels wel weten met producten als bv wijn, koffie en olijfolie, is dat de smaak van een kwaliteitsproduct afhankelijk is van veel factoren, waaronder hoe en onder welke omstandigheden het verbouwd wordt. Terroir zoals dat altijd zo mooi in het frans  gezegd wordt. En dat geldt ook voor cacao!

Eigenlijk is chocolade heel goed voor ons. Het is een natuurlijk product met veel goede stoffen erin. Maar dan moeten we wel de goede, echte chocolade hebben. Want wees nu eerlijk, hoe goed (en lekker?) is een chocoladereep voor je die vol zit met suiker, melkpoeder, slechte vetten en allemaal andere extra smaakmakers?

Onze pure chocolade heeft een bijzondere smaak. Dat danken we aan de eerlijke kwaliteit van CasaLuker, maar ook aan het typische klimaat van Colombia. – Robèrt van Beckhoven –

Echte chocolade, wat is dat?

Hoe komen we er nu achter wanneer we een goede reep chocolade in onze handen hebben? Hoe vind je nu echte chocolade? Als eerste is het belangrijk om te kijken waar de chocolade vandaan komt. En dan heb ik het dus over Single origin chocolade. Dat is chocolade wat uit een bepaald gebied komt. Je komt erachter door op de wikkel te kijken van de chocolade, daar staat het op waar het vandaan komt. Daarnaast is het ook de smaak. Echte chocolade heeft een pure chocoladesmaak die je goed kunt proeven en waarbij je ook duidelijk verschil proeft tussen de ene en de andere chocolade. Het is net als met wijn of koffie, de verschillende cacaosoorten hebben ieder hun eigen smaak. En let ook eens op het verhaal achter die reep. Is er überhaupt een verhaal? Hoe zit het met alle schakels tussen de boer tot aan de reep. Van bean to bar dus…  Niet alle chocolademerken zijn daar duidelijk in.

echte chocolade, patesserie.com, chocolade, cacao
De smaaktest bij de ChocolateMakers in Amsterdam

Gelukkig is er steeds meer openheid en staan er ook steeds meer chocolademerken en chocolademakers op die dat wel doen. Die trots zijn op wat ze maken en betrokken zijn bij het hele proces. Want alleen dan kun je echt vertellen wat voor chocolade je maakt.

Willen we kunnen blijven genieten van chocolade, dan zullen we dus beter moeten blijven opletten welke reep we in onze boodschappenkar gooien of waar we onze chocolade kopen. De prijs, die zal iets hoger liggen dan de en-masse geproduceerde chocolade. Maar ik kan je verzekeren dat je dat ook proeft!

Wij kopen de bonen direct in bij drie boerencooperaties, branden zelf én nemen de tijd om mooie chocolades te maken. Eerlijk, stoer, biologisch en ècht lekker. – Rodney en Enver, de ChocolateMakers –

De komende tijd hoop ik jullie stap voor stap mee te nemen op mijn weg op zoek naar betere chocolade. Naar de verhalen achter chocolade en alles wat daarmee samenhangt. Maar ook wat voor lekkers je er allemaal mee kunt gaan maken.

Hebben jullie vragen of willen jullie specifieke dingen weten over chocolade, laat het me weten. Wie weet kan ik het mee nemen op mijn zoektocht door de wereld van echte chocolade!

echte chocolade, patesserie.com, chocolade, cacao
Een cacaoplantage in Manabí, Ecuador

Willen jullie ook echte chocolade eten? Let dan alvast op deze tips:

  • Koop chocolade waarvan je kunt achterhalen waar het vandaan komt (single origin)
  • Ga niet direct voor de grote bekende merken, daar is prijs vaak belangrijker dan kwaliteit
  • Kies voor repen met niet teveel toevoegingen
  • Kijk bij de ingrediënten eens naar de hoeveelheid cacaomassa
  • Let op het verhaal van de makers, wat hebben ze te vertellen?

Zo, en hoe zit dan nu met die schaal paaseitjes?

echte chocolade, patesserie.com, chocolade, cacao
Zelf cacaobonen roosteren in Peru

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.