Het is alweer een tijdje geleden, maar wat was het leuk! Chocoa 2018. Waarom ik het zo leuk vond en waarom het een goed idee is om de data voor de volgende editie alvast in je agenda te zetten leg ik je vandaag uit. Want dit is hét chocolade event van Nederland waar je als chocolate-lover, professional of semi-professional bij wilt zijn!

Vorig jaar was ik er voor het eerst bij en afgelopen februari was ik er weer bij. Chocoa! En niet zo maar, nee… ook dit jaar draaide ik als vrijwilliger mee. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind dat duurzame cacao en kwaliteitschocolade meer onder de aandacht moet komen bij alle onderdelen van de cacaowereld. Als er dus een event is wat zich daar op richt, dan help ik graag mee om op die manier een klein steentje bij te dragen.

chocoa 2018, patesserie.com

Wat is Chocoa 2018?

Chocoa is een 5 daags chocolade event in Amsterdam wat aandeelhouders uit de cacao en chocolade industrie samenbrengt, van de cacaoboer tot de chocoladeliefhebber. Dit met het doel duurzame cacao en de productie (en het eten 😉 ) van kwaliteitschocolade te promoten. Het is een event wat bestaat uit verschillende onderdelen. De eerste dagen bestaat het vooral uit een zakelijk programma, bestemd voor alle professionals binnen de cacaowereld en de laatste twee dagen is het Chocoa Festival, waarbij iederéén kennis kan maken met kwaliteitschocolade en alles wat daarmee samenhangt. In totaal bevat Chocoa zo’n 150 stands en komen er zo’n 10.000 bezoekers uit de hele wereld. Het event werd in 2018 gehouden van 21-25 februari en voor 2019 is het gepland van 20-24 februari.

chocoa 2018, patesserie.com

Waar vindt Chocoa plaats?

Chocoa wordt gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Niet alleen een prachtige locatie om te zien en te zijn, maar ook een bijzonder passende locatie. Amsterdam is één van de grootste overslagplaatsen voor cacao in de wereld. Ruim 20% van alle cacao uit de wereld komt aan in Amsterdam en wordt vanuit de havens van Amsterdam verhandeld, opgeslagen of verscheept naar de rest van oa Europa. Daarnaast was de Beurs van Berlage vroeger dé plek waar de termijnhandel plaats vond voor de cacao. Een betere plek voor een Chocolade Event kun je dus in Nederland eigenlijk niet vinden!

chocoa 2018, patesserie.com

Wat is er te doen op Chocoa?

De eerste dagen hebben vooral een zakelijke insteek. Zo was woensdag 21 februari 2018 vooral gericht op de Europese markt en vond het Women in Cocoa & Chocolate Event plaats. Het European Markets programma had de hele dag interessante lezingen over hoe de Europese Chocolade markt werkt en hoe de Fair Trade chocolade boeren/handelaren uit alle windhoeken van de wereld hier op in kunnen spelen. ‘s middags kregen de bezoekers de kans om een werkbezoek te brengen aan de haven van Amsterdam waar de opslag en overslag plaatsvindt en diverse cacaobedrijven in de buurt van Amsterdam.

chocoa 2018, patesserie.com

De 2e en 3e dag stond in het teken van de Trade Fair en het Chocolate Makers Forum. Hier komen vraag en aanbod van cacao samen. Meer dan 75 stands met aanbieders, maar ook veel lezingen en live-cooking sessies. Daarnaast vond er voor het eerst de Chocolatier Masterclass plaats. Hidde de Brabander liet zien hóe je zelf chocolade maakt van de cacaoboon en waar je allemaal rekening mee moet houden. Smaak, herkomst van de cacao, het proces, alles kwam hierbij aan bod. Ook was er een grote Conferentie waar internationale sprekers in debat gingen over de hele chocolade industrie en de duurzaamheid ervan en kon er tijdens het interactieve deel van het programma over diverse onderwerpen gediscussieerd worden met alle bezoekers van de conferentie.

chocoa 2018, patesserie.com

Dag 4 en 5 was voor het Chocolate Festival. Een prachtig festival waarbij iedereen welkom was. In drie grote hallen stonden ruim 85 stands waarbij je allerlei verschillende chocolades kon proeven, kennis kon maken met de cacaoboeren, chocolademakers en chocolatiers. Ook kon je hier bijzondere èn nieuwe chocolades direct van de chocolademakers kopen die hier in Nederland anders nog niet eens verkrijgbaar zijn. Daarnaast was het ook de plek om veel chocolade inspiratie op te doen. Want wat kun je allemaal nog meer met chocolade? Wat past er goed bij en welke boeken zijn aanraders om meer over chocolade te weten te komen. Bovendien kon je in 4 verschillende zalen meer te weten komen over cacao of chocolade. Chocoladekenners of chocolademakers deelden daar hun kennis met je over het chocoladeproces, laten je proeven hoe je bepaalde chocolade goed kunt combineren met wijn, whiskey of koffie of vertellen je meer over de achtergrond van hun product.

chocoa 2018, patesserie.com

Is Chocoa ook voor niet-professionals interessant?

Ben je een chocolade-liefhebber en misschien zelfs wel iets meer dan dat? Dan is chocoa zeker interessant voor je. De business dagen zijn echt wel bedoeld voor de mensen die werken in de cacaowereld, maar als jij als semi-professional nog verdere stappen in de chocoladewereld wil maken en daarvoor meer wil weten over chocolade dan is het raadzaam om het programma voor volgend jaar in de gaten te houden en te kijken of het interessant voor je is.

chocoa 2018, patesserie.com

Het Festival is absoluut interessant voor iedereen die van chocolade houdt. Hier leer, zie en proef je zoveel verschillende soorten chocolade, dat vind je niet vaak op 1 dag allemaal bij elkaar. Rechtstreeks praten met de makers en de nieuwste soorten chocolade, je proeft ze hier! Daarnaast zijn alle lezingen die gehouden worden ontzettend interessant en gaat er een nieuwe (chocolade)wereld voor je open. Daarnaast is het gewoon ontzettend gezellig om zoveel chocoladeliefhebbers en makers te ontmoeten en kon je dit jaar voor het eerst ook je stem uitbrengen voor de lekkerste chocolademelk van 2018!

chocoa 2018, patesserie.com

Chocoa 2019

Wil jij ook meer over chocolade weten, nieuwe chocolades proeven en een leuke dag uit hebben? Zet dan nu alvast de deze data in de agenda: 20-24 februari 2019 is nl de volgende editie van Chocoa. Ik hoop er zelf ook weer bij te zijn!

chocoa 2018, patesserie.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.