Voor alle thuisbakkers is een goed naslagwerk eigenlijk een must om in huis te hebben. Zo’n boek waarin je alle informatie vindt over bakken, de juiste materialen en natuurlijk goede basisrecepten die kloppen en je bovendien voldoende inspiratie geeft om thuis heerlijk aan de slag te gaan. Natuurlijk heb ik zo’n bakbijbel die ik altijd raadpleeg, maar een Nederlandse versie had ik nog niet. Rutger van den Broek heeft onlangs een topprestatie geleverd door een prachtige dikke Nederlandse Bakbijbel te maken.

Boekentip: Bakbijbel van Rutger van den Broek

Sinds het winnen van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt is Rutger van den Broek een bekende naam geworden binnen de (thuis)bakkerswereld en heeft hij al twee prachtige bakboeken op zijn naam staan. Een tijdje geleden kwam zijn nieuwste boek uit: De Bakbijbel! En wat een prachtig naslagwerk heeft hij daarmee voor alle hobbybakkers afgeleverd. Maar liefst 496 bladzijden vol informatie, recepten en prachtige foto’s van heerlijke baksels!

Inhoud Bakbijbel

Voorwoord, gebruik boek, benodigdheden en ingrediënten
Het boek begint met een leuk en persoonlijk voorwoord van Rutger, waarna uitleg volgt over hoe het boek te gebruiken. In het boek worden nl handige iconen gebruikt voor de spullen die je nodig hebt voor het bakken, zodat je bij elk recept vlot weet wat je nodig hebt. Handig! De belangrijkste basis ingrediënten en technieken worden even kort en bondig besproken, zodat je nog even het verschil kun opzoeken tussen bakpoeder en baksoda, wat er ook alweer in speculaaskruiden zit of hoe het ook alweer zat met tremperen of tempereren.  Ook de omrekentabel voor de verschillende grootte van bakvormen is erg handig.
rutger, bakbijbel, patesserie.com, review

How-to’s en Basisrecepten
Bakken begint met een aantal goede basis ingrediënten en technieken. Hoe bekleed je een bakvorm, maak je een cornetje of vul je een spuitzak zonder te knoeien? Amandelspijs kopen, banketbakkersroom uit een pakje? Nee, natuurlijk niet… dat is prima zelf te maken en zoveel lekkerder. Alle basiskennis die je nodig hebt staan hier stap voor stap met hele duidelijke foto’s uitgelegd.

rutger, bakbijbel, patesserie.com, review
Mijn versie van Rutger’s chocolademousse

7 Hoofdstukken met heerlijke recepten
Na de basis volgen maar liefst 7 hoofdstukken met heerlijke recepten:

Koekjes en koek
Van de klassieke Arnhemse meisjes tot aan de Italiaanse Cantuccini, Nederlandse eierkoeken, een kruidkoek, rondo’s en de chinese gelukskoekjes, alles staat er eigenlijk wel in op koekjes en koek gebied. Ik mis alleen de Fryske Dumkes Rutger 😉 .

Cakes
Een goede basiscake, cupcakes, tulband of van die prachtige opgerolde gevulde cakes. Genoeg inspiratie in dit hoofdstuk!

Taart
Taart is altijd leuk om te maken. Hier vind je genoeg inspiratie voor appeltaarten, biscuittaarten, maar natuurlijk ook de sloffen en vlaaien. Dit hoofdstuk ziet er echt heerlijk uit!

Gebak
Dit hoofdstuk is bij mij verreweg favoriet! Gebak van bladerdeeg, pecanbroodjes, fruitkrakelingen, soezen, eclairs en tartelettes… teveel heerlijkheden om op te noemen!

Friandises
Minigebak of eenhaps-taartjes! Macarons, madeleines, truffels en soesjes. Allemaal ideale recepten voor een high tea.

Desserts
Natuurlijk ontbreekt de chocolademousse niet, de creme brulee en de pavlova. Ideale recepten om een etentje feestelijk af te sluiten. Inspiratie voor de feestdagen kun je hier zeker opdoen.

Wafels/poffertjes/pannenkoeken
Het laatste recepten hoofdstuk sluit af met deze nederlandse klassiekers. Want hoe bak je nu goede pannenkoeken, mooie dunne flensjes of poffertjes? Toch wel de basics die leuk zijn om te weten!

Nooit meer misbaksels
Als laatste hoofdstuk, voor de receptenindexen, sluit Rutger het boek af met zijn tips en trucs voor het bakken. We kennen het allemaal; een cake die niet uit de vorm wil, koekjes die niet egaal bruin worden of zelfs de bende die we soms maken in de keuken tijdens het bakken! Rutger deelt hier graag zijn tips en er zitten zeker hele nuttige tussen!

bakbijbel, rutger, patesserie.com, revieuw
Rutger van den Broek (c)Harold Pereira

Mijn impressie van de Bakbijbel

Wat een mooi, maar ook ontzettend veel werk moet het zijn geweest om dit boek te maken. Maar liefst ruim 160 recepten, waarvan bijna alles ook nog eens schitterend op de foto staat. Ik doe het Rutger niet na, al zijn het stuk voor stuk mooie recepten. Ondanks dat het een dik boek is, is er goed nagedacht over het gebruik. Door de iconen en de kleuren zie je snel waar je moet zijn in het boek en wat je nodig hebt. Het is dus niet een boek om te hebben, maar ook om te gebruiken!

Qua recepten vind je in dit boek eigenlijk de meeste Nederlandse klassiekers, met hier en daar een internationaal recept, waardoor het een ideaal naslagwerk is voor iedereen die graag bakt. De moeilijkheidsgraad is heel divers, van eenvoudige basis baksels tot de meer uitgebreidere taarten, waardoor het zowel voor de beginnende als gevorderde thuisbakker een ideaal boek is om te gebruiken. Ik was al fan van Rutger zijn manier van bakken, duidelijk en zonder al te veel poespas prachtig gebak maken. Dat vind ik ook in de recepten terug.

Persoonlijk ben ik natuurlijk blij met al die nederlandse klassieke recepten. Zodra ik op de juiste ingrediënten stuit, kan ik hier in het buitenland nog steeds genieten van Nederlandse koekjes of gebak. Een boek om te gebruiken maar ook eentje om zuinig op te zijn! O, en Rutger, dank je voor dat cornetje vouwen… ik sta daar nu gelukkig nooit meer mee te prutsen!

Ben jij een enthousiaste hobbybakker of ken je iemand die graag bakt? Dan is deze Bakbijbel zeker iets om in huis te hebben!

Bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z
Rutger van den Broek
Uitgeverij Carrera (culinair)
ISBN 978 90 488 2627 8
Prijs: €29,99

Je kunt het boek hier bij Bol.com bestellen en dan heb je het morgen al in huis!

Met dank aan uitgeverij Carrera (culinair) voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

2 REACTIES

  1. De Bakbijbel is fantastisch, helder en duidelijk. Een aanrader.
    De enige irritatie is dat hij consequent het woord “doorsnee” gebruikt, waar hij diameter bedoelt.

    • Hallo dick, wat grappig dat je dat opvalt. Ik gebruik in spreektaal ook vaak doorsnee, misschien dat het iets te maken hebt met de regio waar een ieder vandaan komt en wat je gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.