Naast al het lekkere traditionele Sinterklaasgebak is er natuurlijk niets leukers om samen met mijn nichtjes (7 en 5) ook wat nieuws te maken. Een taart speciaal voor Sinterklaas! De beide dames vinden bakken al superleuk en staan ook regelmatig met beppe in de keuken om cupcakes te maken. Deze keer maakten we een grote taart, gevuld met witte chocoladecrème en sinaasappel/mandarijnenjam en beplakten we hem met heel veel strooigoed. Een lekkere taart die heel goed past op pakjesavond!

Recept: Strooigoed taart

Ingrediënten:
biscuit van 20 cm

Voor de witte chocoladecrème
225 gram boter (zacht, kamertemperatuur)
300 gram poedersuiker
200 gram witte chocolade
125 ml room
snufje zout

Voor de sinaasappel/mandarijnenjam
1 sinaasappel
2 mandarijnen geleisuiker 1:2 (geleisuiker ‘speciaal”)

Decoratie
Een grote puntzak met strooigoed en een kleine chocolade sinterklaas en zwarte piet.

Bereidingswijze

 • Maak de biscuits volgens het recept, laat deze afkoelen en snij deze dan beide doormidden, zodat je 4 plakken biscuit hebt.
 • Maak tijdens het bakken en afkoelen van je biscuits de jam en de witte chocolade crèmeVoor de jam
 • Schil de sinaasappel en de mandarijnen en snij ze in grote stukken. Verwijder eventuele pitten en doe de stukken sinaasappel en mandarijn dan in een blender of keukenmachine en pureer dit tot pulp.
 • Wil je een gladde jam/gelei doe dan de puree door een zeef. Ik heb er zelf nog een beetje van de puree doorheen geroerd voor een jam met iets meer structuur. Weeg het sap/puree.
 • Neem de helft van het sap/puree gewicht aan geleisuiker als je geleisuiker ‘speciaal’ gebruikt. Gebruik je gewone geleisuiker dan neem je hetzelfde gewicht.
 • Breng de suiker en sap/puree samen aan de kook en laat dit ongeveer 4 minuten zachtjes doorkoken totdat het voldoende gegeleerd is. Laat afkoelen.

  Voor de Witte chocolade crème
 • Smelt de witte chocolade au-bain-marie en zet apart en laat iets afkoelen.
 • Klop de boter luchtig met de handmixer of in een keukenmachine. Voeg de poedersuiker stapsgewijs toe. Klop in totaal ruim 10 minuten op de hoogste stand van je mixer tot een luchtige witte massa ontstaat.
 • Voeg de slagroom toe en mix het geheel luchtig.
 • Vouw de afgekoelde witte chocolade met een spatel door de botercrème en zet daarna de mixer nog even aan totdat het goed gemengd en luchtig is.
  Samenstellen van de strooigoed taart
 • Leg een laag biscuit op een taartplateau, taartkarton of plat bord en bestrijk deze plak met een dun laagje sinaasappel- mandarijn jam.
 • Bestrijk dezelfde plak met een dunne laag witte chocolade botercrème en leg er dan een tweede plak biscuit op.
 • Bestrijk deze twee plak ook met jam en botercrème
 • Leg de derde plak erop en bestrijk ook deze weer met jam en botercrème
 • Leg dan de vierde plak erop.
 • Doe op deze vierde plak een flinke lepel witte chocolade crème en bestrijk de hele bovenkant ermee. Bestrijk ook de zijkanten van de taart rondom met de witte chocolade crème. Werk de taart rondom volledige af met deze creme en strijk hem mooi glad. Hou een klein beetje van de crème achter om evt te gebruiken als extra ‘plaksel’ voor de decoratie
 • Zet de taart even in de koelkast om iets op te laten stijven
 • Zet de taart op tafel, strooi al het strooigoed op tafel en plak de chocolade zwarte piet en sinterklaas in het midden van de taart. Plak dan met z’n allen alle pepernoten en snoepjes in een mooi ongedwongen patroon op de taart. Indien nodig kun je wat van de overgehouden crème gebruiken als ‘lijm’.
 • Bewaar de taart in de koelkast maar haal ‘m ongeveer een half uur voor serveren uit de koelkast.

Strooigoed taart, patesserie, sinterklaasStrooigoed taart, patesserie, sinterklaas

 

Strooigoed taart met witte chocoladecreme
 
Prep time
Total time
 
Serves: 12
Ingrediënten
taart
 • 2 biscuit van 20 cm
Voor de witte chocoladecrème
 • 225 gram boter (zacht, kamertemperatuur)
 • 300 gram poedersuiker
 • 200 gram witte chocolade
 • 125 ml room
 • snufje zout
Voor de sinaasappel/mandarijnenjam
 • 1 sinaasappel
 • 2 mandarijnen geleisuiker 1:2 (geleisuiker 'speciaal")
Decoratie
 • Een grote puntzak met strooigoed en een kleine chocolade sinterklaas en zwarte piet.
Bereidingswijze
Taartlagen
 1. Maak de biscuits volgens het recept, laat deze afkoelen en snij deze dan beide doormidden, zodat je 4 plakken biscuit hebt. Maak tijdens het bakken en afkoelen van je biscuits de jam en de witte chocolade crème
Voor de jam
 1. Schil de sinaasappel en de mandarijnen en snij ze in grote stukken. Verwijder eventuele pitten en doe de stukken sinaasappel en mandarijn dan in een blender of keukenmachine en pureer dit tot pulp.
 2. Wil je een gladde jam/gelei doe dan de puree door een zeef. Ik heb er zelf nog een beetje van de puree doorheen geroerd voor een jam met iets meer structuur. Weeg het sap/puree.
 3. Neem de helft van het sap/puree gewicht aan geleisuiker als je geleisuiker 'speciaal' gebruikt. Gebruik je gewone geleisuiker dan neem je hetzelfde gewicht.
 4. Breng de suiker en sap/puree samen aan de kook en laat dit ongeveer 4 minuten zachtjes doorkoken totdat het voldoende gegeleerd is. Laat afkoelen.
Voor de Witte chocolade crème
 1. Smelt de witte chocolade au-bain-marie en zet apart en laat iets afkoelen.
 2. Klop de boter luchtig met de handmixer of in een keukenmachine. Voeg de poedersuiker stapsgewijs toe. Klop in totaal ruim 10 minuten op de hoogste stand van je mixer tot een luchtige witte massa ontstaat.
 3. Voeg de slagroom toe en mix het geheel luchtig.
 4. Vouw de afgekoelde witte chocolade met een spatel door de botercrème en zet daarna de mixer nog even aan totdat het goed gemengd en luchtig is.
Samenstellen van de strooigoed taart
 1. Leg een laag biscuit op een taartplateau, taartkarton of plat bord en bestrijk deze plak met een dun laagje sinaasappel- mandarijn jam.
 2. Bestrijk dezelfde plak met een dunne laag witte chocolade botercrème en leg er dan een tweede plak biscuit op.
 3. Bestrijk deze twee plak ook met jam en botercrème
 4. Leg de derde plak erop en bestrijk ook deze weer met jam en botercrème
 5. Leg dan de vierde plak erop.
 6. Doe op deze vierde plak een flinke lepel witte chocolade crème en bestrijk de hele bovenkant ermee. Bestrijk ook de zijkanten van de taart rondom met de witte chocolade crème. Werk de taart rondom volledige af met deze creme en strijk hem mooi glad. Hou een klein beetje van de crème achter om evt te gebruiken als extra 'plaksel' voor de decoratie
 7. Zet de taart even in de koelkast om iets op te laten stijven
 8. Zet de taart op tafel, strooi al het strooigoed op tafel en plak de chocolade zwarte piet en sinterklaas in het midden van de taart. Plak dan met z'n allen alle pepernoten en snoepjes in een mooi ongedwongen patroon op de taart. Indien nodig kun je wat van de overgehouden crème gebruiken als 'lijm'.
 9. Bewaar de taart in de koelkast maar haal 'm ongeveer een half uur voor serveren uit de koelkast.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.