Na twee ingewikkelde recepten op het blog, nu iets wat echt zóóó lekker is en super eenvoudig: Panna Cotta. Ik had het al vaak voorbij zien komen op internet, in kookboeken etc, maar het trok me totaal niet. Ik ben niet zo’n slagroomliefhebber, dus dan hoef ik ook niet een toetje van slagroom met gelatine! Klaar. Maar toch heb ik het eens geprobeerd met deze vanille panna cotta en met succes.

Maar waarom dan toch overstag? Soms moet je gewoon iets proeven en toegeven dat je compleet fout zat met je vooroordeel.

Afgelopen december vierde ik mijn verjaardag in Parijs, samen met mijn allerbeste vriendin. Daar bestelde zij de vanille panna cotta als dessert en natuurlijk moeten we altijd even een hapje van elkaars eten/gebak proeven. We zullen dan ook bijna nooit hetzelfde bestellen. Ik verwachte een nietszeggend iets, maar niets was minder waar. Het is gewoon een heerlijk dessert!

Thuis dus direct in de boeken gedoken en ontdekt hoeveel mogelijkheden er wel mee zijn. Met room, van karnemelk of yoghurt, je kunt zelfs panna cotta met kefir maken. Het valt bovendien met heel veel smaken te combineren. Om maar bij de basis te beginnen heb ik dus thuis een klassieke versie gemaakt: Vanille panna cotta en combineerde het met bosvruchten. Het recept komt van het blog van David Lebovitz, een Californische patissier die in Parijs is gaan wonen en prachtig blogt over zijn culinaire leven daar.

Recept: Vanille Panna Cotta met bosvruchten

Ingrediënten

500 ml room
50 gr suiker
1 tl vanille extract of ½ vanillestokje
3 blaadjes gelatine
Handvol rood fruit, vers of uit de diepvries

Bereidingswijze

 • Verwarm de room met de suiker in een pan.
 • Zodra de suiker is opgelost haal je de pan van het vuur en doe je het vanille-extract erin of schraap je de zaadjes uit het vanillestokje en doe je de zaadjes èn het stokje in de room. Laat dit ongeveer een half uur trekken met een deksel op de pan.
 • Indien je de panna cotta als puddinkjes wilt storten op een bord, vet dan je vorm(en) in met een neutrale olie. Ik vind het zelf leuker èn gemakkelijker om de panna cotta in een glas te serveren, die hoef je ook niet in te vetten.
 • Week de gelatine in koud water en verwarm ondertussen het roommengsel weer.
 • Los de gelatine op in het warme mengsel.
 • Schenk de vanille panna cotta in de vorm of glazen en laat dit minimaal 2-3 uren opstijven.
 • Serveren
 • Serveer de vanille panna cotta met bijvoorbeeld rood fruit. Ik vind het zelf het lekkerst om het rode fruit in een pan te verwarmen en even te koken, eventueel met wat suiker en water, zodat je een soort saus maakt. Dit kun je over de gestorte panna cotta schenken of als extra laagje op de panna cotta in de glazen schenken en het dan nog even af laten koelen.

vanille panna cotta, bosvruchten, patesserie.com

5.0 from 1 reviews
Vanille Panna Cotta met bosvruchten
 
Author:
Recipe type: Dessert
Cuisine: Italiaans
Serves: 4
Ingrediënten
 • 500 ml room
 • 50 gr suiker
 • 1 tl vanille extract of ½ vanillestokje
 • 3 blaadjes gelatine
 • Handvol rood fruit, vers of uit de diepvries
Bereidingswijze
 1. Verwarm de room met de suiker in een pan. Zodra de suiker is opgelost haal je de pan van het vuur en doe je het vanille-extract erin of schraap je de zaadjes uit het vanillestokje en doe je de zaadjes èn het stokje in de room. Laat dit ongeveer een half uur trekken met een deksel op de pan.
 2. Indien je de panna cotta als puddinkjes wilt storten op een bord, vet dan je vorm(en) in met een neutrale olie. Ik vind het zelf leuker èn gemakkelijker om de panna cotta in een glas te serveren, die hoef je ook niet in te vetten.
 3. Week de gelatine in koud water en verwarm ondertussen het roommengsel weer.
 4. Los de gelatine op in het warme mengsel.
 5. Schenk de panna cotta in de vorm of glazen en laat dit minimaal 2-3 uren opstijven.
Serveren
 1. Serveer de panna cotta met bijvoorbeeld rood fruit. Ik vind het zelf het lekkerst om het rode fruit in een pan te verwarmen en even te koken, eventueel met wat suiker en water, zodat je een soort saus maakt. Dit kun je over de gestorte panna cotta schenken of als extra laagje op de panna cotta in de glazen schenken en het dan nog even af laten koelen.

 

Je kunt alle kanten op met Panna Cotta. Zo is het met espresso erg lekker en kun je het ook van kefir maken!

2 REACTIES

 1. Hallo, ik heb een vraag. Ik heb deze panna cotta gemaakt, hij smaakte lekker maar nu mijn vraag. Na het maken heb ik de panna cotta in een siliconen mal met halve bollen gestort en in de koelkast gezet. Na 4 uur heb ik de bolletjes gestort op bordjes. Nu is de onderkant ca. 2 cm een roommengsel geworden dat niet helemaal stijf is geworden en de bovenkant ziet er wazig doorzichtig uit en is wel stijf geworden, maar de hle panna cotta is ontmengd. Kun jij me vertellen wat ik verkeerd doe??

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Waardeer dit recept:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.