Op de hotel-boerderij in Argentinië waar ik momenteel meehelp wordt elke dag een cake gebakken voor bij het ontbijt. Argentijnen ontbijten eigenlijk amper. Koffie of de welbekende Yerba Mate met een paar stukjes getoast stokbrood met jam, een lokaal klein zoet broodje of dus een klein stukje cake. Deze keer staat een Joodse honingcake op het programma. 

Rondom de boerderij staan heel veel walnotenbomen. Van het afgelopen jaar staan er nog een aantal zakken met walnoten die op moeten voordat de volgende oogst er weer aankomt. We maken dan ook regelmatig de walnoten-cake of de Worteltaart met walnoten van Ottolenghi. De eigenaresse vond het wel leuk om eens wat andere recepten te maken en deze twee cakes zijn de meest populaire cake recepten op PaTESSerie, dus ik vond het leuk om die weer eens zelf te maken. Maar ook ik ben wel weer eens toe aan nieuwe recepten!

Deze Joodse honingcake is een cake die de eigenaresse regelmatig maakt. Hij is heerlijk smeuïg en je kunt hem best lang bewaren. De meeste cakes drogen vaak snel uit, maar ik was verbaasd dat de cake na een aantal dagen nog steeds erg vers was. De combinatie walnoten en honing is een klassieker en dus hebben we door deze honingcake ook maar weer een handvol gehakte walnoten gedaan. De honing komt van de imker die tot voor kort een bijenkast op de boerderij had staan.

Trouwens, een cake ligt bij mij nooit lang. Maar hier in Argentinië is men niet gewend te ontbijten en wanneer we dus mee-ontbijten op de boerderij durven we bijna niet een extra stukje te pakken, aangezien we steeds commentaar krijgen dat we teveel eten (Echt waar!). Ik denk dat ik binnenkort maar weer eens eigen brood moet gaan bakken!

Maar enfin… deze honingcake is echt heerlijk. Momenteel is het nogal populair om gebak, koek of  cake als ontbijt te bestempelen. Ik zie de ene onbijtcake na de andere ontbijttaart op het internet voorbij komen. Ik hou daar eerlijk gezegd niet zo van. Geef mij maar gewoon een goed ontbijt van brood, granola, havermout of iets dergelijks en dan is er rond koffietijd wel weer ruimte voor cake of koek bij de koffie.

Recept: Joodse honingcake met walnoten

Ingrediënten
1 cup* honing
1,5 cup suiker
1/2 cup olie
1 cup zwarte sterke thee
2,5 cup zelfrijzend bakmeel
1 cup walnoten fijn gehakt
2 eieren

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 170C
 • Bekleed een bakvorm of springvorm met bakpapier.
 • Mix de thee met de suiker en de eieren tot ze schuimig zijn (ca 10 min kloppen)
 • Voeg de honing en olie toe, mix kort totdat het goed gemengd is.
 • Spatel het zelfrijzend bakmeel en de noten erdoor.
 • Doe het beslag in de vorm en zet in de oven.
 • Afhankelijk van je vorm en oven is je cake gaar en goudbruin in ca 40-60 minuten**

*Heb je geen cups pak dan koffiekopje en meet 240ml af; dat is je maat.
** Wij bakten hier de cake in een lage ovenschaal en in een gasoven. De cake was hier in 40 minuten klaar, maar in een hogere vorm zul je wellicht meer tijd nodig hebben.

joodse honingcake, patesserie.com

Joodse honing cake met walnoten
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Cake
Serves: 10
Ingrediënten
 • 1 cup* honing
 • 1,5 cup suiker
 • ½ cup olie
 • 1 cup zwarte sterke thee
 • 2,5 cup zelfrijzend bakmeel
 • 1 cup walnoten fijn gehakt
 • 2 eieren
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 170C
 2. Bekleed een bakvormof springvorm met bakpapier.
 3. Mix de thee met de suiker en de eieren tot ze schuimig zijn (ca 10 min kloppen)
 4. Voeg de honing en olie toe, mix kort totdat het goed gemengd is.
 5. Spatel het zelfrijzend bakmeel en de noten erdoor.
 6. Doe het beslag in de vorm en zet in de oven.
 7. Afhankelijk van je vorm en oven is je cake gaar en goudbruin in ca 40-60 minuten**
NB
*Heb je geen cups pak dan koffiekopje en meet 240ml af; dat is je maat.
** Wij bakten hier de cake in een lage ovenschaal en in een gasoven. De cake was hier in 40 minuten klaar, maar in een hogere vorm zul je wellicht meer tijd nodig hebben.

4 REACTIES

  • Sandra, ik denk dat de vorm ongeveer 20×30 was, dus 20×20 is zeker groot genoeg. Waarschijnlijk wordt de cake dan ook wat hoger dus kun je er mooie plakken van snijden (iets royaler dan de kleine argentijnse stukjes haha). Veel bakplezier 😀

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.