Thuis in de keuken staat al een aantal maanden een grote weckfles, waar mijn huisgenote om de 2-3 dagen kefir in maakt. Kefir wordt in de volksmond ook wel een yoghurtplantje genoemd, maar eigenlijk heeft het niks met yoghurt te maken en is het ook geen plantje…maar dat terzijde. Melkkefir is een heerlijke frisse drank, die qua smaak wat tussen drinkyoghurt en karnemelk inzit.

Je maakt het met kerfirkorrels (het “plantje”) en melk en laat het dan één tot een paar dagen staan in een gesloten weckpot. Er vindt dan fermentatie plaats, waardoor de melk dikker en wat zuurder wordt. Als het wat langer staat wordt het licht koolzuurhoudend en kan het ook licht alcoholisch worden. Ik proef dat zelf niet zo, het percentage schijnt rond de 0,2-2% te liggen.

Melkkefir is een probioticum, een voedingsmiddel met micro-organismen, waaraan een gezondheidsbevorderende werking aan wordt toegeschreven. Volgens de geleerden bevat melkkefir na bereiding veel vitamines, waaronder B1, B2, B6 en B12. Het bevat veel rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, waardoor het licht verteerbaar is en goed schijnt te zijn voor de balans van de bacteriën in de darmen. Kefir is dus gezond, maar bovendien ook erg lekker.

kefir, yoghurtplantje, patesserie.com kefir, yoghurtplantje, patesserie.com
Wij drinken de kefir meestal zo, lekker koud uit de koelkast. Maar het is ook leuk om melkkefir in gerechten te verwerken. Je kunt kefir van verschillende soorten melk maken. Koemelk, geitenmelk maar ook sojamelk.

Kefirkorrels zijn de laatste tijd weer goed te verkrijgen. Wil je er zelf mee aan de slag, kijk eens op marktplaats voor een vers plantje. Sommige aanbieders versturen ze, wat wellicht prima te doen is, maar zelf zou ik er de voorkeur aan geven om ze in de buurt op te halen. Het is toch een levend organisme en dan zou ik willen weten waar het vandaan komt. Bovendien weet je met verzenden nooit wat er onderweg mee gebeurd is (temperatuur etc).

Recept: Zelf Kefir drank maken

Ingrediënten
50 gram Kefir (yoghurtplantje)
1 liter melk
!overige benodigdheden
weckpot
een zeef (plastic, geen metaal)
een bewaarfles

Bereidingswijze

  • Doe de 50 gram Kefirkorrels/ yoghurtplantje in de weckfles en vul de fles voor maximaal driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een temperatuur van rond de 20°C). Let op: De weckfles mag niet tot de rand worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.
  • Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur staan.
  • Na 24 uur (of langer) giet je de 50 gram Kefir met -drank via een grove zeef in een kom.
  • De Kefir spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); deze gaan dan vervolgens in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk.
  • De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles.
kefir, yoghurtplantje, patesserie.com

Zelf Kefir drank maken

Gang: Drinks
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 50 gram Kefir
  • 1 liter melk

overige benodigdheden

  • weckpot
  • een zeef plastic, geen metaal
  • een bewaarfles

Bereidingswijze

  • Doe de 50 gram Kefir in de weckfles en vul de fles voor maximaal driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een temperatuur van rond de 20°C).
  • Let op: De weckfles mag niet tot de rand worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.
  • Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur staan.
  • Na 24 uur (of langer) giet je de 50 gram Kefir met -drank via een grove zeef in een kom.
  • De Kefir spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); deze gaan dan vervolgens in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk.
  • De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles.

Handige tips

Bewaaradvies:
Kefir is vijf dagen houdbaar in de koelkast (circa 5°C).
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

15 REACTIES

    • Hoe langer je het maakt deste zuurder het wordt, hangt dus van de smaak af. Hier staat het nooit lang en ik bewaar de drank die klaar is in de koelkast. Ik drink het net als melk, dus 1-2 glazen per dag max.

  1. 4 sterren
    hallo .
    is er iemand die mij wat, gezonde kefir roosjes per post kan sturen ,( kosten worden vergoed ) of mogelijk afhalen , ik woon in Lommel . belgie .
    die van mij werkt na vele jaren niet goed meer
    reacties graag naar , sjapeter@proximus.be
    bij voorbaat dank

  2. Hallo is er iemand die Kefir gebruikt en lactoseintolerant is? Welke melk gebruik je dan? Kan jet bvb ook met amandelmelk of rijstdrink of havermelk?

    Dank je wel martine

  3. 4 sterren
    Ik heb een vraag misschien dat iemand daar een antwoord op kan geven, kefir drank is niet lactose vrij, nu is mijn vraag kun je er een paar lactase druppels in doen om de laatste hoeveelheid lactose op te ruimen, zodat mensen met lactose intolerantie het wel kunnen drinken

  4. Ik fermenteer de kefir 24 uur op mijn aanrecht en laat het door een doek uitlekken als hangop in de koelkast en dat eet ik ‘s avonds in plaats van yoghurt. De uitgelekte substantie drink ik de volgende ochtend. Heerlijk. Wanneer ik de korrels afspoel zorg ik dat ik er een container onder heb staan waarin ik het water opvang om vervolgens aan mijn planten te geven. Ik heb eergisteren de hangop een nacht langer in de koelkast laten staan en had bijna de dikte van kwark. Ik vermoed als ik het nog langer laat staan dat ik er een lichte roomkaas als labneh van kan maken om als spread op brood te doen bijvoorbeeld.

  5. Ik maak heel anders Kefirdrank. 1 fles biologische kefir. Een nieuw pak melk.
    Maak het pak melk open. ( is al steriel). Paar eetlepels kefir uit de Kefirfles erbij. Daarna doek over de ‘ melkpak’ en wegzetten op kamer temperatuur. Volgende dag heb je nieuwe Kefir drank. Zo kan je een tijd doorgaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.