Na drie succesvolle zoete bakboeken was daar dan ineens het Hartige Bakboek van Rutger. Een topidee, want veel hartige bakboeken zijn er niet, laat staan Nederlandse. Meestal vind je de hartige baksels in kookboeken of staan ze in een apart hoofdstuk genoemd in een zoet bakboek. Maar nu is er dus een compleet boek volledig gericht op hartige baksels.

Bij het bakken denken we toch meestal direct aan zoet, de hartige kant wordt vaak wat onderbelicht. Toch wordt het steeds populairder en ik denk dat dit ook deels te verklaren is aan het feit dat mensen vaak wat minder zoet willen eten. Hartige baksels maak ik zelf ook steeds meer, dus ik was heel benieuwd naar het Hartige Bakboek van Rutger.

Al tijdens de officiele presentatie van het Hartige Bakboek konden we kennis maken met verschillende gemaakte recepten uit het boek. En dat smaakte direct al naar meer! Heerlijke manchegokoekjes en focaccia, maar ook fantastische bladerdeeghapjes, kroketjes en bitterballen. Want ja ook kroketten en bitterballen horen thuis binnen de banketbakkerij. Al bladerend door het boek kom je er wel achter hoe divers die hartige bakkant is.

het hartige bakboek, rutger van den broek, patesserie.com

Het Hartige Bakboek

Het Hartige Bakboek is handig ingedeeld in een paar algemene korte hoofdstukken en 8 hoofdstukken met maar liefst 60 recepten en nog eens 70 variaties daarop.

Zo als menig bakboek vind je voorin dit boek een beknopt en duidelijk overzicht van de belangrijkste ingrediënten, bakbenodigdheden, begrippen en technieken. Toch de basis die je nodig hebt om goed te kunnen bakken.

  1. Basisrecepten
    Dit hoofdstuk legt echt de basis voor de rest van het boek en wanneer je deze technieken en recepten onder de knie hebt kun je eigenlijk met alles zelf gaan varieren. Brooddeeg, de verschillende soorten bladerdeeg, quichedeeg en ook het maken van ragout voor de kroketten vind je in dit hoofdstuk. Allemaal in duidelijke stappen en duidelijke foto’s.
  2. Klein maar fijn
    Inspiratie nodig voor borrelhapjes? Dan is dit jouw hoofdstuk! Bladerdeeghapjes, bitterballen, kaasstengels of groenten in bierbeslag. Met deze recepten maak jij voortaan van elke borrel een feestje!
  3. Lekker voor tussendoor
    Hartige snacks als tussendoortje of voor bij de lunch vind ik zelf steeds leuker. Ik ben echt verslingerd aan empanadas sinds mijn verblijf aan Chili en gelukkig heeft Rutger daar ook een recept voor (met de populaire chileense vulling van gehakt, ei en olijf). Hartige muffins moet ik toch ook echt eens gaan proberen, want die zien er echt superlekker uit. En ja… die kroketten hè. Die waren echt niet aan te slepen tijdens de presentatie. Daarnaast ook nog hartige wafels, pasteitjes en een spectaculaire tapenade-bladerdeeg ster.
  4. Mandvol broodjes
    Hartige broodjes zijn er in overvloed en de keuze voor bolletjes met hartige vulling, spiraalbroodjes (met geitenkaas en rode ui hmm!) en gevulde broodjes met pulled chicken zijn wat mij betreft een schot in de roos. Ook Turkse pides, bapao en de saucijzenbroodjes zijn een prachtige aanvulling op je hartige bakreportoire.het hartige bakboek, rutger van den broek, patesserie.com
  5. Brood op de plank
    Voor de wat grotere broden heeft Rutger in dit hoofdstuk de klassiekers als focaccia, fougasse en het sodabread opgenomen. Maar ook een spelt-bierbrood met kaas/ui, een stromboli of een brood met camembert erin. Wellicht iets moeilijker, maar absolute aandachtstrekkers op tafel.
  6. Van plaat tot taart
    Natuurlijk mogen de pizza en flammkuchen niet ontbreken in dit boek. Ook de quiches en bladerdeegplaattaart zullen wel herkenning oproepen. De mini-pies met stoofvlees, de engelse pie met kip of de tarte-tartin met sjalotten zijn mijn favoriet in dit hoofdstuk.
  7. Groots gebakken
    Ooit bakte ik voor pasen eens zalm op spinazie in deeg. Een misbaksel, want ik wist nog niet veel van bakken… Maar ben jij al iets handiger in het bakken en wil je echt eens wat groots proberen? Dan vind je hier de hele aantrekkelijke gerechten. En ja, de zalm in bladerdeeg staat er in (nu durf ik het wel aan!), maar ook paté en croûte of de slaapmuts (bladerdeegpastei met ragout).
  8. Bijna helemaal zelf gedaan
    Is hoofdstuk 7 je iets te groots? Blader dan toch nog even door, want in het laatste hoofdstuk vind je handige recepten die je niet helemaal ‘from scratch’ hoeft te maken. Gebakken ontbijtjes met boterhammen, een borrelbrood van een klare desembol of andere hartige baksels op basis van bestaand brood.

Al met al dus ontzettend veel inspiratie! Om je weg snel in het boek te vinden is er zowel een index op ingrediënten als op recept per hoofdstuk opgenomen, erg handig vind ik dat.

het hartige bakboek, rutger van den broek, patesserie.com

Mijn impressie van het Hartige Bakboek

Je hoort het al wel ik ben nogal enthousiast over dit boek. Het is een prachtige aanvulling op mijn collectie en ik verwacht het boek er nog vaak bij te pakken voor een recept of inspiratie. Het is sowieso ook een mooi boek om door te bladeren. Prachtige foto’s met deze keer een donkere achtergrond, wat je momenteel wel vaker ziet en ook een leuk contrast is tegen het zoete wat toch vaak wit gefotografeerd word.  Wat mij ook opvalt is dat het boek niet te strak gebonden is. Hierdoor blijft het zonder steeds omdraaiende bladzijden direct goed open liggen op tafel of in de keuken.

Mocht je het boek nog niet hebben, zet ‘m dan op je wensenlijstje voor de komende feestdagen. Maar eigenlijk zou je ‘m al wat eerder moeten hebben, zodat je met de kerst je eigen hartige hapjes/lunch of wellicht diner (zei iemand Beef Wellington?) op tafel kunt zetten.

De gegevens van het Hartige Bakboek

Het Hartige Bakboek (kijk hier voor een inkijkexemplaar)
Auteur: Rutger van den Broek
Uitgeverij: Carrera Culinair
Uitgave: september 2017
ISBN: 978 90 488 3555 3
Prijs: 29,99 (ebook: 9,99)

Als je het boek bij Bol.com bestelt heb je het binnen een dag in huis! Bovendien wordt het gratis verzonden.

Rutger en Carrera Culinair, bedankt voor de leuke boeklancering, het recensie-exemplaar en de fantastische goodiebag! (Disclaimer)

het hartige bakboek, rutger van den broek, patesserie.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.