De Tigre is een klassiek frans amandelcakeje met chocolade in het beslag én nog eens een extra vulling van chocolade. Superlekker en bijzonder dat wij deze hier in Nederland eigenlijk niet kennen. Maar met dit recept maak je ze eenvoudig zelf.
Bij de franse bakkers in Parijs zie je ze zo nu en dan nog voorbij komen: De Tigre of Tigrés au chocolat. Vrij vertaald betekent het tijgercakejes met chocolade.
Door chocoladehagelslag door het cakebeslag te doen krijgt je een soort tijger patroon. Echter wanneer je geen hagelslag gebruikt, maar échte stukjes chocolade, dan krijgt het meer de looks van een luipaard ;-).
Tigre financiers
De Tigre cakes bestaan uit een cakebeslag op basis van amandelmeel en beurre noissete, wat ook wel financiers cake genoemd wordt. Een redelijk stevig cakeje, wat de zware vulling van de stukjes chocolade dus prima kan vasthouden.
De tijgercakejes worden oorspronkelijk in een savarin-vorm gebakken, wat een een soort donut-vorm heeft maar waarvan het ‘gat in de midden’ niet volledig open is. Dat deel wordt gevuld met een pure chocolade ganache.
Je kunt deze cakejes echter ook prima in een andere vorm bakken. Ik gebruikte de mini tulbandvorm hiervoor en dat werkt prima!
Okay, aan de slag! Wat heb je nodig om dit te maken en hoe maak je het? Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Maak je het voor de eerste keer of kun je wat tips gebruiken, lees dan gewoon verder.
Naar recept gaanWat heb je nodig voor deze tijgercakejes
Dit zijn de belangrijkste ingrediënten
- Bloem en amandelmeel
De droge bestanddelen van deze cake bestaan uit een mix van bloem en amandelmeel. Amandelmeel geeft er een heerlijke rijke smaak aan en de bloem zorgt voor wat extra binding. - Beurre noissette
Je kunt gewoon gesmolten boter aan het beslag toevoegen, maar kenmerkend voor een financier is toch wel beurre noissette. Dat is boter wat je na het smelten licht laat karameliseren. De smaak en geur verandert daarmee direct en krijgt een meer nootachtige smaak (vandaar ook de naam). Je maakt beurre noissete met roomboter en in dit recept voor beurre noissette vind je ook nog extra tips - Eiwit
De cakes worden gemaakt op basis van eiwitten. Je kunt hiervoor los eiwit kopen, of gewoon zelf eieren splitsen. De overgebleven eidooiers kun je goed afgedekt max 3 dagen bewaren en gebruiken voor een ander recept. (vla, banketbakkersroom, lemoncurd oid) - Chocolade
Voor zowel de ganache als de stukjes chocolade in het cakebeslag gebruikte ik bean-to-bar chocolade, omdat daar veel meer smaak aanzit dan supermarkt chocolade of bulk-couverture chocolade. Je kunt voor een specifiek merk bean to bar kiezen, maar ik gebruikte gewoon een mix van stukjes die ik nog overhad van diverse tastings. Gebruik in alle gevallen pure chocolade in dit recept. Hak de chocolade in kleine stukjes, het zijn kleine cakejes en je wil dat de chocolade goed verdeeld kan worden over je cakejes. - Room
De ganachevulling maak je op basis van chocolade en room. Dit is ongezoete en ongeslagen slagroom met een minimaal vetpercentage van 32%
Benodigde bakspullen
- Bakvorm
Traditioneel maak je de tigre cakes in een savarin vorm, maar die hoef je er niet speciaal voor aan te schaffen. Een mini tulbandvorm of donutvorm werkt ook prima. Heb je die ook niet, bak de cakejes dan in een muffinvorm. Direct na het bakken kun je een kuiltje in de bovenkant van het cakeje drukken zodat je dat kunt vullen met de ganache. - Steelpan met dikke bodem
Maak de beurre noissete in een pan met een dikke bodem. Dan verdeeld de warmte zich wat beter en heb je meer controle over het karameliseren van de melkeiwitten in de boter. - Spatel
Voor het maken van dit cakebeslag heb je geen mixer nodig. Je kunt het gewoon met een spatel of lepel door elkaar mengen.
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Hoe maak je Tigre financiers?
Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.
Naar recept gaanVoorbereiding
- Zet al je ingrediënten en spullen klaar voor gebruik.
- Mocht je nog geen beurre noissette hebben gemaakt, maak dat dan eerst (hier staat de bereidingswijze voor beurre noissette) en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Vet de bakvorm in met bakspray
- Verwarm de oven voor op 170C.
Financiers beslag maken
- Doe de droge ingrediënten in een kom en spatel de eiwitten erdoor.
- Voeg de afgekoelde, maar nog wel vloeibare beurre noissette toe en roer dit rustig door het beslag totdat het volledig opgenomen is en er een mooi glad beslag ontstaat.
- Voeg als laatste de fijngehakte chocolade stukjes toe.
Bakken
- Verdeel het beslag over de bakvormpjes.
- Bak de tigre financiers gaar en goudbruin in XXXX minuten.
- Laat de cakejes 2-3 minuten in de vorm afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt en op een taartrooster legt om volledig af te laten koelen.
Ganache vulling maken
- Hak de chocolade voor de ganache in kleine stukjes en doe deze in een hitte bestendige kom
- Verwarm de room totdat het kookt en giet dit direct op de stukjes chocolade.
- Laat dit een paar minuten staan zodat de warme room de chocolade kan laten smelten. Roer het daarna goed door tot een gladde en glanzende chocoladeroom.
- Doe de chocolade ganache in een spuitzak.
- Leg de cakejes op een stuk bakpapier op een vlak bord of snijplankje. Vul de cakejes met de chocoladepanache. Zet het in de koelkast en laat dit volledig opstijven.
Serveren
- Serveer de cakejes het liefst op kamertemperatuur bij de koffie of thee.
Veel voorkomende vragen
Je bewaart deze cakes het liefst in de koelkast in verband met de chocolade vulling.
Recept: Tigre cake (chocolade financiers)
Handig om te gebruiken
- mini tulband vorm of een andere vorm voor mini-cakes
- steelpan met dikke bodem
- spuitzak zonder spuitmondje
- bakpapier
Ingrediënten
Voor het financiers beslag
- 80 gram boter
- 50 gram amandelmeel
- 145 gram poedersuiker
- 55 gram tarwebloem
- 2 gram bakpoeder
- snuf zout
- 150 gram eiwit
- 125 gram pure chocolade in kleine stukjes
Voor de ganache vulling
- 100 gram room
- 100 gram pure chocolade
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170C.
- Vet de bakvorm in met olie, boter of bakspray.
- Plaats de siliconen bakvorm op een bakplaat.
Beurre noisette maken
- Smelt de boter in een pan en breng deze voorzichtig aan de kook.
- Kook de boter net zo lang totdat de melk eiwitten gaan karameliseren.
- Laat de beurre noisette afkoelen tot kamertemperatuur.
Financiers beslag maken
- Meng het amandelmeel met de poedersuiker, de bloem, bakpoeder en het zout.
- Voeg de eiwitten toe en roer het goed door elkaar.
- Voeg daarna de boter toe en meng dit door het beslag totdat het volledig is opgenomen.
- Voeg als laatste de stukjes chocolade toe.
Bakken
- Verdeel het beslag over de bakvormpjes en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven.
- Bak de cakejes in ca 15 minuten gaar en goudbruin.
- Laat ze iets afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. Leg de cakejes op een taartrooster om volledig af te laten koelen.
Ganache maken
- Doe de stukjes chocolade voor de vulling in een hitte bestendige kom.
- Verwarm de room tot het kookpunt en giet het daarna over de stukjes chocolade. Laat dit enkele minuten staan totdat de chocolade gesmolten is.
- Roer het dan goed door elkaar totdat er een glanzende chocolade massa ontstaat.
- Doe de chocolade ganache in een spuitzak zonder spuitmondje.
Vullen
- Zet de cakejes op een stuk bakpapier op een bakplaatje of (snij)plank. Zet ze goed recht zodat de vulling er niet onderuit kan lopen. (snij eventueel bij)
- Vul de cakejes in het midden met de chocolade ganache.
- Laat de ganache op kamertemperatuur of in de koelkast volledig opstijven.
- Serveer de cakejes op kamertemperatuur.
Handige tips
Bewaar dit recept
#Dit recept verscheen voor het eerst op PaTESSerie op # en is voor het laatst geüpdate op #