Madeleines zijn toch wel mijn favoriete franse cakejes. Ze zijn superlekker en zien er ook nog eens superschattig uit. Nu kun je Madeleines met een chocolade laagje een prachtige upgrade geven. Hoe je dat doet en je die chocolade laag kleurt passend bij de smaak leer ik je hier.

Een leuke manier om je madeleine cakejes een prachtig uiterlijk te geven is door de onderkant te voorzien van een laagje chocolade. Door de typische vorm van de madeleine bakvorm krijg je een prachtig geschulpte rand.

Dat ziet er niet alleen fantastisch uit, maar de knapperige chocolade is ook een heerlijk contrast met het lekkere zachte en malse madeleine cakeje.

En het blijkt echt een hele simpele manier te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Welke smaak en kleur ga jij kiezen?

zeven madeleines met een chocolade laagje

Ik ben, naast de klassieke franse patisserie smaken, ook enorm dol op smaakcombinaties uit de oosterse keuken. De combinatie saffraan en pistache noten is fantastisch. Dat merkte ik al in dit kulfi ijsrecept (zonder ijsmachine) en dus besloot ik het ook in cake te verwerken. Het resultaat is heerlijk!

Nu kun je saffraan natuurlijk ook gebruiken als kleurstof voor de chocolade, maar om iets meer grip op de kleur te krijgen besloot ik om te gaan werken met de PowerFlowers. Kleine bloemetjes van gekleurde cacaoboter waarmee je eigenlijk alle kleuren kunt maken.

Om ervoor te zorgen dat je altijd dezelfde kleur krijgt zit er zo’n prachtige kleurenwaaier bij die je vast ook wel van de bouwmarkt kent. Bovendien is er ook een handige app, zodat je altijd de juiste kleurencombinaties kunt vinden voor witte- en melkchocolade, maar ook voor macarons! Super handige tip dus.

madeleines met een chocolade laagje op een taartrooster

Okay, laten we deze madeleines gaan maken! Wat heb je nodig voor het recept en wat zijn de tips en trucs voor een succesvol resultaat?

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om Madeleines met een chocolade laagje te maken?

Voor dit recept zijn dit, naast natuurlijk de cake-ingrediënten, de belangrijkste toevoegingen

  • Pistache noten
    Ik gebruik hiervoor ongezouten pistachenoten, welke ik ongedopt koop. Je vind dit vaak bij de bakproducten in de grotere supermarkt of via een online notenwinkel.
  • Saffraan
    De smaakmaker van dit recept. Saffraan komt van de saffraan krokus. Hiervan worden stempels (een onderdeel van de stamper en dus niet de meeldraden) geoogst. Doordat er per krokus maar een paar stempels zijn is het een arbeidsintensief proces om te oogsten en dus is saffraan relatief gezien een kostbaar specerij. Om de kosten te drukken zijn er ook imitaties op de markt. Zorg dus dat je goede kwaliteit koopt en ook geen poeder, aangezien dat vaak vermengt wordt met andere ingrediënten. Ik gebruik zelf deze saffraan.
  • Witte chocolade
    Voor de chocoladelaag gebruik ik witte chocolade. Kies hiervoor ook echt een goede chocolade en niet een of andere ‘smeltchocolade’ aangezien die vaak geen cacaoboter bevat en dus ook een totaal andere smaak heeft. Een goedkope witte chocolade reep uit de supermarkt heeft veel toevoegingen, waardoor het lastig kan zijn om het goed te tempereren.
  • Kleurstof voor chocolade
    Er zijn verschillende manieren om chocolade te kleuren. Hou er rekening mee dat je niet zomaar een kleurstof aan je chocolade kunt toevoegen. Je verandert daarmee de samenstelling en kan er voor zorgen dat je chocolade dik en stroperig wordt (oa met kleurstoffen op waterbasis) en je het totaal niet meer kunt gebruiken om te tempereren. Gebruik dus altijd kleurstoffen op een vetbasis, het liefste van cacaoboter. Dat kan met deze PowerFlowers die ik erg fijn vind werken. Liever en goedkopere optie? Kies dan voor dit.

Benodigde bakspullen

  • Madeleine bakvorm
    Hoe je het ook went of keert, een madeleine is niet een madeleine als het de typische vorm niet heeft. Voor een goed bakresultaat gebruik ik het liefst een goede bakvorm en niet een goedkoop siliconen exemplaar. Je kunt ze in verschillende maten krijgen. Ik heb er eentje voor 12 en bak dit recept dus in 2x achter elkaar.
  • Thermometer
    Voor de chocoladelaag moet je de chocolade tempereren en daarbij is de juiste temperatuur een must. Ben je nog niet zo ervaren met het tempereren van chocolade? Dan kan een goede thermometer je daar zeker bij helpen.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Baktips voor het maken van dit recept

Voor de perfecte madeleines met een chocoladelaagje zijn er twee belangrijke punten om in de gaten te houden. Allereerst het maken van de perfecte madeleines. Hier in dit recept lees je alles over het maken van de mooiste madeleine cakejes.

Daarnaast is goed tempereren van de chocolade een must! Doe je dit niet goed, dan krijg je ze niet uit de vorm en dat is natuurlijk super zonde!

  • De typische bolle buikjes
    Door je cakebeslag lang en goed te koelen én ook de madeleinevorm heb je de basis al voor het bolle buikje. Daarnaast is een goed voorverwarmde oven essentieel. Door het koude beslag in de warme oven te zetten, zal de buitenkant sneller bakken. De binnenkant zal nog verder doorrijzen en door de gebakken buitenkant heen rijzen, waardoor de typische vorm ontstaat. Zorg voor een perfect resultaat dus dat te temperatuur van jouw oven en het beslag in de juiste balans is.
  • Saffraan
    Saffraan geeft niet alleen een heerlijke typische smaak, maar ook een mooie gelige kleur aan deze cakejes. Nu heeft saffraan warmte nodig om die kleur af te geven. Verwarm de saffraan dus in de gesmolten boter en laat dit langzaam weer afkoelen tot kamertemperatuur. Zo geeft je de saffraan de tijd om voldoende kleur én smaak af te geven aan je cakebeslag.

    Dit is ook gelijk een reden waarom ik de chocolade niet kleur met de saffraan, want als je niet een goede smeltbak hebt om de chocolade wat langere tijd op een goede temperatuur te houden krijg je te weinig kleur en heb je kans dat je chocolade ‘verbrandt’ (dat gebeurt al boven de 50C). Bovendien vind ik persoonlijk het effect van saffraandraadjes in de cake wel mooi, maar niet in de chocolade.
  • Tempereren chocolade
    Chocolade die krak zegt, dat is het allerlekkerste. Een mooi contrast bij de zachte cake. Daarvoor moet je de chocolade tempereren. Een manier van smelten, verwarmen en mengen zodat je het juiste punt krijgt waardoor het weer hard wordt. Dat redt je niet alleen met het smelten en laten opstijven in de koelkast. Voor dit recept is het extra belangrijk, want goed getempereerde chocolade krimpt een beetje en daardoor laat het los van de vorm. Doe je dit niet goed, dan krijg je het dus niet los van de vorm. Lees daarom dit artikel over het tempereren van chocolade even door. Dan kun jij het ook! En wanneer je het op deze manier doet, kan het eigenlijk niet mislukken!
  • Kleuren van de chocolade
    Het kleuren van de chocolade is eigenlijk heel eenvoudig. Je kiest de juiste kleur en mengt het bij de gesmolten chocolade. Ik laat dat de powerflowers ook gewoon meesmelten met de chocolade. Roer goed door zodat de kleur goed mengt en tempereer daarna de chocolade om verder te gebruiken.

Veel voorkomende vragen


Kan ik witte chocolade vervangen door smeltchocolade?

Op zich kan het, maar qua smaak vind ik dit echt een ander product (het is geen chocolade!). Je hebt veel moeite gedaan om een smaakvol cakeje te maken en het is zonde om dat met een goedkope ‘chocoladelaag’ af te breken.

Welke witte chocolade kan ik het beste gebruiken?

Ik werk het allerliefste met witte chocolade van een goede chocolademaker (bean-to-bar). Die hebben smaakvolle producten van een goede kwaliteit. Wil je dat niet, kies dan voor een chocolade die gemaakt is om te verwerken zoals bv Vahlrona of Callebaut. Een chocolade reep uit de supermarkt kan, maar hou er rekening mee dat deze smaaktechnisch minder goed zijn en door allemaal goedkopere toevoegingen minder goed te verwerken zijn. Goedkoop zegt iets over de samenstelling en smaak.

Hoe bewaar ik het

Je bewaart de cakejes een paar dagen buiten de koelkast in een cakedoos of afgesloten trommel. Ze zijn ook prima in te vriezen.

Op welke ovenstand bak je dit?

Op onder- en bovenwarmte. Kun jij alleen maar op hete lucht bakken? Kijk dan hier hoe je de oventemperatuur omrekent.

Waarom laat mijn chocolade niet los van de vorm?

Wanneer de chocolade niet los komt uit de vorm is het niet goed getempereerd. Chocolade heeft even tijd nodig om voldoende uit te harden en daarmee ook te krimpen dus heb ook even geduld. Lukt het dan nog niet, dan kan het helpen om de vorm even 5-10 in de vriezer te zetten.

Hoe hou ik de chocolade op temperatuur als ik de chocolade in etappes aanbreng?

Een smeltbak is hiervoor ideaal. Heb je deze niet, dan kun je ook de oven aanzetten met alleen het lampje aan. Hou de temperatuur dan wel in de gaten, maar meestal zit je dan rond de 30C. Wordt je oven veel warmer dan kun je de ovendeur op een kier zetten. Is je chocolade toch te hard of te warm geworden, dan moet je opnieuw tempereren.


zeven madeleines met een chocolade laagje

Madeleines met een chocolade laagje

Super lekkere cakejes die voorzien worden van een heerlijke knapperige chocolade laag
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Gang: cake
Keuken: French, Middle-Eastern
Porties: 24
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • madeleine bakvorm
  • thermometer voor chocolade

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 140 gr suiker
  • 125 gr bloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 135 gr gesmolten boter
  • 50 gr melk
  • 1 el olie
  • 2 tl honing
  • snufje zout
  • 1/4 tl safrraan draadjes
  • 60 gr pistachenoten gedopt, ongezouten
  • 250 gr witte chocolade
  • kleurstof voor chocolade

Overig

  • boter voor het invetten van de vorm

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Smelt de boter, voeg de saffraan toe en laat dit met een deksel op de pan minimaal een half uur trekken. Verwarm eventueel vlak voor het maken van het beslag de boter weer tot het vloeibaar is, want je hebt vloeibare boter nodig.
  • Hak de pistache noten in stukjes

Beslag maken

  • Doe de eieren in een kom met de suiker en klop dit even met de garde goed door elkaar. Het moet goed losgeklopt zijn maar je hoeft het niet compleet schuimig te kloppen
  • Roer de bloem met het bakpoeder en het zout er door
  • Voeg de melk, olie en de honing toe en roer tot een glad beslag
  • Roer dan in 2 tot 3 delen de gesmolten boter erdoor
  • Voeg als laatste de gehakte pistache noten door het beslag.
  • Wanneer je een mooi glad beslag hebt, dek je dit af met folie, waarbij je de folie direct op het beslag legt. Zet dit een paar uur in de koeling, bij voorkeur een hele nacht.

Bakken

  • Vet de madeleine vorm in met boter, doe het beslag in een spuitzak en spuit het madeleine beslag in de vorm. Vul de vorm niet meer dan 2/3. Zet de vorm weer voor minstens 1 uur in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200C
  • Haal de vorm met het beslag uit de koelkast en zet direct in de oven
  • Bak de madeleines in 10-14 minuten gaar en goudbruin
  • Haal ze kort na het bakken uit de vorm en laat volledig op een taartrooster afkoelen.

Chocolade laagje maken

  • Maak de madeleine vorm goed schoon en droog
  • Smelt de chocolade met kleurstof en meng dit goed door elkaar zodat je de gewenste kleur hebt en een egaal resultaat
  • Tempereer de chocolade op de manier die jij het prettigste vindt
  • Doe ca 1 el getempereerde en gekleurde chocolade in uitsparingen van de madeleine vorm. Uitstrijken is niet nodig.
  • Druk de madeleine cakejes in de chocolade totdat je de chocolade aan de randen van je cakeje ziet.
  • Laat uitharden en verwijder de madeleines uit de vorm.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.