Thuis in de keuken staat al een aantal maanden een grote weckfles, waar mijn huisgenote om de 2-3 dagen kefir in maakt. Kefir wordt in de volksmond ook wel een yoghurtplantje genoemd, maar eigenlijk heeft het niks met yoghurt te maken en is het ook geen plantje…maar dat terzijde. Melkkefir is een heerlijke frisse drank, die qua smaak wat tussen drinkyoghurt en karnemelk inzit.

Je maakt het met kerfirkorrels (het “plantje”) en melk en laat het dan één tot een paar dagen staan in een gesloten weckpot. Er vindt dan fermentatie plaats, waardoor de melk dikker en wat zuurder wordt. Als het wat langer staat wordt het licht koolzuurhoudend en kan het ook licht alcoholisch worden. Ik proef dat zelf niet zo, het percentage schijnt rond de 0,2-2% te liggen.

Melkkefir is een probioticum, een voedingsmiddel met micro-organismen, waaraan een gezondheidsbevorderende werking aan wordt toegeschreven. Volgens de geleerden bevat melkkefir na bereiding veel vitamines, waaronder B1, B2, B6 en B12. Het bevat veel rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, waardoor het licht verteerbaar is en goed schijnt te zijn voor de balans van de bacteriën in de darmen. Kefir is dus gezond, maar bovendien ook erg lekker.

kefir, yoghurtplantje, patesserie.com kefir, yoghurtplantje, patesserie.com
Wij drinken de kefir meestal zo, lekker koud uit de koelkast. Maar het is ook leuk om melkkefir in gerechten te verwerken. Je kunt kefir van verschillende soorten melk maken. Koemelk, geitenmelk maar ook sojamelk.

Kefirkorrels zijn de laatste tijd weer goed te verkrijgen. Wil je er zelf mee aan de slag, kijk eens op marktplaats voor een vers plantje. Sommige aanbieders versturen ze, wat wellicht prima te doen is, maar zelf zou ik er de voorkeur aan geven om ze in de buurt op te halen. Het is toch een levend organisme en dan zou ik willen weten waar het vandaan komt. Bovendien weet je met verzenden nooit wat er onderweg mee gebeurd is (temperatuur etc).

Recept: Zelf Kefir drank maken

Ingrediënten
50 gram Kefir (yoghurtplantje)
1 liter melk
!overige benodigdheden
weckpot
een zeef (plastic, geen metaal)
een bewaarfles

Bereidingswijze

 • Doe de 50 gram Kefirkorrels/ yoghurtplantje in de weckfles en vul de fles voor maximaal driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een temperatuur van rond de 20°C). Let op: De weckfles mag niet tot de rand worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.
 • Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur staan.
 • Na 24 uur (of langer) giet je de 50 gram Kefir met -drank via een grove zeef in een kom.
 • De Kefir spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); deze gaan dan vervolgens in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk.
 • De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles.

kefir, yoghurtplantje, patesserie.com

4.0 from 1 reviews
Zelf Kefir drank maken
 
Recipe type: Drinks
Ingrediënten
 • 50 gram Kefir
 • 1 liter melk
overige benodigdheden
 • weckpot
 • een zeef (plastic, geen metaal)
 • een bewaarfles
Bereidingswijze
 1. Doe de 50 gram Kefir in de weckfles en vul de fles voor maximaal driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een temperatuur van rond de 20°C).
 2. Let op: De weckfles mag niet tot de rand worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.
 3. Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur staan.
 4. Na 24 uur (of langer) giet je de 50 gram Kefir met -drank via een grove zeef in een kom.
 5. De Kefir spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); deze gaan dan vervolgens in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk.
 6. De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles.
NB
Bewaaradvies:
Kefir is vijf dagen houdbaar in de koelkast (circa 5°C).

 

8 REACTIES

  • Hoe langer je het maakt deste zuurder het wordt, hangt dus van de smaak af. Hier staat het nooit lang en ik bewaar de drank die klaar is in de koelkast. Ik drink het net als melk, dus 1-2 glazen per dag max.

 1. hallo .
  is er iemand die mij wat, gezonde kefir roosjes per post kan sturen ,( kosten worden vergoed ) of mogelijk afhalen , ik woon in Lommel . belgie .
  die van mij werkt na vele jaren niet goed meer
  reacties graag naar , sjapeter@proximus.be
  bij voorbaat dank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.