angel food cake, patesserie.com

Soms zijn er van die momenten, dan sta je voor een keuze en weet je gewoon even niet hoe je moet kiezen. Maar wat als die twee lijnrecht tegenover elkaar staan? Dan heb je een Duivels Dilemma. En díe had ik… Ik vertel jullie er hier meer over. Gelukkig helpt bakken dan altijd en tegenover zo’n duivel staat natuurlijk ook een engeltje, dus om mezelf wat te inspireren bakte ik deze heerlijke Angel Food Cake. Met aardbeien, want die zijn in het seizoen. 

Dilemma
Mijn gesprek met de UWV-loopbaan coach verliep verrassend goed. Binnen een paar dagen was het geregeld: Ik had de toestemming in de pocket! Drie dagen per week, 6 maanden lang mag ik met behoud van de ww-uitkering stage lopen in de banketbakkerij. Ik was door het dolle heen! Drie volle dagen per week professioneel met mijn passie aan de slag. Heerlijk! Weliswaar mèt een sollicitatieplicht voor de resterende dagen en een inkomen waar ik eigenlijk net wel/niet van kan rondkomen.

Maar…
toen werd ik gebeld door het uitzendbureau. Vanaf volgende week kon ik weer aan de slag bij mijn vorige werkgever. Weliswaar niet het werk waar mijn hart ligt, maar waar ik wel een hoger inkomen heb, dan met mijn huidige uitkering, en dus weer verder kan gaan sparen voor mijn emigratieplan.

En ja welke keuze maak je dan? Stage of een Baan?

Het gevoel
Dat schreeuwde natuurlijk om de banketbakkerij. Daar word ik vrolijk van; de hele dag in de taart/chocolade. En al moet ik misschien eerst alleen alles schoonmaken en schrobben, ook dàt doe ik met liefde. Want in de bakkerij zijn, dat is wat ik nu wil!

Het verstand
Financieel gezien is de baan de verstandigste keuze. Ik ben tijdelijk teruggekomen naar Nederland om hier zaken te regelen èn geld te verdienen zodat ik verder kan sparen aan het startkapitaal. Dat sparen gebeurt nu niet, dus hup weer aan het werk! Geld verdienen, daar ben je hier voor gekomen!

Wat is wijsheid?
Al direct na het telefoontje van het uitzendbureau wist ik dat ik voor het werk moest kiezen. Moest ja… want zo voelde het. Ik werd letterlijk bijna ziek van de gedachte dat ik de stage moest laten gaan. Zo’n kans… die laat je toch niet schieten? Maar aan de andere kant: Het komende half jaar totaal niets toevoegen of wellicht interen op het (benodigde!) startkapitaal, dat is geen optie! Had ik een keus?

Een lijstje maken met de voors en tegens werkte in dit geval niet direct doorslaggevend, maar gaf voor mij wel een aantal nuttige punten aan. Ik heb het lijstje aan de kant gelegd en ben even helemaal terug gegaan naar de basis van mijn plan: Een eigen zaak in Ecuador opzetten.
Ik heb het lijstje met punten er weer bij gepakt en bekeken welke punten bijdragen aan dit plan en welke niet en toen was de keuze snel gemaakt en had ik daar ook ineens vrede mee. Weer rust in het hoofd en in het lijf.

Ik ga weer aan het werk. En nee, het gaat niet alleen om het geld. Maar uit het lijstje kwam ook heel duidelijk naar voren dat ik niet afhankelijk wilde zijn (van o.a. instanties) en dat het banketbakker stuk slechts een klein deel is van het totale “Ecuador” plan. De basis van het “Ecuador” plan is het gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid. En dus heb ik ook nu voor vrijheid gekozen…

Heb jij ook een duivels dilemma, dan heb ik de volgende tips voor je:

 • Volg je intuïtie. Verwar dat niet met je gevoel, dat is wat anders! Intuïtie is meer een “ingeving”, iets “direct weten”, zonder dat dit beredeneerd wordt. Diep van binnen weet je je antwoord wel.
 • Wàt is je uiteindelijke doel? Maak een overzicht van de “voors” en “tegens” en check deze punten daarna met je doel!
 • Kies; wat dan ook! Als je bewust een keuze maakt, dan krijg je daar later nooit spijt van.

Het Duivelse Dilemma is verdwenen en dus is er tijd voor een Angel Food cake. Met aardbeien. Heerlijk!

Recept: Angel Food Cake

Ingrediënten
10 eiwitten
125 gr bloem
300 gr kristalsuiker
½ tl zout
1 tl bakpoeder of cream of tartar
rasp van 1 citroen
1 el citroensap

Overige benodigdheden
Angel Food Cake vorm

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180C.
 • Meng de bloem met 100 gr suiker, het zout en bakpoeder en zet apart.
 • Klop de eieren in de keukenmachine luchtig, tot zeer zachte pieken, en voeg dan in gedeeltes de suiker met de citroenrasp toe totdat je een mooi stevig schuim hebt maar geen stevige pieken.
 • Zeef het bloemmengsel boven het eiwitschuim en spatel het er doorheen.
 • Doe halverwege het citroensap erbij en spatel het geheel tot een mooi glad beslag, maar probeer wel zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
 • Doe het beslag in de cakevorm die je NIET hebt ingevet en bebloemd.
 • Strijk mooi glad en zet de vorm in de oven.
 • Bak de cake in 35-40 minuten gaar. Test met een satéprikker of je cake gaar is.
 • Haal de cake uit de oven en keer direct om.
 • De AngelFoodCake vorm heeft speciale pootjes waar hij op kan staan. Heb je niet zo’n vorm zet de vorm dan ergens op zodat de cake in de vorm op z’n kop kan afkoelen. Laat zo minstens 1 uur staan.
 • Haal de cake uit de vorm, snij de zijkanten en onderkant los met een (palet)mes.
 • Zet op een rooster totdat de cake volledig afgekoeld is.
 • Decoreer de taart naar eigen inzicht. Je kunt ‘m zo serveren of volledig afsmeren met slagroom. Garneer met vers fruit zoals aardbeien of schenk er een combinatie van lemoncurd en passievruchtenpulp over.

angel food cake, patesserie.com

Een Duivels Dilemma en Angel Food Cake
 
Author:
Recipe type: Taart
Ingrediënten
 • 10 eiwitten
 • 125 gr bloem
 • 300 gr kristalsuiker
 • ½ tl zout
 • 1 tl bakpoeder of cream of tartar
 • rasp van 1 citroen
 • 1 el citroensap
Overige benodigdheden
 • Angel Food Cake vorm
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 180C.
 2. Meng de bloem met 100 gr suiker, het zout en bakpoeder en zet apart.
 3. Klop de eieren in de keukenmachine luchtig, tot zeer zachte pieken, en voeg dan in gedeeltes de suiker met de citroenrasp toe totdat je een mooi stevig schuim hebt maar geen stevige pieken.
 4. Zeef het bloemmengsel boven het eiwitschuim en spatel het er doorheen.
 5. Doe halverwege het citroensap erbij en spatel het geheel tot een mooi glad beslag, maar probeer wel zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
 6. Doe het beslag in de cakevorm die je NIET hebt ingevet en bebloemd.
 7. Strijk mooi glad en zet de vorm in de oven.
 8. Bak de cake in 35-40 minuten gaar. Test met een satéprikker of je cake gaar is.
 9. Haal de cake uit de oven en keer direct om.
 10. De AngelFoodCake vorm heeft speciale pootjes waar hij op kan staan. Heb je niet zo’n vorm zet de vorm dan ergens op zodat de cake in de vorm op z’n kop kan afkoelen. Laat zo minstens 1 uur staan.
 11. Haal de cake uit de vorm, snij de zijkanten en onderkant los met een (palet)mes.
 12. Zet op een rooster totdat de cake volledig afgekoeld is.
 13. Decoreer de taart naar eigen inzicht. Je kunt ‘m zo serveren of volledig afsmeren met slagroom. Garneer met vers fruit zoals aardbeien of schenk er een combinatie van lemoncurd en passievruchtenpulp over.
NB
In het originele recept van Mary Berry doe je de citroenrasp, -sap en cream of tartar al snel bij de eiwitten (nog voor de suiker). Dit werkte bij mij totaal niet. Ik kreeg de eiwitten niet verder dan een soort milkshakestadium, ook na het toevoegen van de suiker. Derhalve op dit punt het recept aangepast zodat het voor mij wel werkte.

Vet je vorm niet in. Het is de bedoeling dat de cake tijdens het bakken “houvast” heeft aan de vorm. Het feit dat je ‘m er later niet zonder mes uitkrijgt hoort bij het recept.

De cake bevat geen boter, vetten en/of melkproducten.

De eidooiers kun je gebruiken voor zelfgemaakte vanillepudding, banketbakkersroom, lemoncurd of je vriest ze in voor een andere keer.

8 REACTIES

 1. wauw wijfie… dat doe je goed… ik had waarschijnlijk geroepen banketbakker!!!! maar je hebt een weloverwogen en duidelijke keus gemaakt, net als dat je doe in al je bak ideeën… Heerlijk!!!

 2. mooi verwoord en heel herkenbaar. Zit in een zelfde fase. Vandaag mijn redelijk goed betaalde baan met uitdagingen ingeruild voor een slecht betaalde wat saaie baan…..met de mogelijkheid om 3,5 maand per jaar in Afrika te werken!!! Follow your heart!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.