Belgische pistolets zijn traditionele Belgische broodjes voor het zondagse ontbijt. Heerlijke knapperige broodjes die het lekkerste zijn als ze net uit de oven komen. Ken jij deze Belgische ontbijtbroodjes al?

Een Belgischs zondagsontbijt bestaat vaak uit pistolets, sandwichbroodjes en koffiekoeken. De Belgische pistolets vind ik prachtige broodjes en die wilde ik graag zelf een keer maken. Het blijken lekkere broodjes te zijn die eenvoudig te maken zijn en niet veel ingrediënten nodig hebben.

De basis van deze broodjes komt van Stefan Elias, auteur van het Belgische Bakboek. Ben je op zoek naar meer goede Belgische recepten, dan mag dit boek niet in bakboeken collectie ontbreken.

diverse net gebakken Belgische pistolets

Belgische pistolets

Een Belgische pistolet is een klein broodje met een dunne knapperige kost. Ze worden gemaakt van bloem, water, gist, zout en een beetje boter. De pistolets van de bakker zijn vaak hele luchtige broodjes. Wil je ze nét zo luchtig hebben, dan heb je niet alleen een hele sterke broodbloem nodig maar ook een broodverbeteraar.

Deze Belgische broodjes worden traditioneel bij het zondagse ontbijt gegeten, waarbij ze ‘s ochtends vers bij de bakker worden gehaald. Pistolets serveer je het best met boter, met confituur/jam of kaas.

Verschil tussen Belgische pistolets en Nederlandse pistolets

Belgische en Nederlandse pistolets zijn niet hetzelfde. Belgische pistolets zijn kleine luchtige ronde bollen en de Nederlandse pistolet is eigenlijk een petit pain, een klein stokbroodje.

een Belgische pistolet broodje op de voorgrond en daarachter meerdere broodjes op elkaar

Okay, laten we deze broodjes gaan maken! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Direct naar het recept gaan–>

Wat heb je nodig om voor Belgische pistolets

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Bloem
    Voor luchtige broodjes heb je een sterke tarwebloem nodig. Een sterke bloem heeft een hoog eiwitgehalte. Kies voor patentbloem of een speciaal broodmeel (geen mix waar al gist etc in zit!)
  • Gist
    Ik gebruik in dit recept instant gist. Dat zijn de zakjes die je in de winkel koopt of de instantgist van Bruggeman. Deze kun je direct aan je recept toevoegen en hoef je eerst niet in water op te lossen. Wil je liever verse gist gebruiken? Neem dan 3x de hoeveelheid van de instant gist.
  • Vetstof
    Om de broodjes iets rijker te maken gaat er wat boter in het recept. Wil je plantaardig? Dan kun je ook margarine of een plantaardige boter gebruiken.
  • Zout
    Zout geeft niet alleen smaak aan het brood, maar zorgt ook voor een betere rijzende werking. In dit recept hou ik 2% zout aan, je kunt dat eventueel verlagen naar 1,6%.
  • Vocht
    Dit brooddeeg wordt met water gemaakt. Ik gebruik gewoon koud water uit de kraan. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kun je ervoor kiezen om nog kouder of warmer water te gebruiken. Gebruik daarvoor dan de bakkersformule voor de watertemperatuur.

Benodigde bakspullen

  • Bakplaat
    Je bakt de broodjes op een bakplaat in de oven. Indien je vaker bakt kun je ook een broodbak- of pizzasteen gebruiken om brood op te bakken. Verwarm deze dan wel op tijd voor. Bak je op een bakplaat, dan kun je er voor kiezen om deze met een vel bakpapier te bekleden om eventueel vastplakken te voorkomen.
  • Kneedmachine
    Je kunt het deeg prima met de hand kneden, maar wanneer je vaker brood maakt is een keukenmachine die het deeg voor je kneed wel zo handig. Ik gebruik mijn Maxima keukenmachine met deeghaak of mijn Ankarsrum om het deeg te kneden.
  • Deegkleedjes of theedoeken
    Voor het laten rijzen van het deeg is een deegkleedje heel handig. Heb je deze niet dan kun je ook een theedoek gebruiken en deze met wat extra bloem bestuiven.
  • Deegsteker
    Voor de typische inkeping van deze Belgische pistolets kun je verschillende dingen gebruiken. Je kunt daarvoor de achterkant van je deegsteker gebruiken (deze is niet scherp, waardoor je het deeg een inkeping geeft ipv doormidden snijdt), maar je kunt hiervoor ook een houten latje of plankje gebruiken. Zorg ervoor dat deze ongeveer 0,5 cm breed is.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

ingredienten voor Belgische pistolets: een kom met bloem, kommetjes met zout en gist, een blokje boter en een maatbeker met water.

Hoe maak je Belgische pistolets?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Stappenplan voor broodbakken

  • Deeg kneden
  • Rijzen en vormen
  • Oven op tijd voorverwarmen
  • Bakken

Deeg maken

  • Alle ingrediënten voor het deeg kunnen direct bij elkaar als je met de keukenmachine het deeg kneedt. Kneedt je het deeg met de hand, dan kun je eventueel een klein beetje water achterhouden en dat tijdens het kneden later toevoegen (bijwassen) zodat je niet met een te nat deeg start.
  • Elke broodbloem is weer anders, waardoor het meer of minder vocht kan opnemen. Tijdens het kneden zul je wel zien hoeveel vocht je deeg kan opnemen. Indien je deeg in het begin te slap lijkt, blijf dan gewoon doorkneden en voeg vooral geen extra bloem toe. Gedurende het kneden neemt het deeg steeds meer het vocht op, waardoor je wellicht aan het einde nog wat extra vocht wil toevoegen.
  • Kneed het deeg voldoende totdat je een zacht een soepel deeg hebt. Het deeg is voldoende gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Rijzen

  • Het rijzen van het deeg zorgt ervoor dat het luchtig wordt en volume krijgt.
  • De 2e rijs vindt plaats na het verdelen van het deeg in 12 porties. Zorg ervoor dat je de deeg bolletjes goed opbolt, hierdoor ontstaat er spanning op het deeg, waardoor je een betere glutenstructuur krijgt. Na 15 minuten maak je de typische inkeping in het broodje, draai je de deegbolletjes om en laat je het afgedekt rijzen. Zorg ervoor dat het deeg goed afgedekt is zodat het niet kan uitdrogen en leg de bolletjes voldoende uit elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te rijzen.

Bakken

  • Start altijd met het voorverwarmen van de oven. Deze Belgische pistolets bak je op 230C dus zorg ervoor dat je je oven ruim op tijd voorverwarmd. Wanneer je deeg moet wachten op de oven kan het te lang rijzen, waardoor ze niet meer mooi rijzen en bakken in de oven.
  • Voor een mooie rijs kun je de broodjes met wat water besproeien voordat ze de oven in gaan. Een plantenspuit kan daarbij heel handig zijn. Voor een lekkere krokante korst kun je de oven de laatste minuut op een kier zetten. Heeft jouw oven die mogelijkheid niet, laat dan de laatste minuut even wat stoom uit de oven ontsnappen door de deur even open en dicht te doen.

Serveertips

Serveer de net gebakken pistolets bij het ontbijt of de lunch met confituur/jam, kaas en vleeswaren.

Variaties op dit pistolets recept

Vegan

Voor een vegen-variant kun je de boter vervangen door margarine of een plantaardige boter

Smaakmakers

Je kunt de broodjes voor het bakken bestrooien met sesamzaad, maanzaad of een andere pitten/zaden mix voor extra smaak. Je kunt er ook een tijgerbrood-variant mee maken. Dan hoef je het deeg niet in te kepen en voorzie je het van een tijgerpapje voordat je de bolletjes gaat bakken.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik de Belgische pistolets bewaren?

Je kunt Belgische pistolets 1-2 dagen in de broodtrommel bewaren en tot 3 maanden in de vriezer. Ze zijn echter wel het lekkerste en luchtigst direct na het bakken. Wil je ze later alsnog serveren? Piep ze dan even op in de oven: besprenkel de broodjes met wat water en doe ze 3-5 minuten in een voorverwarmde oven van 180C.

Op welke ovenstand bak je dit?

Brood en broodjes bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om deze cake te bakken.

Ik bak deze broodjes op 230C, maar aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat.

Waar koop ik broodverbeteraar?

Er zijn verschillende broodverbeteraars te koop bij Baktotaal.

drie Belgische pistolets

Recept: Belgische Pistolets

Belgische pistolets, broodjes op een stapel

Belgische pistolets

Heerlijke Belgische ontbijtbroodjes
Gang: Ontbijt
Keuken: België
Porties: 12 stuks
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • 1 deegschraper
  • 1 weegschaal
  • 1 Kneedmachine optioneel (je kunt ook met de hand kneden)
  • 1 deegkleed of 1-2 theedoeken
  • Huishoudfolie
  • bakpapier optioneel

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 300 gram water
  • 10 gram gist (instant)
  • 10 gram zout
  • 10 gram boter (kamertemperatuur)

Bereidingswijze

Deeg maken

  • Doe de bloem met de gist, het zout, de boter en het water in een kom en kneed er met de keukenmachine of met de hand een soepel deeg van totdat je een vliesje kunt trekken.

Rijzen (1e rijs)

  • Leg het deeg op je werkvlak, dek af met een theedoek en laat het 20 minuten rusten. (bolrijs)
  • Druk het deeg plat en bol het daarna op. Leg de deegbol nog ca 10 minuten onder de theedoek om te laten rijzen.

Vormen

  • Verdeel het deeg in 12 porties van 70 gram en bol deze op.
  • Leg de deegbollen op een bebloemde theedoek of deegkleedje en dek ze af om ze 15 minuten te laten rijzen.
  • Maak een inkeping in de broodjes door ze in het midden in te steken de deegschraper. Maak de inkeping tot aan de bodem, maar druk het deeg nét niet in tweeën.

Rijzen (2e rijs)

  • Draai de broodjes om op de handdoek (de onderkant van de broodjes ligt nu naar boven) en laat ze nog 1 uur rijzen.

Bakken

  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230C.
  • Draai de broodje om en leg ze op een bakplaat of broodbak steen. Je kunt ze eventueel op een vel bakpapier op de bakplaat leggen.
  • Besprenkel de broodjes met wat water en schuif de bakplaat dan de oven in.
  • Bak de belgische pistolets krokant in ca 20 minuten. Voor een extra knapperig resultaat kun je de laatste minuut de stoom uit de oven laten ontsnappen door de deur even open te doen of open te laten staan (indien je oven dat kan).

Handige tips

De broodjes zijn net gebakken het lekkerste. Je kunt 1-2 dagen bewaren in een broodtrommel en voor het serveren even oppiepen in de oven.
De kunt de broodjes ook tot ca 3 maand invriezen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

De smaak van broodbakken te pakken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

drie Belgische pistolets met daarboven de tekst "Belgische pistolets"

8 REACTIES

  1. Duitsche kadetten worden op de zelfde manier gemaakt ( alleen met rijstebloem op de kleedjes en zonder stoom)

  2. 4 sterren
    Zet even in je uitleg dat je ze best bakt op bakpapier. Mijne zijn bijna allemaal blijven plakken waardoor de onderkant dus niet meer aanwezig was. Balen.
    Voor de rest wel heel lekker.

  3. Kan je ‘s avonds je pistolet deeg maken en de pistolets ‘s ochtends pas afbakken ?
    Zo, ja , bewaar ik de opgebolde pistolets dan het best in de koelkast alvorens ze af te bakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.