Op een winterse dag wandelend door Parijs kun je er niet omheen. Stalletjes waar je gepofte kastanjes kunt kopen en deze als heerlijke warme snack eet. Daar in Parijs kwam ik erachter dat je met deze tamme kastanjes nog veel meer kunt en dat het een geliefd ingrediënt is in de patisserie. Wellicht niet een smaakmaker waar je snel aan denkt, maar eenmaal geproefd snapte ik het. Het is heerlijk! Maar wat is die tamme kastanje nu eigenlijk, waar vind je ze en hoe gebruik je ze in zoete gerechten?

Kastanjes kennen we eigenlijk allemaal wel, wie heeft er vroeger niet mee geknutseld? Maar wist je dat er twee verschillende soorten kastanjes zijn? Die ronde waar je vast vaak mee gespeeld hebt is de wilde kastanje, ook wel paardenkastanje genoemd. Daarnaast heb je ook nog tamme kastanjes en die is wat minder bekend.

 tamme kastanje, patesserie.com

Wat zijn tamme kastanjes

Tamme kastanjes zijn eigenlijk geen kastanjes, want de boom behoort tot de beukenfamilie. De tamme kastanje is de vrucht/noot van deze boom en zit met 2-3 stuks in een bolster met venijnige stekels. Deze tamme kastanje is eetbaar, smaakt licht zoet, bevat weinig vet en veel koolhydraten, vezels en eiwitten. Daarnaast bevat het vitamine E, zink en foliumzuur.

Verschil tussen wilde en tamme kastanjes

Wilde kastanjes en tamme kastanjes zijn goed van elkaar te onderscheiden wanneer je eenmaal het verschil weet. En dat is wel handig, want een wilde kastanje wil je echt niet eten! Die is bitter van smaak en je kunt er flink buikpijn van krijgen. Dieren zoals paarden, herten en schapen kunnen deze wilde kastanjes echter wel gewoon eten.

De tamme kastanje is heel eenvoudig te herkennen. Heeft de wilde kastanje ‘zachte’ stekels, die van de tamme kastanje zijn echt vlijmscherp! Handschoenen aan dus wanneer je ze wil rapen. Bovendien vind je in de tamme kastanje 2-3 nootjes in zo’n bolster en hebben ze dus een sowieso een platte kant en vaak een klein pluimig puntje. De wilde kastanje zit alleen in zijn bolsters en is dan ook mooi rond.

Tamme kastanjesWilde kastanjes
Eetbaar?ja nee
Smaakzoet, nootachtigbitter, vies
Bolsterveel scherpe stekelszachte stekels
Noten2-3 in een bolster1 in een bolster
LooksAltijd 1 platte zijkant en een puntig pluimpjeegaal rond
Boomlangwerpige en getande bladerengrote bladeren in vorm ‘hand’ met 7 of 7 ‘vingers
 tamme kastanje, patesserie.com

Waar vind of koop je tamme kastanjes

Tamme kastanjes vind je in het bos en in sommige parken. Een handig hulpmiddel om te weten of ze bij jou in de buurt staan is de wildplukwijzer. De beste tijd om ze te vinden is de herfst, van oktober – december. Ook in de winkel zijn ze steeds vaker te koop. Kijk eens in je lokale supermarkt of bezoek een buitenlandse supermarkt, welke vaak een diverser ‘vers’ assortiment hebben.

Hoe weet je of tamme kastanjes goed zijn om te gebruiken

Wanneer je met een tas vol kastanjes thuiskomt, kun je ze als volgt controleren op bruikbaarheid:
– Ontdoe de kastanjes van hun stekelige bolster
– Controleer de kastanjes of ze aangevreten zijn (kleine ronde gaatjes) of al beschimmeld zijn. Die kunnen direct weg.
– Vul een bak met water en doe de kastanjes daar in. Degene die blijven drijven zijn niet goed meer. Die zijn of uitgedroogd of is een insect is je voor geweest met eten 😉

 tamme kastanje, patesserie.com

Hoe verwerk je tamme kastanjes?

Ontdoe ze eerst van hun stekelige bolster en pof of kook ze daarna zodat je de bruine schil kunt verwijderen. Om dat wat gemakkelijker te maken is het handig ze even rondom of kruislings in te snijden met een scherp mes. Hoe warmer je de kastanjes gaat pellen, deste beter krijg je het dunne vliesje wat onder de schil zit er ook vanaf. Dit hoeft er niet vanaf als het niet lukt, maar zal de smaak iets bitterder maken.

Hoe eet je ze?

Je kunt ze bakken, poffen of koken. Dit kan zowel zoet als hartig verwerkt worden. Tamme kastanjes passen, heel logisch, goed bij andere groentes of fruitsoorten uit hetzelfde seizoen en je ziet ze dan ook vaak gecombineerd worden met bijvoorbeeld spruitjes of in stoofgerechten.
Gepoft zijn ze ook prima te eten als snack en kun je ze pureren tot meel. Gekookte kastanje is lekker als bijgerecht, maar je kunt ze dan ook pureren en zoet of hartig gebruiken.

Tamme kastanjes vind je ook vaak terug in de franse patisserie. Een klassiek én heel bekend gebakje is de Mont Blanc, welke hoog op mijn lijstje staat om eens te maken. Maar eigenlijk is het een prachtige smaakmaker voor diverse bakrecepten of toetjes, want het combineert heerlijk met romige smaken, chocolade en karamel.

Goede smaakcombinaties

Tamme kastanjes zijn goed met de volgende smaken te combineren:

  • Appel
  • Chocolade
  • Citroen
  • Honing
  • Kaneel
  • Karamel
  • Kardemom
  • Koffie
  • Kruidnagel
  • Peer
  • Pruim
  • Room
  • Rozemarijn
  • Rum
  • Sinaasappel
  • Tijm
  • Vanille
  • Zoete wijn

Gebruiken jullie wel eens tamme kastanje in je gebak en zo ja, wat is jouw favoriete recept?

1 REACTIE

  1. Tamme kastanjes eigenlijk nog nooit in gebak gebruikt. Wel gepelde in stukjes gehakte en geroosterde kastanje in een salade.
    Maar ze worden hier ook zo opgepeuzeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.