English muffins bakken
 
 
Author:
Recipe type: Breakfast
Cuisine: British
Serves: 12
Ingrediƫnten
voor de deegstarter
 • 100 gr bloem
 • 125 gr water
 • ½ tl instant gist
Voor het deeg
 • 250 ml melk
 • 1 tl gist
 • 2 el suiker
 • 2 el gesmolten boter
 • 1 tl zout
 • 375 bloem
overig
 • een beetje maismeel of polenta om te bestrooien
 • boter om in te bakken
Bereidingswijze
 1. Maak eerst de deegstarter door de bloem, het water en de gist even goed door elkaar te mengen zodat er geen klontjes meer in zitten. Dek het af met wat folie en laat het op kamertemperatuur minstens 1 uur rusten, maar tot 12 uren kan ook. Hoe langer je het laat staan deste beter het fermenteert en deste meer smaak het aan je english muffins zal geven. Het zal gelang de tijd steeds meer gaan bubbelen en verdubbelen in volume. Ik heb het ruim 5 uren laten staan.
 2. Wanneer je vind dat je deegstarter klaar is maak je het deeg. Meng daarvoor de melk met de gist en de deegstarter. Roer dit even goed door elkaar zodat de deegstarter goed 'opgelost' is in de melk.
 3. Voeg dan de suiker en de gesmolten boter toe en roer dat er even goed doorheen.
 4. Voeg dan de bloem en het zout toe en wanneer het goed gemengd is kun je het gaan kneden. Dit kan met een machine of met de hand. Het is een flink plakkerig deeg, waardoor het met de hand wat lastig kneden is. Voeg desnoods een beetje extra bloem toe. Gedurende het kneden zal het echter wel wat beter worden.
 5. Bol het deeg goed op en doe het in een met olie ingevette kom, dek af en zet het weg voor de 1e rijs. Voor een mooie langzame rijs zet je de kom met deeg een nacht in de koelkast. Heb je die tijd niet, dan kun je het ook buiten de koelkast laten rijzen totdat het verdubbeld is. Dit duurt afhankelijk van je kamertemperatuur ongeveer 1-1,5 uur.
 6. Zodra de 1e rijs klaar is verdeel je het deeg in 12 stukken en bol je het op tot kleine bolletjes. Leg deze op een met maismeel bestrooide plaat en dek af met een theedoek voor de 2e rijs.
 7. Laat de bolletjes ongeveer 1 uur rijzen, indien het deeg uit de koelkast komt laat je het 2 uur rijzen en op temperatuur komen.
 8. Verwarm ondertussen een koekenpan op je fornuis en doe een klein beetje boter in de pan. Genoeg om de english muffins niet aan te laten bakken, maar niet teveel want die boter gaat dat aanbranden.
 9. Doe 3-4 deegbolletjes in de pan en laat ze op middelmatig vuur 5-6 minuten per kant langzaam bakken. De deegbolletjes zullen in de pan nog wat rijzen dus hou daar rekening mee. Bak ze voorzichtig, ze hebben de neiging om aan te branden dus hou de hoogte van het vuur in de gaten.
 10. Serveer ze warm met boter en jam of laat ze afkoelen en snij ze voor het serveren doormidden en rooster ze in de broodrooster.
 11. Je kunt de english muffins een paar dagen in een luchtdichte bak bewaren of goed in folie ingepakt ca 3 mnd in de vriezer.
Recipe by PaTESSerie.com at https://www.patesserie.com/recepten/brood/english-muffins-bakken/