Brood met Quinoa en Chia
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Bread
Serves: 2
Ingredi├źnten
Voor de Sponge:
 • 135 gram mix van 50/50 tarwemeel en tarwebloem
 • 2 gram droge gist
 • 135 gram water, kamertemperatuur
Voor het Deeg:
 • de sponge
 • 315 gram mix van 50/50 tarwemeel en tarwebloem
 • 2 gram droge gist
 • 8 gram zout
 • 175 -185 gram water, kamertemperatuur
 • 15 gram chiazaad
 • 15 gram quinoa (ongekookt)
Extra:
 • wat extra meel of maismeel, neutrale olie, bakplaat en braadslee
Bereidingswijze
Maak de sponge
 1. Doe het meel voor de sponge met de gist en het water in een kom en roer het goed door elkaar. Dek de kom af en laat het 90 minuten rijzen.
Het deeg:
 1. Doe het deeg, de gist, het zout en de quinoa en chia in een kom en roer door elkaar. Voeg de sponge toe en ongeveer 175 gr van het water. Meng het goed door elkaar en voeg eventueel nog een beetje water toe totdat je een deeg hebt wat nog net handelbaar is om te kneden.
 2. Kneed het deeg in ca 15-20 minuten met de hand tot een mooi en soepel deeg. Het is en blijft een behoorlijk plakkerig deeg, maar dat is noodzakelijk omdat mn de chia vocht op gaat nemen. Plakt het teveel aan je handen, vet je handen dan even in met een klein beetje neutrale olie. Het deeg is voldoende gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Rijzen
 1. Bol het deeg op en doe de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Draai het deeg, zodat het deeg overal bedekt is met een klein beetje olie.
 2. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 60 tot 75 minuten. Zodra je met een vinger in het deeg prikt en het gat blijft staan is je deeg voldoende gerezen.
Vormen
 1. Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkplek, welke licht met olie is ingevet. Druk de lucht eruit. Ik heb het deeg in twee gelijke stukken verdeeld en er toen een driehoekig brood van gevormd, maar je kunt er ook een gewoon vloerbrood van maken.
 2. Het driehoekige brood maak je als volgt: Bol het deeg weer op en rol vanaf iets uit het midden het deeg uit naar drie kanten. Je moet in het midden nog een bolletje overhouden. Vouw de drie flappen een voor een over deze bol en knijp de naden goed dicht. Draai het deeg om en vorm het evt een beetje bij tot een mooie driehoek. Leg het deeg op de bakplaat, welke je met een beetje maïsmeel of bloem hebt bestrooid en dek het af.
Rijzen
 1. Laat het deeg wederom 60-75 minuten rijzen totdat het weer in volume is verdubbeld. Zodra je vingerafdruk even zichtbaar blijft en langzaam terugveert is het voldoende gerezen en kun je het brood aan bakken. Verwarm ondertussen je oven voor op 230C inclusief een braadslede.
Bakken
 1. Snij vlak voor het bakken het deeg in met een scherp, bij voorkeur gekarteld, mes in en zet de bakplaat in de oven. Giet ca 1,5 dl kokend water in de braadslee en doe snel de oven dicht. Bak het brood 20 minuten en haal dan de braadslede eruit. Verlaag de temperatuur naar 200C en bak het dan nog in ca 20 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood op een rooster volledige afkoelen.
Recipe by PaTESSerie.com at https://www.patesserie.com/recepten/brood/brood-met-quinoa-en-chia/