Getoerd gerezen deeg oftewel: Croissant deeg
 
 
De ingredientenlijst is gebaseerd op een recept van Levine van Doorne uit haar boek "Brood uit Eigen Oven"
Author:
Recipe type: Deeg
Ingrediënten
 • 500 gr bloem
 • 12 gr gist
 • 10 gr zout
 • 20 gr suiker
 • 25 gr boter
 • 150 gr melk, uit de koelkast
 • 150 gr water, uit de koelkast
voor het toeren
 • 200 gr boter
Bereidingswijze
 1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix door elkaar tot het goed gemengd. Stort op je werkvlak en kneed het goed door elkaar totdat je een mooi deeg hebt. 5-8 minuten kneden is genoeg, je hoeft nog geen vliesje te kunnen trekken.
 2. Rol het deeg uit tot een lap van 20 x 40. Het deeg moet overal even dik zijn. Verpak goed in plastic folie, leg op een dienblad/bakplaat en zet in de koelkast (60min) of vriezer (30min).
 3. Vorm van de 200gr boter een plak van ongeveer 20 x 20 zodat je dat straks kunt gebruiken om te toeren. Leg weer terug in de koelkast. Boter en deeg moeten ongeveer dezelfde temperatuur hebben voor het bewerken.
 4. Haal het deeg uit de koeling, verwijder de folie en leg op een licht bebloemd werkvlak. Leg de lange kan van de lap naar je toe. Leg de boterplak op linkerkant en vouw de rechterkant van het deeg erover heen. Druk de naden dicht. Je boter is nu helemaal in het deeg ingepakt.
 5. Rol het deeg nu uit door het van je af en naar je toe te rollen. Maak een lap van ca 55 x 25 cm. Werk voorzichtig met het uitrollen, wil het niet helemaal goed uitrollen omdat het terugveert, laat het dan even rusten (en dek af met folie).
Toeren
 1. Veeg al het overtollige bloem van je deeg af en vouw het deeg in drieën: Vouw het onderste ⅓ deel naar het midden van het deeg. Vouw dan het bovenste deel erover heen. Verpak in plastic en leg 30 minuten in de koelkast.
Tweede toer:
 1. Bestuif je werkblad licht met bloem. Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de folie en leg het met de dichte vouw naar links. (je het het dus een kwartslag gedraaid tov de 1e keer toeren. Rol het deeg weer uit, door het van je af en naar je toe te rollen, tot wederom een lap van ca 55 x 25 cm. Vouw weer op dezelfde wijze in drieën, verpak in folie en leg het weer voor 30 minuten in de koelkast.
Derde toer:
 1. Bestuif je werkblad licht met bloem. Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de folie en leg het met de dichte vouw naar links. (je het het dus een kwartslag gedraaid tov de 1e keer toeren. Rol het deeg weer uit, door het van je af en naar je toe te rollen, tot wederom een lap van ca 55 x 25 cm. Vouw weer op dezelfde wijze in drieën, verpak in folie.
 2. Dit was de laatste keer vouwen, leg het nu voor minstens 60 minuten in de koelkast. Je kunt het nu ook in de vriezer leggen en gebruiken voor een andere keer.Na minstens een uur is je getoerd gerezen deeg klaar voor gebruik.
Recipe by PaTESSerie.com at https://www.patesserie.com/recepten/brood/getoerd-gerezen-deeg-oftewel-croissant-deeg/