Tijdens mijn bezoek aan het Chocolade Festival van Chocoa zag ik een kunstenares schilderen met chocolade. Ontzettend leuk! Maar… dat gebeurde op canvas en toen bedacht ik mij ineens: Hoe leuk zou het zijn om een volledig eetbaar schilderij te maken? Want schilderen met chocolade is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is toch jammer dat je het dan niet meer op kunt eten. En dus ging ik met dat idee aan de slag en ik kan je alvast verklappen dat zowel kinderen àls volwassenen het fantastisch vinden!

Dat eetbaar schilderen met chocolade idee liet mij maar niet los de afgelopen weken. Want ja, hoe doe je dat, waarmee doe je dat en wat nu als je helemaal niet goed kunt tekenen of schilderen zoals ik? De perfectionist in mij zag allemaal obstakels. Maar eigenlijk is het heel erg simpel en omdat ik het zelf zó ontzettend leuk vind, deel ik graag met jullie hoe je dit kunt doen. Leuk voor kinderfeestjes of een gezellige vrouwen-avond. Wat extra chocolade op tafel en ik weet zeker dat het een leuke middag of avond wordt!

Drie tekeningen obv schilderen met chocolade. Een meisje dat bellen blaast, een vrouw in een gekleurde stipjes jurk en een silhoutte van een zwangere vrouw

Wat heb je ervoor nodig?

De ondergrond:
Om te beginnen heb je voor het maken van een eetbaar schilderij natuurlijk een eetbare ondergrond nodig. Na een korte speurtocht kwam ik al snel bij eetbaar papier uit; dat papier wat je ook onder kokosmakronen vindt, op noga, waar de fotoprints voor op taarten mee worden gemaakt of bakkers voor hun broodlabels gebruiken.

Het werken met eetbaar papier is een schot in de roos. Het werkt namelijk fantastisch met chocolade. Komt er vocht op het eetbare papier gemaakt van ouwel, dan wil dat wel wat gaan bobbelen. Met chocolade gebeurt dat niet. Ondanks dat gesmolten chocolade ‘nat’ is, bevat het geen vocht maar (cacaoboter) vet en blijft het mooi op je eetbare papier liggen. Daarnaast is ouwel iets doorzichtig, waardoor het uitermate geschikt is om met tekenvoorbeelden of plaatjes te gaan werken. Ideaal voor een niet-tekenaar zoals ik. Bovendien is het lactose- en glutenvrij én vegan, waardoor het (bijna) voor iedereen geschikt is om mee te werken. Het is ook suikervrij trouwens, maar ja… chocolade en candymelts zijn dat natuurlijk niet 😉 .

De verf:
Voor het schilderwerk heb je natuurlijk ook ‘verf’ nodig. Hiervoor heb je de keuze uit echte chocolade of gekleurde ‘candymelts’. Het voordeel van chocolade is natuurlijk dat je schilderij echt naar chocolade smaakt, aangezien de ondergrond neutraal van smaak is. Bovendien hardt gesmolten, ongetempereerde, chocolade niet zo snel uit, waardoor je alle tijd hebt om aan je kunstwerk te werken. Door de komst van Ruby chocolade heb je een extra kleur waarmee je kunt werken en je zou natuurlijk ook witte chocolade kunnen kleuren voor extra kleurmogelijkheden.

Candymelts zijn ideaal qua kleur, omdat je ze in alle mogelijke kleuren kunt vinden. Qua smaak zijn de meningen echter verdeeld. De één vindt ze wel lekker, de ander niet. Ze harden redelijk snel uit, wat een voordeel kan zijn als je met meerdere lagen wilt werken.

Het materiaal
Voor het schilderen met chocolade gebruik ik gewone penselen, het liefst zo fijn mogelijk, zodat je dunne lijnen kunt trekken en details kunt maken. Deze kun je gewoon bij een hobbyzaak of een goedkope winkel als de action of wibra halen.

Drie tekeningen gemaakt door  het schilderen met chocolade in melk, wit, puur en ruby chocolade. Een ballerina, giraffe en een struisvogel

Voor het gesmolten houden van de chocolade gebruik ik een metalen bodem van een bakvorm of een bakplaatje. Deze zet ik op een pan of schaal met heet water en daardoor hou je de ‘verf’ mooi vloeibaar. In aparte kommetjes zal het te snel gaan uitharden.

Maar ik ben niet zo creatief en kan niet tekenen/schilderen

Ben je zelf niet zo heel creatief in schilderen en tekenen, net als ik? Dan nog kun je een ontzettend leuk eetbaar schilderij maken. Pak er een paar leuke kleurplaten bij, print leuke plaatjes uit die je op het internet vindt en leg dat onder je eetbaar papier. Met name het dunne ouwelpapier laat de ondergrond prima door, waardoor je gewoon de ondergrond kunt kopiëren tijdens het schilderen. Kies een plaat uit waarbij je niet teveel kleine vlakken hebt of veel lijnen dicht bij elkaar en je kunt daarmee al heel snel aan de slag.

Voor wie is het geschikt?

Zoals gezegd is het schilderen met chocolade geschikt voor jong en oud. Ik heb het onlangs tijdens het cursusuur op de basisschool uitgeprobeerd met een groepje jongens en die waren laaiend enthousiast. De moeders vonden het gelijk al een leuk idee voor een kinderfeestje.

Daarnaast is het ook leuk voor volwassenen. Organiseer een gezellige vrouwen-avond om lekker te gaan ‘kleuren’ met chocolade. Lekker ontspannend en wie zegt er nu nee tegen chocolade ;-). Ook is het een leuke activiteit om bv tijdens een vrijgezellenfeestje of pre-baby-shower te gaan doen. Zoek een mooi plaatje uit van een bruidspaar, print een ‘dikke buik’-foto van de zwangere uit (zwart-wit) en maak er een mooie herinnering van. Het geboortekaartje of de trouwkaart is natuurlijk ook leuk om om te zetten in een eetbare variant.

Zoals gezegd is het eetbaar papier vrij van een aantal allergenen, waardoor het voor veel mensen geschikt is. Het is slechts gemaakt van aardappelzetmeel, water en olijfolie. Hou met de keuze voor de chocolade ook rekening met de allergenen. Sommige candymelts en chocolades zijn door toevoegingen niet glutenvrij en melkchocolade is natuurlijk niet altijd lactosevrij.

Werkwijze en tips voor het schilderen met chocolade

  • Ca 2-3 werkdagen van te voren: Eetbaar papier bestellen en chocolade of smeltsnoep kopen.
  • Kook water en doe dat in een pan of schaal en dek deze af met een metalen (bak)plaat die de warmte goed geleidt.
  • Verdeel de verschillende soorten chocolade op het metalen plaatje. Je hebt niet heel veel nodig en kunt later altijd nog ‘bijvullen’.
  • Leg de vellen eetbaar papier op een droge ondergrond. Gebruik de dubbeldikke vellen voor het vrije schilderwerk voor een steviger resultaat en de dunnere vellen wanneer je een sjabloon gebruikt.
  • Start met schilderen
  • Laat je eetbare schilderij goed uitharden. Dit kan bij gewone ongetempereerde chocolade wel even een tijdje duren. Je kunt het proces iets versnellen door ze in de koelkast te leggen, maar pas op: Een koelkast bevat vaak vocht, waardoor de vellen kunnen gaan omkrullen.

Aan de slag

Ik ben benieuwd naar jullie creaties en ideeën, want die zijn er vast meer dan dat ik hier genoemd heb. Ik gebruik dit eetbaar papier, want ik haal bij voorkeur spullen die in Nederland gemaakt worden en dan het liefst ook nog rechtstreeks bij de fabrikant. Nu is dat meestal alleen maar mogelijk voor ondernemers en in grote hoeveelheden, maar sinds deze nieuwe webshop er is, levert ouwelfabrikant Primus ze ook (snel!) en in kleinere hoeveelheden aan particulieren. Jij kunt daar dus ook gewoon bestellen 😉 .

Op Pinterest heb ik een apart groepsbord gemaakt met voorbeelden die je kunt gebruiken voor het schilderen met chocolade op eetbaar papier en wanneer je zelf leuke ideeën hebt, pin ze gerust mee op het bord zodat we elkaar kunnen inspireren.

Blijft alleen nog één vraag over: Ga jij het schilderij daadwerkelijk opeten?

Bewaar op Pinterest:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met PRIMUS.DIRECT.

5 REACTIES

  1. Super leuk idee! Wel heb ik een vraagje, chocolade heeft de neiging om wel eens wit uit te slaan. Stel dat je je schilderij zou willen bewaren, wat kun je dan het beste doen?

  2. Hallo Tessa,dank je wel voor al je inspiratie. Zag dit nu voorbij komen in je nieuwsbrief van januari. Dit is wel echt heel leuk. Heb het meteen aan mijn juffe-dochter doorgestuurd voor in de klas.
    Vraagje: je schrijft dat je de chocolade op een bakplaat op een kom met heet water doet. Doe je dat dan in kleine “hoopjes” rechtstreeks op de bakplaat of op een andere manier? En zou het een idee zijn om bv een schilderspalet te gebruiken, die je op de bakplaat op de heetwaterbak zet, of op een (elektrisch) rechaud (of wordt dat te heet)?
    En, hoe dik is het ouwelpapier dat je gebruikt? De ouwel die ik heb is volgens mij niet echt doorschijnend (nog niet gecheckt ;-).

    • klopt! gewoon wat ‘hoopjes’ erop en dan smelt het wel door de warmte die ‘van onderen’ komt. Rechaud wordt te heet en een schilderspalet hangt van het materiaal af. Het materiaal moet de warmte wel geleiden. Ik weet zo niet hoe dik het ouwel is, maar ik heb verschillende geprobeerd en als je er een duidelijke kleurplaat onderlegt dan zie je toch al snel de contouren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.