Hoe vaak heb ik het in het buitenland niet gehoord wanneer we het over het bakken hadden. Oh je komt uit Nederland, ik bak vaak met een Dutch Oven. Huh? Hebben wij een speciale oven in Nederland? Ik begreep er niks van. Totdat ik het eens ging kijken op het internet en maar eens wat ging doorvragen. Want wat is een Dutch Oven en wat is er zo bijzonder aan? En ja… inmiddels heb ik ook een Dutch Oven en ik ben er blij mee!

Wat is een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een pan van gietijzer. De pan heeft een dikke wand en een goed sluitend, gietijzeren, deksel. Eigenlijk is het een bijzonder mooie braadpan en vaak vind je ze ook geëmailleerd. Officieel is een Dutch Oven een pan op pootjes en heeft het deksel een opstaande rand, zodat je hem in het vuur kunt zetten en bovenop kolen kunt leggen. Daarmee maak je dus buiten op het vuur je eigen oven. Ik heb bewust voor een gietijzeren pan gekozen zonder deze pootjes en opstaande rand, want dan kun je hem in thuis in de keuken gemakkelijker gebruiken. Ook zonder emaille laag omdat de pan dan beter bestand is tegen grotere temperatuur verschillen en door gebruik steeds beter en beter wordt, maar daarover straks meer.

dutch oven, lodge, patesserie.com

Maar waarom heet zo’n braadpan een Dutch Oven?

De echte oorsprong is wat onduidelijk, maar het schijnt dat de Engelsman Abraham Darby rond 1700 in Nederland was en zag hoe men hier in droge zandmallen gietijzeren potten maakten. Hij ging deze pannen in Engeland maken en met succes, want ze werden later veel geëxporteerd. De Dutch Oven naam verwijst dus naar het maakproces van deze potten en pannen. Deze pannen zijn met name in Amerika enorm populair. Met name omdat de pannen enorm veelzijdig zijn en ideaal voor outdoor cooking. een dutch oven, patesserie.com, lodge

Hoe gebruik je hem en wat kun je ermee?

Een Dutch Oven kun je op verschillende manieren gebruiken. Je hebt grote braadpannen, maar ook skillets, een soort koekenpan. De set die ik heb heeft beide, want de skillet is tegelijk het deksel van de braadpan. Handig! In de pannen kun je van alles maken, van een gebakken ei tot aan prachtige stoofpotten. Je kunt hem ook gebruiken voor het bakken, en daar gaat mijn interesse natuurlijk naar uit. De Dutch Oven wordt vaak gebruikt om brood in te bakken of de Dutch Baby (een soort pannenkoek,  welke ook dutch wordt genoemd maar we in Nederland wederom niet kennen…). Maar je kunt er ook appeltaarten, clafoutis en andere gebaksoorten in maken.

De Dutch Oven werd oorspronkelijk veel op open vuur of op briketten gebruikt. Je zet de pot op het vuur of hangt het erboven en je kunt er prima in koken. Doe je kool of briketten ook bovenop het deksel dan heb je dus een prima outdoor oven. Tegenwoordig wordt de pan veel in de oven gebruikt. Doordat hij de warmte goed verdeeld en vasthoudt is het ideaal om te bakken of lang te stoven. Door het af te sluiten met een deksel houdt je bovendien het vocht langer vast, wat voor het broodbakken natuurlijk erg fijn is. Daarnaast zijn de pannen ook te gebruiken op het fornuis en zelfs op de Green Egg. De pannen die ik heb zijn geschikt voor alle soorten warmtebronnen dus ook voor inductie, elektrisch en keramisch.

Deze zomer veel buiten koken? Zet eens een Dutch Oven op je barbecue of het houtvuur.

een dutch oven, patesserie.com, lodge

Hoe onderhoud je Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een pan voor het leven. Hoe vaker je hem gebruikt hoe beter hij eigenlijk wordt. In gietijzer zitten nl kleine poriën en door het gebruik van olie wordt die olie opgenomen in de pan en bij verhitting weer vrijgegeven. Hierdoor ontstaat een soort anti-aanbak-laag. Om deze laag te krijgen en te houden moet je de Dutch Oven wel goed verzorgen, maar dat klinkt moeilijker dan dat het is:

  • Eerste gebruik
    • Indien je een pan gekocht hebt zonder emaille-laag of één die niet ‘pre-seasond’ is, dan moet je de pannen eerst inbranden. Deze instructie krijg je bij de pan, maar in feite smeer je de schoongemaakte pan in met olie en zet je ‘m een tijd in de hete oven. Pre-seasoned pannen hebben mijn voorkeur, want daar kun je direct mee aan de slag!
  • Schoonmaken:
    • Laat de pan eerst goed afkoelen. Laat de pan niet te snel afkoelen door er in één keer flink wat koud water in te doen. Zodra de pan afgekoeld is direct schoonmaken, zodat de etensresten of het water de anti-aanbak-laag niet kunnen aantasten.
    • Verwijder eventuele etensresten door ze eruit te schrapen of even met wat zout weer te verwarmen
    • Was de pan met de hand in heet water af, eventueel met een stevige borstel, maar NOOIT met zeep. Zeep tast de anti-aanbak-laag aan. Je doet de pan dus ook niet in de vaatwasser!
    • Droog de pan heel goed af
    • Smeer de pan in met wat olie
  •  Bewaren
    • Bewaar de pan altijd licht ingevet met wat olie in een droge schone ruimte (keukenkastje)
    • Bewaar de pan altijd goed droog op, anders kan er roest ontstaan
    • Leg het deksel niet dicht op de pan of doe er een stuk papier, karton of theedoek tussen zodat de pan niet muf wordt

Is er toch roest ontstaan? Geen nood! De pan hoeft echt niet weg. Verwijder de roest gewoon met een metalen pannenspons, maak de pan goed schoon en brand hem opnieuw in. Je pan is dan weer als nieuw!

een dutch oven, patesserie.com, lodge

Welke pan moet je als eerste kiezen?

Een Dutch Oven pan aanschaffen is best een investering. En voor welke kies je dan? Ik ben heel erg blij met mijn Lodge set en wel om de volgende redenen:

  1. De Lodge Combo Cooker bestaat uit 2 pannen, de braadpan en koekenpan, die precies op elkaar passen en daarmee 1 pan vormen. Je hebt dus eigenlijk direct twee pannen waarmee de mogelijkheden eindeloos zijn. Wil je liever een andere pan, dan vind je hier het hele assortiment van Lodge
  2. De pannen hebben een diameter van 26cm (inhoud 3 liter), waardoor ze groot genoeg zijn voor stoofschotels, brood en taart.
  3. De pannen zijn pre-seasond. Je hoeft ze dus niet in te branden en kunt er direct mee aan de slag
  4. Ze zien er mooi uit 😀
  5. Ik was positief verrast door de prijs! Deze twee pannen kosten samen € 99,-.
  6. Je kunt ‘m online bestellen bij Kookpunt in Rotterdam. Voor 23.00 uur besteld en de volgende dag in huis (zo snel gaat het echt!)

Ik heb inmiddels de pan getest en er een No-Knead-brood en de Dutch Baby in gebakken. De resultaten hiervan deel ik de komende tijd met jullie als inspiratie. Ik heb nog genoeg andere ideeen om er in te maken, maar wat voor bakrecepten zouden jullie graag zien? een dutch oven, patesserie.com, lodge

Dit artikel is een samenwerking met Kookpunt.nl, meer info daarover vind je hier (Disclaimer).

4 REACTIES

  1. Ik heb een creuset braadpan gekocht en nou vraag ik mij af of in daar ook een cake in kan bakken in de oven,vriendelijke groet Nelly

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.