In Peru wordt ontzettend veel cacao verbouwd en ik verwachte dan ook veel lekkere chocolade hier aan te treffen. Rauwe chocolade, dat is hier veel te vinden, maar gewone repen kwalitatieve chocolade valt tegen. Het zijn voornamelijk de buitenlandse merken die je hier ziet liggen. Gelukkig woon ik in Ollantaytambo bijna naast het ChocoMuseo en daar wordt dagelijks hun eigen, kwalitatief goede chocolade gemaakt. Het leuke is dat ze ook Workshops “Bean to Bar” geven en dat moest ik natuurlijk uitproberen!

ChocoMuseo Workshop

In Lima en Cusco kwam ik het ChocoMuseo al een paar keer tegen en was verbaasd over de leuke sfeer die daar hangt. Er wordt ter plekke chocolade gemaakt, je kunt heel er hele lekkere chocoladethee drinken en ze hebben bijna alles wat maar met chocolade te maken heeft. Eenmaal in Ollantaytambo, het Incadorp in de Heilige Vallei van Peru, blijkt dat ik bijna naast het ChocoMuseo woon. Gevaarlijk lekker natuurlijk!

Ik was er natuurlijk al een paar keer geweest om chocolade te halen en raakte in gesprek met een van de medewerkers over de workshop die ze hier geven. Aangezien ik al het nodige van chocolade weet, wist ik niet of het programma wel zo interessant voor me zou zijn:
– Hoe maak je chocolade
– Drie chocoladedranken maken
– Je eigen chocoladereep of chocolaatjes maken

Maar toen ik hoorde dat we van de rauwe bonen zelf de ruwe cacaopasta zouden gaan maken, was mijn interesse snel gewekt en dus regelde ik snel een plek voor deze populaire workshop.

Chocomuseo, patesserie.com, workshop chocolade

Hoe je chocolade maakt
De workshops worden in kleine groepen gegeven en na een korte rondleiding door het kleine museum kregen we een oude traditionele pot in handen die we konden vullen met de geoogste, gefermenteerde en gedroogde cacaobonen. Werd er vroeger geroosterd op een houtvuur, nu zetten we de pot gewoon op het vuur en roosteren we al roerend de bonen totdat ze mooi bruin zijn en beginnen te ‘poffen’. De bonen zijn gloeiend heet en we laten ze even afkoelen voordat we ze kunnen pellen.

Chocomuseo, patesserie.com, workshop chocolade

We pellen de bonen en scheidden de harde schillen van de cacao. De schillen worden niet weggedaan, maar daar maken we een heerlijke thee van! Daarna kunnen we aan het werk met de bonen, die je zo ook kunt eten. Fijn gekruimeld zijn dit de echte pure cacaonibs en dat is heerlijk! We gaan de cacaonibs met de vijzel handmatig fijnmalen, nog een flinke klus maar na een tijdje zien we dat het langzaam veranderd in cacaopoeder en door nog even flink door te vijzelen zien we langzaam de cacaoboter zich scheiden van de cacao. Deze ruwe cacaomassa is zo klaar om hier twee heerlijke chocoladedranken van te maken, maar wanneer je het machinaal nog een tijd door maalt zal het nog beter scheiden en kun je het gebruiken om daadwerkelijk chocolade te maken. Gelukkig hebben ze dat al voor ons gedaan, want handmatig is het flink doorwerken met de vijzel!

Chocomuseo, patesserie.com, workshop chocolade
We maken van de chocoladepasta eerst een heerlijke chocoladedrank zoals de mayas het vroeger deden, op basis van water en met cayennepeper en natuurlijk maken we ook een heerlijk chocolademelk!

 

Daarna gaan we aan de slag met de echte chocolade. Deze is gelukkig al getempereerd en we mengen het met nootjes, cacaonibs, gedroogd fruit etc en vullen de bonbonvormen met de chocolade. Nadat de chocolade uitgehard is kunnen we de eigengemaakte chocolaatjes uit de vormen halen en gaan we met onze eigen gemaakte chocolade naar huis. Wat een heerlijke dag!

 

Mijn impressie van deze workshop
Ben je in Peru en heb je tijd voor een workshop dan is het voor zowel de chocoladeliefhebber als voor de chocoladekenner een leuke workshop om te doen. Ik vond het erg leuk om nu zelf te zien hoe je vanaf de boon chocolade kunt maken en dat ook daadwerkelijk zelf te doen. Jammergenoeg was de kwaliteit van de getempereerde chocolade wat minder, waardoor de chocolaatjes al vrij vlot witte uitslag kregen. Snel opeten dus 😉 . Ook miste ik de informatie over het tempereren van de chocolade, aangezien bonbons maken wel iets meer werk is dan chocolade smelten en weer op laten stijven in de koelkast. Al met al was het zeker een leuke middag en informatief voor iedereen die van chocolade houdt.

Chocomuseo, patesserie.com, workshop chocolade

ChocoMuseo Ollantaytambo
Workshop Bean to Bar
Prijs: 75 Sol (ongeveer € 20)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.